Dodeljene nagrade 11.januar

image_pdfimage_print
Na današnji dan pre 138.godina Niš je oslobođen od Turaka.Ovim povodom održana je svečana sednica Skupštine Grada  na kojoj su dodeljena najviša gradska priznanja nagrade 11.januar.
Gradonačelnik Niša prof.dr Zoran Perišić i predsednik Skupštine Grada prof.dr Mile Ilić uručili su nagrade ovogodišnjim laureatima.Nagrađeni su osnovna škola Učitelj Tasa i vokalna grupa Konstantin u kategoriji kolektiva,dok su pojedinačne nagrade pripale general-potpukovniku Milosavu Simoviću,Dragoslavu Mihajloviću -Kanarincu i Marjanu Cvetkoviću.
 
Osnovna škola Učitelj Tasa u Nišu skoro dva veka neguje školsku tradiciju. Iz te tradicije izranja činjenica da je prva osnovna škola u Nišu.
Škola je osnovana 1830. godine, a prvi učitelj je bio Spiridon Jovanović koji je počeo sa šest učenika. Današnja škola Učitelj Tasa nazvana je po jednom od učenika prvog učitelja Atanasiju Petroviću – Učitelju Tasi.Ova škola svojim dobrim radom istovremeno promoviše kvalitet i pravednost obrazovanja što su dva najvažnija cilja obrazovne politike u Srbiji.
 
Vokalna grupa ”Konstantin” je osnovana u Nišu oktobra 2008. godine od strane muzičkih entuzijasta i muzičara u svrhu interpretacije muzičkih žanrova na poptuno nov način. Repertoar grupe je raznolik i bazira se na delima domaćih i stranih muzičara u domenu etno, pop, rok, džez, filmske i crkvene muzike.
 
GENERAL POTPUKOVNIK MILOSAV SIMOVIĆ, Komandant Kopnene vojske Republike Srbije rođen je 3. novembra 1966. godine u Raškoj. Na dužnosti komandanta Kopnene vojske je od 29. decembra 2014. godine. Završio je sve vojne škole s odličnim uspehom, a Generalštabno usavršavanje sa čistom desetkom.
 
Marjan Cvetković, poznatiji kao Doca, postaje u Nišu, a i šire, nezaobilazna karika omladinske politike i događaja koji imaju potrebu za ozbiljnim volonterskim menadžmentom. Jedan je i od onih koji su učestvovali u izradi Zakona o volonterizmu.
 
Dragoslav Mihajlović- Kanarinac, istaknuti muzički umetnik, kompozitor, pesnik i vokalni solista, rođen je u Lukovu kod Svrljiga. Napisao je više stotina pesama koje se temelje na izvornim principima naše tradicije a nedavno je objavio knjigu pod nazivom ”Bele note – Izvorište” u okviru 50 godina umetničkog i stvaralačkog rada.

 

Možda Vas zanima i sledeće...