Одржана 103. седница градског већа

image_pdfimage_print

kucaНа 103. седници Градског већа, којим је председавао градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић, Градско веће једногласно се сагласило са Одлуком Надзорног одбора Јавног предузећа “Аеродром Ниш” Ниш о усвајању Елабората са програмом мера о унапређењу конкурентности аеродрома “Константин Велики” и донело Решење о давању сагласности на Одлуку о ценама аеродромских услуга.

Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић истакао је да ће ускоро бити потписан уговор са једном нискобуџетном компанијом за летове са нишког аеродрома.

– Верујем да ће данас бити завршен превод уговора који је био предмет интензивних проучавања обе заинтересоване стране, а који би, по мом мишљењу, требало да се потпише у наредне две недеље. Имали смо контакте и са представницима Министарства грађевинства, саобраћаја и инфраструктуре, који ће присуствовати потписивању уговора. Накнада за аеродромске услуге у овом тренутку износи три евра, рекао је градоначелник Перишић.

Он је подсетио да је и пре неколико година било преговора са једном нискобуџетном авио компанијом, када је током годину дана летова на линији Ниш – Форли, за један лет недељно, из градског буџета било плаћено чак 950.000 евра, а сада се нискобуџетној компанији из градског буџета неће давати било какве субвенције.

– Ово је рад на дуге стазе и Град Ниш сигурно, од једне европске дестинације, коју очекујемо у летњем реду летења, па ни са другом, коју очекујемо на јесен, па чак ни са више, не може да очекује самоодрживо пословање аеродрома. Мораће много тога да се деси, али стварамо услове да се аеродром користи током целе године, уз максималну безбедност путника и по условима прихватљивим за Град Ниш, рекао је градоначелник Перишић.

Једногласно је усвојен Програм озелењавања дворишта школских и предшколских установа у циљу смањења нивоа буке и аерозагађења у 2014. години, као и Закључак којим се предлаже Градоначелнику Града Ниша да одобри финансирање Програма озелењавања дворишта школских и предшколских установа у циљу смањења нивоа буке и аерозагађења у 2014. години и Решење о приступању израде пројектне документације која ће омогућити звучну заштиту постављањем звучних баријера на одабраним локацијама на територији Градске општине Медијана.

Према речима проф. др Жарка Ранковића, ресорно задуженог за питања у области заштите животне средине, локална самоуправа спроводи све мере прописане законом, а које се односе на мерење квалитета ваздуха, воде и земљишта. За ове намене предвиђено је 2.9 милиона динара из буџетског фонда за заштиту животне средине, који укупно износи 95 милиона динара.

Једногласно је прихваћен и Предлог решења о образовању Комисије за спровођење поступка јавног надметања за давање у закуп пољопривредног земљишта у државној својини по Програму заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта на територији Града Ниша за 2014. годину, као и Предлог решења о измени Решења о образовању Комисије за израду Предлога годишњег програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта на територији Града Ниша.

Можда Вас занима и следеће...