Susreti sa ambasadorima i zajedničke aktivnosti

image_pdfimage_print

2021.

Tokom  2021. godine gradonačelnica Dragana Sotirovski susrela se:

 • sa ambasadorom Kipra Dimitriosom Teofilaktu i tom prilikom dogovoreno je da se buduća saradnja razvija u zajednički definisanim oblastima sa ciljem postizanja konkretnih i vidljivih rezultata za obe strane.
 • sa ambasadorima i predstavnicima ambasada frankofone grupe zemalja o saradnji u oblasti ekonomije, turizma, obrazovanja i kulture. Bio je to veoma važan sastanak za Niš sa koga su potekli konkretni predlozi o unapređenju saradnje sa Egiptom, Marokom, Tunisom, Kambodžom, DR Kongo, Gvinejom i Francuskom.
 • sa ambasadorima nordijskih zemalja, i to ambasadorom Norveške Jornom Jelstom, ambasadorom Finske Kimom Lahdervirtom, ambasadorkom Danske Suzan Šajn i direktorkom razvojne saradnje pri Ambasadi Švedske u Srbiji Karin Mekdonald povodom održavanja konfrencije „Jačanje cirkularne ekonomije u Srbiji – Nordijska iskustva“ u Nišu.
 • sa ambasadorom Turske u Srbiji Hamijem Aksojem sa kojim je razgovarala o uspostavljanju redovne aviolinije između Niša i Instanbula, otvaranju konzularnog predstavništva Republike Turske u Nišu, saradnji na revitalizaciji spomeničkog nasleđa iz perioda Osmanskog carstva, dolasku novih investitora u Niš i ovaj deo Srbije.
 • ambasadorkom Australije u Srbiji Rut Stjuart sa kojom je razgovarala o unapređenju saradnje Niša sa Ambasadom Australije i sa gradovima u Australiji. Intenzivniji kontakti sa australijskom zajednicom u Srbiji i srpskom zajednicom u Australiji, kao i međusobno povezivanje IT sektora su oblasti sa najviše potencijala u daljem unapređenju  saradnje dve strane.
 • ambasadorom Arapske Republike Egipat Amr Aguvejlijem i tom prilikom dogovorena je poseta privredne delegacija Egipata Nišu u drugoj polovini jula ove godine. Biće to prilika da se egipatski privrednici upoznaju sa uslovima investiranja i da se razgovora o mogućnostima za uspostavljanje redovnih direktnih letova iz Niša do pojedinih egipatskih gradova. Najavljeno je i potpisivanje Pisma o namerama o uspostavljanju saradnje između gradova Niša i Šarm el Šeika.
 • ambasadorom Ruske federacije u Srbiji Aleksandrom Bocan Harčenkom sa kojim je razgovarala o negovanju tradicionalno prijateljskih odnosa i unapređenju ekonomske i kulturne saradnje, kao i očuvanju memorijala na teritoriji grada Niša koji svedoče o zajedničkoj istoriji dve zemlje.
 • ambasadorom SAD-a u Srbiji Entoni Godfrijem sa kojim je razgovarala o daljoj saradnji i značaju razvoja partnerskih odnosa koji će se dalje razvijati aktivnošću Američke privredne komore u Srbiji  i Kluba srpsko-američkog prijateljstva.
 • ambasadorom Kraljevine Švedske u Srbiji Janom Lundinom. Zaštita životne sredine je bila dominantna tema razgovora, a zajednički rad Grada Niša sa Ambasadom Švedske i Švedskom agencijom za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) na pripremi projektne dokumentacije za izgradnju fabrike za prečišćavanje otpadnih voda je primer uspešne saradnje koji bi mogao da bude uzor i za druge gradove u Srbiji kada je reč o projektima koji se finansiraju iz fondova Evropske unije
 • ambasadorom Republike Finske u Srbiji Kimom Lahdevirtom a neke od tema tokom razgovora bile su inovativne i napredne tehnologije, digitalizacija, održivi razvoj, prednosti cirkularne ekonomije, oblasti  moguće saradnje niških i finskih kompanija, mogućnosti uspostavljanja avio linije između Niša i finskih gradova.
 • ambasadorom Izraela u Srbiji Jahelom Vilanom i tom prilikom razgovarano je o unapređenju  budućih vidova saradnje i proširenju veza na polju ekonomije i kulture.

2020.

Tokom 2020. godine gradonačelnica Dragana Sotirovski susrela se:

 • ambasadorom Republike Francuske u Srbiji Žan Luj Falkonijem sa kojim je razgovarala o unapređenju saradnje Niša i naše regije sa regijama u Francuskoj i stvaranju povoljnog ambijenta za veće prisustvo francuskih preduzeća i njihovo investiranje u Nišu i okolini.
 • ambasadorom Republike Bugarske u Srbiji Radkom Vlajkovim sa kojim je razgovarala o Koridoru 10, budućom gasovodu, modernizaciji železničkog pravca prema srpsko-bugarskoj granici, bugarskim kompanijima koje rade u Nišu i Srbiji, pripadnicima bugarske nacionalne manjine, radu Generalnog konzulata Bugarske u Nišu.
 • amabsadorom Republike Italije u Srbiji Karlom Lo Kašom sa kojim je razgovarala  o širenju poslovnih aktivnosti italijanskih kompanija  koje posluju u Srbiji,  motivisanju italijanskih privrednika da još više ulažu u ovoj deo Srbije kao i unapređenju saradnje u oblasti turizma i kulture.
 • ambasadorom Republike Mađarske u Srbiji Atilom Pinterom a tokom razgovora precizirane su oblasti buduće saradnje.Niš će iskoristiti mađarska iskustva u banjskom turizmu kako bi razvijali Nišku Banju, kao i mađarska iskustva u oblasti prečišćavanja otpadnih voda. Dogovorena je i direktna saradnja ekonomske kancelarije mađarske ambasade i KLER-a i saradnja niškog vodovoda i vodovoda Budimpešte.

2019.

Tokom 2019. godine gradonačelnik  Darko Bulatović susreo sa:

 • generalnim konzulom Bugarske u Srbiji Edvinom Sugarevim povodom završetka njegovog mandata u Srbiji. Tokom razgovora  obostrano je ukazano na značaj veoma dobrih bilateralnih odnosa između Srbije i Bugarske, daljeg unapređenja ekonomske i kulturne saradnje, kao i rešavanja manjinskih pitanja
 • ambasadorom Tunisa Sejf Alah Redžibom i tom prilikom dogovorene su aktivnosti vezano za uspostavljanje direktne saradnje između Grada Niša i Grada Bizerte u Tunisu.
 • ambasadorom Francuske Žan Luj Falkonijem i predstavio projekte Grada Niša vezano arheološka nalazišta u Nišu, postrojenje za preradu vode, otvaranje Naučno-tehnološkog parka i saradnju malih i srednjih preduzeća.
 • Novopostavljenim ambasadorom SAD u Srbiji Entonijem Godfrijem i upoznao ga sa potencijalima Niša u privrednom, obrazovnom i kulturnom segmentu, a posebno sa naporima koje lokalna samouprava u saradnji sa Vladom i Predsednikom Srbije preduzima kako bi se Niš učinio boljim mestom za život, ali i poslovanje, posebno u smislu privlačenja novih investitora, i kada su u pitanju veliki infrastrukturni projekti, poput fabrike za preradu otpadnih voda u pitanju, i kada je reč o organizaciji i unapređenju rada institucija lokalne samouprave bitnih za funkcionisanje privrede.
 • šefom Delegacije Eu u Srbiji ambasadorom Semom Fabricijem povodom dodele sertifikata zan 34 lokalne samouprave koje su realizovale projekte u okviru programa EU PRO koji će im omogućiti darazviju i unaprede geografske informacione sisteme.
 • novopostavljenim ambasadorm Francuske Žan Luj Falkonijem i tokom razgovora posebna pažnja poklonjena je realizaciji projekta arheološkog istraživanja gradskog polja i niške tvrđave u koji su uključeni stručnjaci iz Francuske tačnije iz grada Arla koji već nekoliko godina ima saradnju sa Nišom.
 • ambasadorima iz takozvane Arapske grupe – ambasadorom Palestine M. Nabhanom, ambasadorom Alžira A. Šebšhubom, ambasadorom Egipta A. Aguvejlijem, ambasadorom Kuvajta J. Abdulsamadom, ambasadorom Maroka M.A. Belhažom, ambasadorom Tunisa S.A. Režebom, otpravnik poslova Ambasade Libije M. Abugarinom i ambasadorom Iraka F.H.M Al Isom, koji su boravili su u Nišu kako bi se upoznali sa privrednim potencijalima Niša.
 • ambasadorom Danske Andreasom Hogardom prilikom obležavanja tri godine poslovanja danske kompanije Better Collective u Nišu i razgovarali su o mogućnostima saradnje kompanija iz IT sektora iz Niša i Danske.
 • ambasadorom Finske u Srbiji Kimom Lahdevirtom razgovarao o prioritetima finskog predsedavanja EU i o mogućnostima da se finska uključi u investiranje u oblasti IT tehnologije na ovom području.
 • ambasadorom Kraljevine Švedske u Srbiji Janom Lundinom o unapređenju saradnje i daljem razvoju bilateralnih odnosa. Dosadašnja saradnja je bila odlična, posebno u domenu kulture i zaštite životne sredine, što se naročito odnosi na projekat izgradnje Postrojenja za preradu otpadnih voda, koje sa skoro 50 miliona Evra finansira Evropska Unija, a realizuje švedska državna agencija SIDA. Istaknuta je i važnost održavanja 3 avio linije iz Niša ka gradovima u Švedskoj, i to prestonici Štokholmu i Malmeu, a odnedavno i Geteborgu. Obostrano je ocenjeno i da unapređenje vazdušnog, ali i svih ostalih vidova saobraćaja, značajno povećava kapacitete Niša i ovog dela Srbije u privlačenju novih investitora iz ove prijateljske zemlje, što će, kako je dogovoreno, biti u fokusu buduće saradnje Niša i ambasade Kraljevine Švedske.
 • ambasadorom Republike Indonezije u Srbiji Mohamadom Čandra Vidja Judhom. Na sastanku je izražen obostrani interes za unapređivanje odnosa i uspostavljanje bliže saradnje u oblastima kulture, sporta i privrede. Ambasador je pozvao sve privrednike iz Niša na veliki trgovinski sajam u Džakarti, koji se održava oktobra ove godine.

 

 • ambasadorom Republike Turske u Beogradu Tanžu Bilgičem, pre utakmice reprezentacija Turske i Slovenije u okviru Evropskog prvenstva u košarci za žene. U razgovoru je ocenjeno da postoji stalni napredak u odnosima Turske i Srbije, zahvaljujući ponajpre odličnim odnosom dva predsednika što se ogleda u rastu spoljnotrgovinske razmene, ali i sve većem prilivu investitora iz Turske u Srbiju. U razgovoru je ocenjeno i da je, u godini kada se obeležava 140 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Turske, važno razvijati i dobre odnose u svim ostalim sferama, od kulture, nauke i obrazovanja, pa do sporta.
 • ambasadorom Kube u Srbiji NJ.E. Gustavom Trista del Todom.  Na sastanku su gradonačelnik i ambasador razmatrali nove oblike razmene na polju obrazovanja, medicine, kulture i privrede kroz aktivnosti koje će Niš imati u narednom periodu, kao najveći grad na jugu Srbije i jedan od centara ovog dela Balkana
 • sa ambasadorom Republike Slovenije u Srbiji Izstokom Jarcom a glavne teme tokom susreta bile su privredno-ekonomska i sportska saradnja Grada Niša i Slovenije.
 • ambasadorom Kraljevine Belgije u Srbiji Kun Adamom i razgovarao o mogućnostima za unapređenje saradnje u svim oblastima od kulture, jezika, obrazovanja pa do privrede.
 • ambasadorom Bugarske u Beogradu Ratkom Vlajkovim prilikom posete potpredsednice Vlade Republike Bugarske Marijane Nikolov Srbiji i Gradu Nišu. Tema susreta bilo je stvaranje uslova  za unapređenje, pre svega, privredne saradnje, ali i mogućnostima za uspostavljanje bližih veza i u nauci, obrazovanju i kulturi.
 • ambasadorom Kraljevine Švedske Jan Lundinom prilikom posete delegacije Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju koja je podržala pripremu idejnog projekta i tenderske dokumentacije za postrojenje i sakupljače otpadnih voda u Nišu.
 • ambasadorom Arapske Republike Egipat u Beogradu Amr Alguveilijem sa kojim je razgovarao o mogućnostima za unapređenje saradnje, pre svega u oblasti turizma i unapređenja  turističke ponude Niša.
 • ambasadorom Velike Britanije u Srbiji Denis Kifom,koji je bio u dvodnevnoj poseti Nišu u okviru akcije Popup Ambasada koju ova ambasada po prvi put organizuje upravo u našem gradu.
 • ambasadorom Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstadom i tom prilikom istaknuta je spremnost obe strane za produbljenje i proširenje već uspešne saradnje u mnogo oblasti, a ambasador Bjornstad je istakao spremnost norveške ambasade, i norveške Vlade uopšte, da podrži sve inicijative koje idu u pravcu unapređenja odnosa, kako kroz podršku i pomoć pozorišnim i muzičkim ansamblima, festivalima, umetničkim galerijama i muzejskim institucijama da se predstave norveškoj publici, ali i spremnost da učestvuju u organizaciji dolaska i predstavljanja kulturnih poslenika Norveške u Nišu.
 • ambasadorkom Rumunije u Beogradu Oanom Kristinom Popa o podršci Rumunije Srbiji tokom predsedavanja Rumunije Evropskim Savetom.
 • ambasadorom Južne Koreje Če Hjong Čanom o unapređenju saradnje grada i menadžmenta južnokorejskih kompanija koje posluju u Nišu.

 

 

2018.

Tokom 2018. godine  gradonačelnik Darko Bulatović susreo se sa:

 • sa atašeom za kulturu i prvim savetnikom Ambasade Ruske Federacije Aleksandrom Nikolaevičem Konanihinom  povodom otkrivanja spomen ploče na niškom aerodromu u znak sećanja na desetogodišnjicu uklanjanja ubojitih sredstava sa piste niške vazdušne luke u Nišu. Vlada Ruske Federacije tada je odobrila  za razminiranje niškog aerodroma  pomoć u iznosu od šest miliona dolara
 • ambasadorom Nemačke u Srbiji Tomasom  Šibom i razgovarali su o saradnji u oblasti privrede i kulture između grada i jedne od najrazvijenijih država Evrope. Trenutno u Srbiji posluje 400 nemačkih kompanija, pa je ova država vodeća po broju investitora sa stalnim trendom unapređenja saradnje. Neposredan povod za posetu ambasadora Nemačke Nišu bilo je svečano otvaranje katedre za germanistiku na Filozofskom fakultetu.
 • novoimenovanim ambasadorom Indije u Srbiji Subratom Batačardžijem. Tokom sastanka razgovaralo se pre svega o privrednim temama.
 • prvim sekretarom Ambasade Švedske u Srbiji Idom Rojteršverd, rukovodiocem programa za zaštitu životne sredine Odeljenja za međunarodnu razvojnu pomoć Švedske u Srbiji i razgovrali su o napretku na projektu pripreme tehničke dokumentacije za sprovođenje projekta sakupljanja i prerade otpadnih voda u Nišu koji se sprovodi u okviru programa Podrška razvoju infrastrukture u oblasti zaštite životne sredine (PEID) koji je podržala Vlada Švedske kroz Švedsku agenciju za međunarodni razvoj i saradnju.
 • ambasadorom Danske u Srbiji Andersom Hougorom i razgovarali su o investicijama danskih kompanija u Niš. Sastanku je prisustvovao i menadžment danske kompanije Better Collective, koja posluje u oblasti softverske tehnologije, već dve godine u Nišu.
 • ambasadorom SAD u Srbiji Kajlom Skatom. Na sastanku je konstatovana dobra dosadašnja saradnja lokalne samouprave i Ambasade Sjedinjenih država, posebno na polju razvoja civilnog sektora i proširenja privredne, kulturne i naučne saradnje. Neposredan povod za dolazak ambasadora Skata u Niš bila je donacija za Dečiju hemato-onkološku kliniku u Nišu.
 • sa ambasadorom Narodne Republike Kine Li Mančangom. Tema razgovora bila je moguća saradnja između Grada Niša i kineskih kompanijama na realizaciji infrastrukturnih projekata u Nišu i regionu, ali i realizacija potencijalnih investicija kineskih kompanija u izgradnju novih proizvodnih kapaciteta u Nišu.
 • ambasadorom Francuske u Srbiji Frederikom Mondolinijem na otvaranju izložbe pod nazivom „Naša istorija naša sećanja“ posvećene sećanju na oslobađanje Srbije u jesen 1918. i na solidarnost srpskih i francuskih vojnika i civila u Prvom svetskom ratu. Gradonačelnik Bulatović i ambasador Mondolini učestvovali su u forumu na temu srpsko-francuskih odnosa i dugogodišnjeg prijateljstva dva naroda, a povodom 15.godišnjice Francuskog instituta u Nišu.
 • Zamenikom šefa misije Ambasade Švedske u Beogradu Joakimom Vernom prilikom obeležavanja Evropske nedelje mobilnosti u Nišu i promovisanja mera za smanjenje korišćenja putničkih automobila i poboljšanja uslova za javni saobraćaj, kretanje biciklista i pešaka.
 • ambasadorom Japana u Srbiji Đunići Marujamom, koji je iskoristio početak obeležavanja nedelje japanske kulture u Nišu za svoju prvu zvaničnu posetu gradu. Japanska vlada sarađuje sa lokalnim zajednicama u Srbiji kroz program bespovratne pomoći. Ono što je posebno važno Japanu kao zemlji koja se često suočava sa prirodnim katastrofama je  razvijanje saradnje između dve zemlje i razmena znanja o prevenciji prirodnih katastrofa, kao i o oporavku nakon toga.
 • ambasadorom Austrije u Srbiji Nikolaus Luterotijem prilikom otvaranja fabrike Cumtobel za proizvodnju LED rasvete. Ovaj ponovni susret usledio je posle nepuna dva meseca nakon prve zvanične posete ambasadora Luterotija Nišu i sastanka sa Gradonačelnikom Bulatovićem kada je istaknuta važnost koju austrijska diplomatija daje procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji, a posebno tokom svog predsedavanja Eu.
 • ambasadorom Egipta Amr Aguvejlijem a povod susreta bio je okrugli sto na temu saradnje privrednika iz Niša i iz Egipta koji se održao u Regionalnoj privrednoj komori Niš. Nepunih mesec dana pre toga ambasador Egipta boravio je u prvoj zvaničnoj poseti Gradu Nišu povodom nastupa ansambla modernog baleta Kairske opere u okviru zvaničnog programa Nišvil džez teatra. Predstava je deo programa „Mesec egipatske kulture” povodom 110 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Egipta i Srbije.
 • ambasadorom Švedske u Srbiji Janom Lundinom. Tokom susreta bilo je reči o saradnji dve zemlje i posebno o projektma u kojima Švedska pomaže Grad Niš.
 • ambasadorom Mađarske u Srbiji Atilom Pinterom prilikom održavanja srpsko – mađarskog foruma o vodoprivredi, na kojem su učestvovali privrednici dve zemlje koji posluju u ovoj oblasti.
 • ambasadorom Belorusije u Srbiji Valerij Briljovim i tom prilikom održana prezentacija privrednih potencijala Grada Niša i razmotrene su mogućnosti o saradnji na brojnim poljima sa prijateljskom Belorusijom.
 • šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem kome su prezentovani projekti i investicije koji se realizuju u Nišu a poseban akcenat je stavljen na infrastrukturne projekte i to na one u kojima finansijski učestvuje Evropska unija.

 

2017.

Tokom 2017. godine gradonačelnik Niša Darko Bulatović, i njegovi saradnici, susreli su se sa:

 • ambasadorkom Republike Makedonije u Srbiji Verom Jovanovskom koja je boravila u Nišu povodom obeležavanja jubileja Udruženja Makedonaca Vardar. Gradonačelnik i ambasadorka razgovarali su o unapređenju saradnje na polju obrazovanja, informacionih tehnologija, kulture i zdravstva.
 • ambasadorom Suverenog malteškog reda u Srbiji Albertom di Lukom i ambasadorom Tajvana u Mađarskoj  Endriem Čangom. Neposredni povod za dolazak ambasadora je pomoć koju Suvereni malteški red pruža licima koja konkurišu za pomoć  preko njihovog oficijelnog sajta. U ovom slučaju radi se o mladoj Nišlijki koja je uputila zahtev za pomoć kako bi se sprovelo lečenje.
 • ambasadorom Švedske Janom Lundinom povodom obeležavanja 100 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Švedske i zvanične proslave koja je održana u Nišu. Još jedna prilika za susret bila je i potpisivanje  Memoranduma o razumevanju između Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i Grada Niša koje označilo početak pripreme tehničke dokumentacije za implementaciju Projekta sakupljanja i prerade otpadnih voda u Gradu Nišu, koji finansira Vlada Švedske kroz Švedsku agenciju za međunarodni razvoj i saranju – SIDA, a u okviru programa „Podrška razvoju infrastrukture u oblasti zaštite životne sredine” (PEID).
 • ambasadorom Argentine u Srbiji Rikardom Fernandesom koji je u Nišu boravio povodom Dana argentinskog filma. Zamenik gradonačelnika prof. dr Miloš Banđur i ambasador razgovarali su o saradnji dve zemlje u ekonomskim odnosima, kao i o bogatoj južno američkoj kulturi i Argentini kao jednoj od zemalja nosilaca kulturnohg razvoja posebno filmskog stvaralaštva.
 • ambasadorom Švajcarske u Srbiji Filipom Geom prilikom predstavljanja projekta Karavan igre u Nišu. Pokrovitelj projekta je premijerka Srbije Ana Brnabić a projekat realizuju Nacionalna fondacija za umetničku igru i Beogradski festival igre, uz podršku Fondacije Art Mentor iz Lucerna i Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.
 • ambasadorkom Australije u Srbiji Džulijom Fini koja je boravila u Nišu povodom Nišvil džez festivala i nastupa australijske grupe Visions of a Nomad čije je učešće na festival pomogla Ambasada Australije u Srbiji.
 • ambasadorom Ruske Federacije u Srbiji Aleksandrom Vasiljevičem Čepurinom sa kojim su razgovarali o nastavku i negovanju tradicionalno dobrih prijateljskih odnosa sa ruskim narodom, ali i o saradnji grada Niša i ruskog grada Kaluge.
 • ambasadorkom Indije u Srbiji Narinder Čauhan na prijemu za investitore iz Indije koji su postali vlasnici preduzeća Blok signal. Još jedna prilika za susret bila je i predstavljanje Programa indijske tehničke i ekonomske saradnje za državljane Republike Srbije u Nišu koji realizuje Ministarstvo spoljnih poslova Vlade Indije u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije RS.
 • ambasadorom Turske u Srbiji Tandžu Bilgicom. Na sastanku se razgovaralo o modalitetima buduće saradnje Grada Niša i ambasade Turske u Srbiji, kako na polju  privrede, tako i u oblasti kulture. Ovom prilikom u Gradskoj kući bili su i mališani koji će krajem juna na dečjem muzičkom festivalu „Srbija u ritmu Evrope“ igrati, pevati i plesati u ritmu Turske koju će na tom takmičenju predstavljati.
 • generalnim sekretarom Ministarstva spoljnih poslova Austrije dr Mihaelom Linhartom prilikom otvaranja Počasnog konzulata Austrije u Nišu. Iako je sedište konzulata u Nišu, on će pokrivati Nišavski, Zaječarski, Pirotski, Toplički, Jablanički i Pčinjski okrug.
 • ambasadorom Kraljevine Norveške Arne Sanes Bjornstadom, koji je sa predstavnicima Nordijske poslovne alijanse boravio u Nišu. Ovaj sastanak bila je prilika da se razmotre mogućnosti za razvoj ekonomske saradnje.
 • ambasadorom Finske u Srbiji Perti Ikonenom. Gradonačelnik i ambasador razgovarali o mogućnostima pre svega privredne saradnje Grada Niša i finskih gradova, a bilo je reči i o mogućnostima da se određene finske kompanije pojave u Nišu u svojstvu budućih investitora. Potom su gradonačelnik i ambasador u parku ispred Gradske bašte u Tvrđavi zasadili pet novih stabala breze u znak poštovanja prema vrednom jubileju Finske, stogodišnjici sticanja nezavisnosti.
 • amabsadorom Japana u Srbiji Đuići Takaharom. Gradonačelnik je predstavio projekte sa kojima grad namerava da aplicira za sredstva kod ambasade Japana u našoj zemlji. On se zahvalio ambasadoru na svesrdnoj pomoći koju je japanski narod i Vlada Japana pružala građanima Niša i niškim ustanovama, pre svega u medicinskoj opremi.
 • ambsadorom Nemačke u Srbiji Akselom Ditmanom prilikom polaganja kamena temeljca za izgradnju prve fabrike nemačke kompanije Leoni u Nišu. Reč je o investiciji vrednoj 22 miliona evra.

2016.

Od početka mandata 12.  jula, 2016. godine, gradonačelnik Niša Darko Bulatović  susreo se sa:

 • ambasadorom SAD-a u Srbiji Kajlom Skatom i razgovarali su o unapređenju saradnje Grada Niša sa predstavnicima SAD-a u našoj zemlji.
 • ambasadorom Austrije u Republici Srbiji Johanesom Ajgnerom sa kojim je razgovarao o unapređenju privredne, kao i saradnje na polju obrazovanja i kulture. Na sastanku je najavljeno da će Republika Austrija u toku 2017. godine otvoriti svoj prvi počasni konzulat u Srbiji i to u Nišu.
 • ambasadorom Republike Poljske u Srbiji Tomašom Negođišem. Na prijemu je razgovarano o saradnji u oblasti privrede, kulture i obrazovanja i dogovoreno je da se organizuje privredno-ekonomski forum na kome bi učestvovali zainteresovani investitori iz Poljske.
 • ambasadorkom Republike Francuske u Srbiji Kristin Moro prilikom Potpisivanja Pisma o namerama između francuskih gradova Arl i Žirond i Grada Niša o saradnji u oblasti kulturno istorijskog nasleđa.
 • ambasadorkom Makedonije Verom Jovanovskom Tipko i tom prilikom razgovarali su o saradnji koja treba da bude fokusirana na kulturu, razmenu studenata, turizam, ali i na obrazovanje i privredu.
 • sa otpravnikom poslova ambasade Kraljevine Danske u Srbiji Mortenom Skovgardom Hansenom i predstavnicima danske kompanije iz oblasti energetike koja je zainteresovana za ulaganja na području Grada Niša. Tema sastanka bila su dalja ulaganja danskih kompanija na jugu Srbije.
 • sa generalnim konzulom Republike Bugarske u Nišu Edvinom Sugarevim i razgovarali su o unapređenju prekogranične saradnje koja se ogleda kroz zajedničke projekte koje finansira Evropska unija.
 • ambasadorkom Republike Slovačke u Srbiji Dagmar Repčekova i tom prilikom su razgovarali o mogućnostima za saradnju slovačkih i privrednika grada Niša.
 • amabsadorom Nemačke Akselom Ditmanom prilikom potpisivanja ugovora o podsticajima između nemačke kompanije Leoni i RS Ministarstva privrede za izgradnju novog pogona fabrike Leoni u Nišu gde će biti zaposleno najmanje 2200 radnika.

 

Aktivnosti gradonačelnika prof. dr Zorana Perišića do isteka mandata:

 • U Gradskoj kući priređen je prijem za ambasadorku Slovačke u Srbiji Dagmar Repčekovu. Na sastanku sa gradonačelnikom prof. dr Zoranom Perišićem razgovaralo se o prioritetima Slovačke koja jula preuzela šestomesečno predsedavanje Savetom EU i saradnji u oblasti autoindustrije, koja je izuzetno značajna grana industrije u toj zemlji.
 • Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Majkl Davenport i gradonačelnik Niša Zoran Perišić svečano su otvorili EU info kutak u samom centru Niša. Po otvaranju Kutka, ambasador EU Davenport je otvorio još jedan značajan događaj u Nišu – izložbu fotografija „EU i Srbija: 15 godina partnerstva” u Velikoj Sali Oficirskog doma u Nišu. Izložbu čini 20 ilustrativnih fotografija i ona je deo obeležavanja značajnog jubileja – decenije i po podrške Evropske unije našoj zemlji.
 • Ambasador Slovenije Vladimir Gasparič boravio je u Nišu. Povod za posetu Nišu bilo je izvođenje predstave Europa u okviru obeležavanja „Meseca Evrope“ u Nišu u organizciji Delegacije Evropske unije u Srbiji i Ambasade Republike Slovenije, u saradnji sa EU info kutkom Niš. Na sastanku sa gradonačelnikom prof.dr Zoranom Perišićem najviše se razgovaralo o mogućnostima ekonomske saradnje.
 • Ambasador Belgije u Srbiji Leo Daes posetio je Niš i održao predavanje studentima Ekonomskog fakulteta. U susretu sa gradonačelnikom Niša Zoranom Perišićem dogovorena je prezentacija potencijala grada u belgijskoj ambasadi. Tokom razgovora rečeno je da će Belgija i njene međunarodne institucije pomoći Srbiji u procesu pridruživanja EU.
 • U zdanju Oficirskog doma u Nišu u prisustvu ambasadora Mađarske u Srbiji Atile Pintera i gradonačelnika Niša Zorana Perišića otvorena je izložba pod nazivom „Pogled na Mađarsku“.  Uz kratak pregled osnovnih geografskih, demografskih, administrativnih podataka, izložba posetioce upoznaje sa bitnim događajima iz istorije, od naseljavanja Mađara u Evropi sve do najnovije istorije današnje države.
 • U prisutvu ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović, ambasadora SAD-a Kajla Skata i predstavnika Grada Niša simboličnim polaganjem vremenske kapsule na prostoru nekadašnje kasarne „Bubanjski heroji“ označen je početak radova na projektu „Novi Niš“ kompanije Clean Earth Capital Serbia. „Novi Niš“ prostiraće se na oko 300.000 kvadrata na zemljištu površine 15 hektara i biće novi centar opštine Palilula, jedne od pet gradskih opština. U izgradnji stambenog dela kompleksa biće upotrebljeni montažni elementi u skladu sa tehnikama koje se koriste u Americi. Prva useljenja trebalo bi da uslede 2018. godine, a ceo kompleks, prema najavama investitora trebalo bi da bude gotov 2021. godine.
 • Gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić susreo sa novim bugarskim konzulom u Nišu Edvinom Sugarevom. Gradonačelnik je poželeo dobrodošlicu novom konzulu i poželeo uspešan rad na ovoj diplomatskoj funkciji. Srbija i Bugarska imaju dobru saradnju, a ono što je veoma važno je činjenica da je na raspolaganju obema državama 34 miliona evra iz IPA projekata prekogranične saradnje.
 • Gradonačelnik Niša prof.dr Zoran Perišić sastao se sa ambasadorom Ukrajine Oleksandrom Aleksandrovičem. Tokom razgovora razmotrene su mogućnosti saradnje pojedinih oblasti u Ukrajini i grada Niša. Zaključeno je da prostora ima za saradnju u oblasti kulture i sporta, a jedna od ideja je da se ukrajinska kinematografija predstavi Nišlijama na nekom od budućih mini festova koji se ogranizuju u Nišu.

2015.

 • U Gradskoj kući priređen je prijem za ambasadorku Francuske u Srbiji Kristin Moro. Konkretan povod za dolazak francuske ambasadorke je potpisivanje sporazuma Grada Niša sa Francuskim institutom o daljoj saradnji u oblasti kulture. Ovim sporazumom definiše se zajednički okvir delovanja Grada Niša i Francuskog instituta, tačnije njegovog ogranka u gradu.
 • Gradonačelnik Niša Zoran Perišić pozdravio se generalnim konzulom Bugarske u Nišu Atanasom Krstinom koji završava svoj diplomatski rad u Nišu gde je bio na poziciji generalnog konzula. Ovom posetom konzul Krstin zvanično se oprostio od građana Niša,a imenovanje novog konzula očekuje se do kraja godine.
 • Ambasador SAD-a u Srbiji Majkl Kirbi održao je predavanje u Nišu na Ekonomskom fakultetu, studentima, profesorima i privrednicima jugoistočne Srbije, gde je govorio o ekonomiji – o onome šta je zatekao kada je došao u Srbiju i ekonomiji Srbije danas. Predavanju na Ekonomskom fakultetu prisutvovao je i gradonačelnik Niša prof.dr Zoran Perišić, kao i predstavnici Univerziteta, privrednih subjekata i gradskih opština.
 • U Gradskoj kući priređen je prijem za ambasadora Turske Mehmeda Kemala Bozaia. U razgovoru gradonačenika dva zvaničnika razmotrene su mogućnosti privredne ali i drugih vidova saradnje. Turske avio kompanije zainteresovane su da uspostave saradnju sa niškim aerodromom. Posle prijema uodržan je i sastanak sa predstavnicima niških privrednika, na kojem se konkretnije govorilo o privrednoj saradnji i eventualnim investicijama turskih kompanija u Nišu.
 • Gradonačelnik Niša prof.dr Zoran Perišić sastao se sa ambasadorom Grčke u Srbiji Konstantinosom Ikonomidisom, sa kojim je imao priliku da razgovara o temama zajedničkih interesovanja i bilateralne saradnje.
 • Ambasador Ruske federacije Aleksandar Čepurin boravio je u Nišu i sastao se sa gradonačelnikom prof.dr Zoranom Perišićem. Nakon sastanka ambasador Rusije i gradonačelnik Niša otvorili su festival Dani ruskog dečijeg filma koji je glavni povod dolaska ruskog ambasadora u naš grad. Program festivala predviđa prikazivanje 15 animiranih, 2 igrana i 4 dokumentarna ruska filma. Dani ruskog dečijeg filma u Srbiji «Bajke detinjstva» se održavaju u okviru socijalnog projekta „Rusi na Balkanu“. Festival se organizuje uz finansijsku podršku Ministarstva kulture Ruske Federacije i uz organizacionu podršku Ambasade Ruske Fedaracije u Srbiji, Ruskog Doma u Beogradu i drugih partnera.
 • Britanski ambasador u Srbiji Denis Kif koji je na toj poziciji od prošle godine povodom gradske slave prvi put posetio je Niš. Tom prilikom sa njim se sastao gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić, a teme razgovora su bile privredna i kulturna saradnja, kao i put Srbije ka Evropskoj uniji.
 • Zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković sastao se sa šefom Delegacije EU u Srbiji Majklom Devenportom prilikom njegove posete Nišu. Tokom razgovora bilo je reči o dosadašnjoj saradnji sa delegacijom EU u Srbiji, ali i o mogućnostima da se Grad Niš uključi u nove projekte koje finansira EU. U sklopu posete šefa Delegacije EU Majkla Devenporta našem gradu otovoren je Sajam projekata koje je finansirala Evropska unija pod nazivom „Evropska unija i Srbija na delu” u organizaciji Delegacije Evropske unije u Srbiji i Festival evropskog filma.
 • Gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić sastao se sa ambasadorom Švedske U Srbiji Kristerom Aspom i ovom prilikom razgovaralo se o Nišu kao centru informacionih i komunikacionih tehnologijama i iskustvima švedske na ovom polju.
 • Gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić bio je domaćin ambasadoru Kanade u Srbiji Filipu Piningtonu. Tom prilikom razmatrane seu mogućnosti buduće saradnje.U Kanadi živi oko 120.000 Srba. S druge strane na ovdašnjim prostorima posluje samo jedna kanadska kompanija, i to u Somboru u sferi rudarstva. Susret je organizovan u želji da statistika bude promenjena na obostranu korist.
 • U susretu gradonačelnika Niša prof. dr Zorana Perišića i ambasadorke Republike Francuske Kristin Moro zajednički je ocenjeno da će francuski gradovi i dalje razvijati dugogodišnje prijateljstvo sa Nišom. Ovo je prva zvanična poseta ambasadorke Francuske Kristin Moro, koja je odnedavno na ovoj funkciji.U sektoru privrede Francuska je u Nišu prisutna od 2008., kada je firma Kožifer privatizovala preduzeće “Min skretnice”. Saradnja se očekuje i u sferi zaštite životne sredine, jer je Francuska zainteresovana za učešće u javno-privatnom partnerstvu niških komunalnih preduzeća. Saradnja je, za sada, najrazvijenija u oblasti obrazovanja, kulture i sporta, čemu je naročito doprineo Francuski Institut.
 • Ambasador Austrije u Srbiji dr Johanes Ajgner, posetio je Grad Niš i tom prilikom sastao se sa gradonačelniikom Niša prof. dr Zoranom Perišićem. Ambasador Austrije najavio je osnivanje počasnog konzulata u Nišu, koji bi pomogao jačanju prijateljskih odnosa i stvorio dobre osnove za unapređenje privredne i kulturne saradnje ovog regiona sa Austrijom. Tokom razgovora bilo je i reči o saradnji u oblasti vazdušnog saobraćaja, jer veliki broj ljudi iz ovog dela Srbije ima rođačke ili poslovne veze sa Austrijom, pa bi ukoliko postoji ekonomska opravdanost bilo veoma značajno da se uspostavi vazdušni saobraćaj iz Niša ka Beču ili eventualno prestonici slovačke Bratislavi, koja se nalazi blizu austrijskog glavnog grada.

2014

 • Novi ambasador Južne Koreje u Srbiji Li Do-Hon posetio je Niš, i tom prilikom sastao se sa gradonačelnikom Niša prof. dr Zoranom Perišićem i predstavnicima fabrike Jura i Šin Von. Fabrike Jura i Šin Von ovde dobro posluju. Upravo to je bio razlog da novi ambasador Južne Koreje Li Do-hun u Srbiji, za svoju prvu radnu posetu odabere Niš. Ovom prilikom rečeno je da je dovođenje novih investitora u grad je glavni cilj saradnje sa ovom azijskom zemljom. Međutim, da bi se narodi međusobno bolje razumeli, neophodna je i saradnja u oblasti kulture.
 • Gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić sastao se sa ambasadorom Hrvatske Gordanom Markotićem. Ovom prilikom bilo je reči o ekonomskoj saradnji i to u oblasti mašinske i prehrambene industrije i trgovine, kao i o saradnji u vazdušnom saobraćaju između Niša i Istarske regije.
 • U Ambasadi Tunisa održana je svečana akademija povodom obeležavanja uloge Severa Afrike u oporavku i obuci srpske vojske u Prvom svetskom ratu pod nazivom „Bizerta u srcu Srbije“. Svečanosti je u ime Grada Niša prisutvovao pomoćnik gradonačelnika prof.dr Jovan Stojković koji je tom prilikom uručio pismo o namerama gradonačelnika Niša ambasadoru Tunisa Mađidu Hamalaviju, u kojem se ističe da Grad Niš podržava inicijativu da se gradovi Niš i Bizerta proglase gradovima prijateljstva. U pismu se apostrofira da ova inicijativa pokazuje iskreno prijateljstvo dva naroda sklopljeno pre jednog veka događajima iz Prvog svetskog rata, kada su se naši preci susreli u Bizerti. Bizerta je dom jednog od najvećih srpskih vojnih grobalja na području Severne Afrike, gde počiva 698 srpskih vojnika.
 • Zahvaljujući razumevanju Ambasade Indije u Srbiji za situaciju u kojoj se nalazila naša zemlja tokom velikih poplava, a u saradnju sa indijskim Savetom za kulturu u Nju Delhiju, organizovan je humanitarni koncert tradicionalnog indijskog plesa, čiji je prihod namenjen poplavljenim područijima u Srbiji. Pored humanitarnog karaktera ovaj koncert organizovan je u nameri da se ojačaju i prodube kulturne veze Indije i Srbije.
 • Gradonačelnikom Niša prof. dr Zoran Perišić sastao se ambasadorom Argentine u Srbiji Rikardom F. Fernandezom. Tokom sastanka bilo je reči o razvoju kulturno privredne i naučne saradnje dve zemlje, a posebno je naglašeno da je Niš jedan od retkih gradova u Srbiji koji je nedavno formirao Južnoamerički kulturni centar čiji je zadatak u unapređenje svih vidova saradnje ovog regiona i zemalja Latinske Amerike.
 • Gost Grada Niša bio je ambasador Italije u Srbiji Đuzepe Manco koji je sa gradonačelnikom Niša prof. dr Zoranom Perišićem razgovarao o daljem razvijanju privredne i kulturne saradnje Italije i Grada Niša.

 

 

 

2013.

PRIJEM ZA AMBASADORA ALŽIRA U SRBIJI, 06.12.2013.
SARADNJA SA AMBASADOM ŠVEDSKE U OBLASTI SPREČAVANJA NASILJA NAD ŽENAMA, 02.12.2013.
SASTANAK SA DELEGACIJOM PRIVREDNIKA IZ MAĐARSKE, 25.10.2013.
PRIJEM ZA AMBASADORKU INDIJE, 24.10.2013.
PRIJEM ZA ŠEFA DELEGACIJE EVROPSKE UNIJE U SRBIJI, 11.10.2013.
PRIJEM ZA AMBASADORA JAPANA, 30.09.2013.
KARDINAL SKOLA POSETIO GRADSKU KUĆU U NIŠU, 20.09.2013.
POSETA DELEGACIJE GRADA ARLA, 18.07.2013.
DELEGACIJA KINESKE AMBASADE U NIŠU, 15.06.2013.
SASTANAK SA DELEGACIJAMA GRADOVA KURSK I BELGOROD, 05.06.2013.
PRIJEM ZA AMBASADORA FINSKE, 23.04.2013.
PRIJEM ZA AMBASADORKU KIPRA U SRBIJI, 15.04.2013.
DELEGACIJA BUGARSKOG GRADA LOVEČA POSETILA NIŠ, 28.03.2013.
POSETA AMBASADORA CRNE GORE U SRBIJI, 22.03.2013.
POSETA AMBASADORA NEMAČKE, 14.03.2013.
PRIJEM ZA AMBASADORA KANADE, 07.03.2013.
PRIJEM ZA ATAŠEA AMBASADE REPUBLIKE AUSTRIJE U SRBIJI, 18.02.2013.
POSETA AMBASADORA JUŽNE KOREJE, 01.02.2013.
PRIJEM ZA AMBASADORA ITALIJE, 18.01.2013.

2012.

PRIJEM ZA AMBASADORA SJEDINJENIH AMERIČKIH DRŽAVA, 28.11.2012.
NOVI DIREKTOR USAID PROJEKTA LOKALNOG EKONOMSKOG RAZVOJA U NIŠU, 22.11.2012.
ŠKOTI DONIRALI VATROGASNO VOZILO, 16.11.2012.
PRIJEM ZA AMBASADORA AUSTRIJE, 08.11.2012.
PRIJEM ZA DELEGACIJU DEPARTMANA ŽIROND, 25.10.2012.
PRIJEM ZA AMBASADORA REPUBLIKE BUGARSKE, 22.10.2012.
PRIJEM ZA AMBASADORA JAPANA, 16.10.2012.
PRIJEM ZA AMBASADORA GRČKE, 19.09.2012.
AMBASADOR MAĐARSKE U NIŠU, 18.09.2012.
AMBASADOR REPUBLIKE SLOVAČKE U NIŠU, 22.08.2012.
POSETA FRANCUSKOG AMBASADORA, 20.07.2012.
PRIJEM ZA GENERALNOG KONZULA REPUBLIKE BUGARSKE U NIŠU, 17.07.2012.
PRIJEM ZA AMBASADORA JUŽNE KOREJE, 20.04.2012.
SPORAZUM O SARADNJI IZMEĐU GRADOVA NIŠA I ARHUSA, 20.03.2012.
OTVOREN CENTAR ZA IZDAVANJE GRAĐEVINSKIH DOZVOLA, 25.01.2012.
PRVA POSETA AMBASADORA KINE NAŠEM GRADU, 18.01.2012.

2011.

PRIJEM ZA AMBASADORA SLOVAČKE, 27.09.2011.
AMBASADOR JUŽNE KOREJE U POSETI NIŠU, 15.07.2011.
HOLANDSKI AMBASADOR U POSETI NIŠU, 06.06.2011.
AMBASADORKA DANSKE U POSETI NIŠU, 31.03.2011.
AMBASADOR JUŽNE KOREJE OBIŠAO NOVU FABRIKU U DONJEM MEĐUROVU, 23.03.2011.
MAĐARSKI AMBASADOR U POSETI NIŠU, 18.03.2011.
PREDSTAVNICI AMBASADE INDONEZIJE U NIŠU, 17.02.2011.
OTVORENA BOLNICA ZA HEMODIJALIZU, 08.02.2011.
POSETA AMBASADORA NORVEŠKE, 04.02.2011.
POSETA AMBASADORA ŠVAJCARSKE, 03.02.2011.
PRIJEM ZA BRITANSKOG AMBASADORA, 31.01.2011.

2010.

DELEGACIJA INDONEZIJE U NIŠU, 20.12.2010.
NOVI AMBASADOR FRANCUSKE U POSETI NIŠU, 13.12.2010.
PRIJEM ZA AMBASADORA I PRIVREDNU DELEGACIJU SLOVENIJE, 03.12.2010.
POSETA AMBASADORA ŠVEDSKE, 25.11.2010.
SUSRET SA DIREKTORKOM CENTRA ZA HITNU PSIHOLOŠKU POMOĆ, 18.11.2010.
DESETOGODIŠNJICA USPEŠNE SARADNJE, 28.10.2010.
POSETA HRVATSKOG AMBASADORA I HRVATSKIH PRIVREDNIKA, 01.10.2010.
PRIPREME ZA OTVARANJE CENTRA ZA REAGOVANJE U VANREDNIM SITUACIJAMA, 06.09.2010.
DELEGACIJA RUSKOG MINISTARSTVA ZA VANREDNE SITUACIJE POSETILA NIŠ, 03.06.2010.
SRBIJI JOŠ 174 MILIONA EVRA BESPOVRATNE POMOĆI, 26.05.2010.
DAN EVROPE U NIŠU, 04.05.2010.
DONACIJA AMBASADE SAD NARODNOJ BIBLIOTECI, 28.04.2010.
PRIZNANJA SRPSKIM VETERANIMA, 21.04.2010.
CENTAR ZA ZAPOŠLJAVANJE, 15.04.2010.
IZLOŽBA UDRUŽENJA SLOVAČKIH LIKOVNIH UMETNIKA, 15.04.2010.
BALET “MAJORKA” ZA SIGURNU KUĆU, 13.04.2010.
AMBASADOR KINE U NIŠU, 08.04.2010.
KANADSKI AMBASADOR PRVI PUT U NIŠU, 25.03.2010.
OBELEŽENA GODIŠNJICA MAĐARSKOG POČASNOG KONZULATA U NIŠU, 17.03.2010.
DONACIJA USAID-A ZAVODU ZA HITNU POMOĆ, 10.03.2010.
KREDITNA LINIJA ZA MALA I SREDNJA PREDUZEĆA I PREDUZETNIKE LEDIB PROGRAMA, 08.03.2010.
AMBASADOR ŠVAJCARSKE U POSETI NIŠU, 26.02.2010.
MAKEDONSKI AMBASADOR U NIŠU, 24.02.2010.
SARADNJA NIŠA I ŠVEDSKE NA IZRADI STUDIJA IZVODLJIVOSTI, 29.01.2010.
DELEGACIJA TRIRA U NIŠU, 22.01.2010.

2009.

POČASNI KONZUL FRANCUSKE U NIŠU, 08.12.2009.
U NIŠU OTVOREN PRVI “MSJE BRIKOLAŽ” HIPERMARKET, 08.12.2009.
PRIJEM ZA AMBASADORA ITALIJE I VISOKE VOJNE DELEGACIJE ITALIJE I SRBIJE, 26.11.2009.
INDONEZIJA U NIŠU, 14.10.2009.


AMBASADORI MAĐARSKE I ŠPANIJE I PREDSTAVNICI AMBASADE SAD U NIŠU, 09.10.2009.

PRIJEM ZA AMBASADORE ŠVEDSKE I DANSKE, 08.10.2009.
AMBASADOR IZRAELA U POSETI GRADU NIŠU, 01.10.2009.
TREĆI SASTANAK NACIONALNOG SAVETA PROGRAMA LEDIB, 30.09.2009.
PRIJEM ZA AMBASADORA NEMAČKE VOLFRAMA MASA, 28.09.2009.
PRIJEM ZA AMBASADORA JUŽNE KOREJE, 15.09.2009.
AMBASADOR GRČKE POSETIO NIŠ, 22.07.2009.
AMBASADOR TURSKE U NIŠU, 20.07.2009.
PREDELI KIPRA NA IZLOŽBI U NIŠU, 30.06.2009.
POSETA AMBASADORA ŠPANIJE, 20.06.2009.
DANI MAĐARSKE U NIŠU, 17.06.2009.
KOMPANIJA MR.BRICOLAGE U NIŠU, 16.06.2009.
MAGIJA DALIJEVE UMETNOSTI I U NIŠU, 16.06.2009.
90 NIŠLIJA DOBILO POMOĆ ZA OTPOČINJANJE BIZNISA, 04.06.2009.
NOVI AMBASADOR JAPANA PRVI PUT POSETIO NIŠ, 14.05.2009.
DELEGACIJA BRITANSKOG OKRUGA JORKŠIR U NIŠU, 09.05.2009.
FRANCUSKA KOMPANIJA SAŽEM U NIŠU, 27.03.2009.
SARADNJA NIŠA I SLOVENIJE, 26.03.2009.
OTVORENA KANCELARIJA POČASNOG KONZULA MAĐARSKE U NIŠU, 20.03.2009.
AMBASADOR KONUZIN I TEATAR IZ RUSIJE U NIŠU, 13.03.2009.
STUDIJE IZVODLJIVOSTI ZA NIŠKI VODOVOD I AERODROM, 11.03.2009.
POTPISANO PISMO O NAMERAMA SA ŠVEDSKIM GRADOM VEKŠO, 11.03.2009.
SARADNJA NIŠA I VEKŠA, 10.03.2009.

2008.

OTVORENA KANCELARIJA JEVREJSKE OPŠTINE U NIŠU, 18.12.2008.
EVROPSKA UNIJA U NIŠU, 18.11.2008.
NIŠ, KULTURNI CENTAR EVROPE, 20.10.2008.
PRIPREMA STUDIJE IZVODLJIVOSTI RAZVOJNIH PROJEKATA, 18.10.2008.
NIŠ DOBIJA LOGISTIČKI I KARGO CENTAR, 10.10.2008.
SARADNJA SA DANSKOM, 07.10.2008.
SEPTEMBAR U NIŠU-DIPLOMATSKA I EKONOMSKA OFANZIVA, 06.10.2008.
SARADNJA NIŠA I KIJEVA, 03.10.2008.
GRAD PREUZIMA BRIGU O RADU BIZNIS INKUBATOR CENTRA, 01.10.2008.
NIŠ NA MEĐUNARODNOJ BERZI KULTURE I ARHEOLOGIJE U ITALIJI, 27.09.2008.
AMBASADORKA DANSKE NA PRIJEMU U GRADSKOJ KUĆI, 25.09.2008.
GRAD NIŠ UŠAO U USAID-ov PROGRAM PODSTICAJA EKONOMSKOM RAZVOJU OPŠTINA, 24.09.2008.
AMBASADOR NEMAČKE POSETIO NIŠ, 19.09.2008.
GASOVOD U FUNKCIJI RAZVOJA JUGOISTOKA SRBIJE, 19.09.2008.
MINISTAR DAČIĆ I AMBASADOR RUSKE FEDERACIJE KONUZIN U NIŠU, 15.09.2008.
PREDSEDNIK SKUPŠTINE GRADA PRIMIO DELEGACIJU NEMAČKIH ZVANIČNIKA I PRIVREDNIKA, 15.09.2008.
GRČKA I SRBIJA – LOKOMOTIVA NAPRETKA BALKANA, 11.09.2008.