Neprolazna vrednost i trajna aktuelnost Milanskog edikta

image_pdfimage_print

Asocijacija nevladinih organizacija jugoistočne Evrope – CIVIS i Odbor Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve za pripremu obeležavanja 1700- godišnjice Milanskog edikta, u partnerstvu sa austrijskom fondacijom „Pro Orijente” i uz podršku švajcarske Fondacije za mir i rešavanje kriza, kao i Grada Niša, organizovala je međunarodni naučni skup „Neprolazna vrednost i trajna aktuelnost Milanskog edikta – u susret velikom jubileju 2013.”, od 24. do 26. februara 2011.g. u Eparhijskom domu u Nišu.

Ova međunarodna konferencija imala je za cilj da okupi istaknute istoričare i teoretičare, predstavnike civilnog društva i predstavnike Crkava i verskih zajednica posvećenih izučavanju vremena, ličnosti i uloge Konstantina Velikog, sa namerom da približe široj javnosti važnost Milanskog edikta, kako u prošlosti tako i u sadašnjosti. Skup predstavlja značajan korak napred ka obeležavanju velikog jubileja – 1700 godina od donošenja Milanskog edikta.

Za Grad Niš skup je od posebnog značaja, s jedne strane kao uvod u pripremu obeležavanja2013.g. u mestu rođenja cara Konstantina, a sa druge – kao prilika za kanalisanje pažnje, ne samo šire javnosti, već i političke elite Evrope na značaj organizovanja velikog jubileja 2013.

Konferenciji su prisustvovali NJ.P. Episkop bački g. Irinej, NJ.E. Mons. Stanislav Hočevar, nadbiskup beogradski, NJ.E. dr Ladislav Nemet, Mons. Andrija Kopilović, prof. Milutin Timotijević, Prof. Dr Darko Tanasković, Prof.dr Radivoj Radić, Prof.dr Radovan Bigović, muftija beogradski Muhamed Jusufspahić, NJ.P.G. Ištvan Čete- Semeši, biskup Reformatske hrišćanske Crkve u Srbiji, predstavnici Jevrejske zajednice u Srbiji i stranih ambasada u Srbiji, kao i predsednici austrijske fondacije ProOrijente i švajcarske Fondacije za mir i rešavanje kriza, predstavnici Austrijske akademije nauka i Univerziteta Peter Pazmanji iz Mađarske, nemačke Konrad Adenauer fondacije u Srbiji, Beogradske otvorene škole, Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj i Grada Niša.