Grad Niš predstavio svoje potencijale na međunarodnom sajmu poljoprivrede

image_pdfimage_print

10_2453_2040_sajampoljoprivredeUprava za poljoprivredu i razvoj sela Grada Niša, u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom, na ovogodišnjem sajmu poljoprivrede u Novom Sadu dostojno je predstavila svoje poljoprivredno – proizvodne i prerađivačke kapacitete.

U master hali novosadskog sajma, posetioci su imali prilike da se upoznaju sa proizvodima niških privrednika kao što su “Niška mlekara”, “Biftek”, Jumis” ali i najkvalitetnijim vinima, rakijama, mlekarskim proizvodima i medom sa niških poljoprivrednih gazdinstava.

Posebno je značajno to da je održan niz sastanaka sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede Republike Austrije, Austrijskim poljoprivrednim klasterom i predstavnicima drugih nacionalnih institucija, u okviru kojih je dogovoren dalji put saradnje i realizacija konkretnih projekata koji će se dugoročno pozitivno odraziti na poljoprivrednike niškog kraja.

Prilikom posete štandu Grada, pomoćnik Gradonačelnika Prof. dr Jovan Stojković, izjavio je da je i pored teške situacije u Gradu i čitavoj zemlji, učinjen napor kako bi se veliki poljoprivredno-proizvodni kapaciteti predstavili na najeminentnijem sajmu u zemlji. “I pored katastrofe koja nas je zadesila poslednjih dana i toga da su trenutno svi kapaciteti usmereni ka saniranju poplavljenih područja, ne smemo zanemariti činjenicu da se na područjima gde zasadi nisu postradali, mora učiniti sve kako bismo postigli najbolje moguće prinose. Veliki deo poljoprivrednog zemljišta je pretrpeo ogromne štete, tako da proizvođači sa teritorije Grada Niša koji su izbegli ovu nesreću, imaju dodatnu odgovornost da ovogodišnje zasade i useve sačuvaju i postignu optimalne rezultate”, izjavio je prof. Stojković i dodao da sajmovi poput ovog u Novom Sadu, predstavljaju priliku da pokažemo domaćem i stranom tržištu da na teritoriji Niša postoje gazdinstva koja su u stanju da se pored primarne proizvodnje bave i preradom i da za krajnji ishod dobiju proizvode visokog kvaliteta.

Saša Stoiljković, načelnik Uprave za poljoprivredu i razvoj sela, izrazio je zadovoljstvo što je rukovodstvo Grada ove godine na pravi način sagledalo značaj učešća na novosadskom Sajmu i u okvirima mogućnosti obezbedilo sredstva kako bi se najbolji poljoprivrednici predstavili sa svojim proizvodima. “Naši poljoprivrednici jesu izuzetno vredni ljudi i u stanju su da proizvedu vrhunske proizvode koji su, sudeći po interesovanju na Sajmu, itekako zanimljivi. Iz tog razloga potrebno je usmeriti naše napore ka proširenju tržišta i na taj način omogućiti poljoprivrednicima da sa lokalnog nivoa prošire svoju zastupljenost na teritoriju čitave zemlje ali i inostranstva. Ovogodišnji Sajam, iako manje posećen zbog opštepoznatih prilika, opravdao je u potpunosti naša očekivanja. Posebno ističem da smo uspeli da obezbedimo 4 autobusa kojima su zainteresovani poljoprivrednici iz niškog kraja posetili 81. Međunarodni sajam u Novom Sadu i upoznali se najnovijom tehnikom, rasnim grlima i ostalom ponudom”, rekao je Saša Stoiljković.

Možda Vas zanima i sledeće...