Svečano otkrivanje skulpture “Metamorfozis Konstantiniana”

image_pdfimage_print

8_2294_1880_skulpturaSkulptura “Metamorfozis Konstantiniana” dar katoličke crkve Gradu Nišu danas je svečano otkrivena na nišavskom keju. Prethodno je u holu Gradske kuće održana svečanost na kojoj je njegova ekselencija nadbiskup beogradski monsinjor Stanislav Hočevar uručio dokument o predaji skulpture gradonačelniku Niša prof. dr Zoranu Perišiću.

 “Veličina ovog grada pre svega mora biti očuvanje njegovih kulturno-istorijskih vrednosti, koje su kroz istoriju nosile poruku tolencije i međusobnog poštovanja svih verskih zajednica. Danas smo posebno ponosni na činjenicu da će naša katolička braća gradu Nišu pokloniti jednu umetničku skulpturu koja će vremenu pred nama dati svoj subjektivni pečat, ali trajno sećati na dane velikog hrišćanskog jubileja. Zahvaljujući aktivnostima naših sugrađana katolika čije se katoličanstvo ogleda u nacionalnoj različitosti u mešovitim brakovima i kulturnim osobenostima, nišavski kej od danas krasiće umetnički prikaz metamorfoze ljudskog roda od primitivnih početaka pa do utemeljenja hrišćanstva kao vodeće religije”, rekao je gradonačelnik Perišić tokom ceremonije.

 Ova skulptura vajara dr Dragana Radenovića iz Beograda je prikaz ptice koja se seća nastanka sveta i koja simboliše i Hristovo raspeće, dok centralnim delom dominira glava cara Konstantina prikazana kroz različita razdoblja njegovog života.

 Skulptura asocira na dva istorijska događaja iz Konstantinovog života – bitku kod Milvijskog mosta i Milanski edikt.

 Na svečanosti u Gradskoj kući detaljnu recenziju o umetničkoj vrednosti ovog spomenika preosvećenog ruskog vladike Hilariona, pročitao je dramski umetnik iz Beograda Nenad Jezdić.

Možda Vas zanima i sledeće...