Lokalni ekološki akcioni plan (LEAP)

image_pdfimage_print

Maslinova grana 2001.dodeljena SO Niš za prvi

usvojeni LEAP u Srbiji

Lokalni ekološki akcioni plan (LEAP) prvi je primer lokalizacije Agende 21 u oblasti ekologije i životne sredine u Republici Srbiji, izrađen 2001.godine u Nišu.

Niški LEAP dobitnik je prestižnog priznanja pod nazivom Maslinova grana u 2001.godini, koju dodeljuje ekološki magazin „Čekajući vetar” Radio Beograda 2 za najveći doprinos očuvanju, zaštiti i unapređenju životne sredine na prostoru Srbije.
“Dokument Lokalni ekološki akcioni plan opštine Niš, urađen tokom 2000/2001. godine, ima za cilj da prikaže lokalnu startegiju u zaštiti i unapređenju životne sredine, kao i da pomogne u razrešenju nastalih konfliktnih ekoloških problema na lokalnom nivou. Zato ovaj LEAP prvenstveno usmerava pažnju na one “crne tačke” – probleme koje bi lokalna samouprava mogla, već ovog časa, malim investicionim ulaganjima i intervencijama u kratkom vremenskom intervalu, da savlada, da ukloni kontraverzno nasleđe minulih godina, da koliko toliko eliminiše ovovremena ekološka pogoršanja, stranputice i zablude. Da umanji frustracije građana nagomilane poslednjih godina nepravilnim odnošenjem prema prirodi i zloupotrebama u životnom prostoru.

Projekat je rađen u saradnji sa opštinskim i gradskim institucijama bez čijih prethodnih istraživanja ne bi bila uspešno urađena identifikacija prioritetnih problema životne sredine na nivou lokalne zajednice…”