Posete stranih delegacija

image_pdfimage_print

2021.

 • Gradonačelnica Niša sa saradnicima razgovarala je sa visokom delegacijom Sanktpeterburškog Univerziteta državne protivpožarne službe Ministarstva za vanredne situacije Rusije o njihovom operativnom Centru, kao i o unapređenju saradnje u oblasti reagovanja u vanrednim situacijama koja bi bila proširena i na oblasti tehničke i naučne saradnje. Ovom prilikom načelnik Sanktpeterburškog Univerziteta državne protivpožarne službe (DPS) Ministarstva za vanredne situacije (MČS) Rusije general-potpukovnik Bogdan Vasiljevič Gavkaljuk sa saradnicima uručio je u Gradskoj kući gradonačelnici Niša Dragani Sotirovski medalju povodom obeležavanja 115. godišnjice od osnivanja njihovog univerziteta i kao počasnoj polaznici njihovog Centra za reagovanje u vanrednim situacijama. Obuku za delovanje u vanrednim situacijama Dragana Sotirovski završila je na Sanktpeterburškom Univerzitetu državne protivpožarne službe Ministarstva za vanredne situacije Rusije 2019. godine. Razgovoru sa gostima iz Rusije o unapređenju saradnje prisustvovali su gradski većnik Nenad Stanković, pomoćnica gradonačelnice Niša za međunarodnu saradnju Jovana Mitić, kao i predstavnici Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu.
 • Predstavnici vodećih japanskih kompanija među kojima su Toyo Tires, Itochu Corporation, Takeda Pharmaceuticals, Mitsubishi Corporation, Mitsubishi Electric kao i predstavnici Japanske agencije za međunarodnu saradnju i razvoj (JICA)   boravili su u Nišu kako bi se upoznali sa potencijalima i kapacitetima u cilju ostavrenja potencijalne poslovne saradnje. Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski sastala se sa japanskim privrednicima. Ona je sa saradnicima predstavila povoljan poslovni ambijent i potencijale grada, kao i razloge koji mogu opredeliti potencijalne japanske investitore da svoj kapital ulože u Nišu. Japanske kompanije su sve prisutnije u Srbiji sa investicijama koje premašuju 2,5 milijarde dolara. Posetu Nišu organizovala je Japanska poslovna alijansa koja je osnovana na inicijativu japanskih kompanija koje već posluju u Srbiji, sa ciljem unapređenja saradnje između Japana i Republike Srbije, a pre svega kroz razvoj privrednih i kulturnih odnosa dve zemlje.
 • Gosti gradonačelnice Niša bili su pomoćnica ministra za kulturu i prosvete u Vladi Republike Srpske Tanja Đaković, kao i delegacija Grada Trebinja predvođena gradončelnikom Mirkom Ćurićem. Ova poseta upriličena je u okviru manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“. Ove godine na centralnom gradskom trgu održana je promocija turističke ponude Republike Srpske a u Narodnom pozorištu gostovala je predstava Narodnog pozorišta Republike Srpske. Tradicionalna manifestacija „Dani Srpske u Srbiji“ pokrenuta je 2013. godine sa idejom da se Srbiji i njenim građanima na nov i jedinstven način predstavi Republika Srpska i njeni potencijali. U cilju promocije Republike Srpske svake godine se organizuje višednevna manifestacija koja kroz različite programske aktivnosti podstiče razmenu kulturnih ostvarenja i kulturne baštine, predstavlja prirodne lepote, turistička mesta i rute, ugostiteljstvo, kulinarstvo, i kao najbitnije, učvršćuje vezu između srpskog naroda sa obe strane Drine.

 

 • Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski sastala se sa delegacijom Univerziteta Istočnog Sarajeva i sa članovima delegacije razgovarala o saradnji njihove i akademske zajednice Niša. Delegaciju je predvodio rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić. Gosti su upoznali gradonačelnicu sa organizacijom i obrazovnim ciljevima Univerziteta Istočnog Sarajeva, kao i njihovom nacionalnom misijom.

 

 • Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski razgovarala je sa delegacijom bugarske opštine Čirpan koju predvodi gradonačelnik Ivajlo Kračalov a koja je boravila u Nišu povodom Dana Gradske opštine Pantelej.  Gradska opština Pantelej i opština Čirpan potpisale su Protokol o saradnji u oblasti prekogranične saradnje, turizma i kulture. Grad Niš dobio je poziv da u Čirpanu 5. i 6. septembra, gde se održava Biznis forum, predstavi poslovni ambijent grada i okruženja.

 

 • Gradski većnik Vladislav Marjanović razgovarao je sa Njegovom ekselencijom ambasadorom Republike Češke Tomašom Kuhtom i članovima visoke delegacije Senata te zemlje o unapređenju međusobne saradnje. U delegaciji Senata bili su predsednik Stalne komisije za dijasporu Tomaš Černin, sekretarka te komisije Bronislava Vackova i senator Vladislav Vaclavec. Povod boravka delegacije je održavanje manifestacije „Dani češkog piva u Nišu“. Kako je Niš jedno od središta naprednih i inovativnih tehnologija čemu teži i Češka, obostrani je interes dve strane da razvijaju saradnju na polju istraživanja, nauke, obrazovanja i kulture, rečeno je u razgovoru u Gradskoj kući. U razgovru je pokrenuta inicijativa o poseti delegacije Niša nekom od čeških gradova u kome bi Niš bio predstavljen nekim od svojih autentičnih proizvoda.

 

 • Delegacija Južnog Sinaja i Ambasade Egipta boravila je u dvodnevnoj poseti Gradu Nišu. Povod je bio potpisivanje Pisma o namerama za uspostavljanje saradnje između Grada Niša i Grada Šarm el Šeika. Delegaciju Južnog Sinaja  koju su činili vlasnici najvećih lanaca hotela u Šarm el Šeiku i okolini predvodio je guverner Južnog Sinaja Haled Fuda. Tokom dva dana boravka u Nišu predstavnici Južnog Sinaja obišli su najznačajnije kulturno istorijske i prirodne lokalitete. U susretu sa domaćim privrednicima, turističkim radnicima i direktorom preduzeća „Aerodromi Srbije“ u Regionalnoj privrednoj  komori razgovaralo se o unapređenju saradnje na polju turizma. Poseban akcenat stavljen je na mogućnost ulaganja u banjski turizam. Razmatrano je uspostavljanje putničkog i avio saobraćaja između Niša i Šarm el Šeika. Delegacija je posetila i Naučno-tehnološki park gde se upoznala sa načinom funkcionisanja organizacije, a zatim je posetili i nekoliko kompanija u Naučno-tehnološkom parku koji je regionalni centar za dinamični razvoj inovativnog naučnog i tehnološkog preduzetništva i osvajanje visokih i naprednih tehnologija. Članovi delegacije su izrazili zainteresovanost za osnivanje jednog mini naučno-tehnološkog parka u Šarm el Šeiku u sklopu tamošnjeg univerziteta uz stručnu podršku Naučno-tehnološkog parka i Univerziteta u Nišu.

 

2020.

 

 • Predsednica Parlamenta Švajcarske Izabel More sa saradnicima započela je boravak u Srbiji posetom Nišu i sastankom sa gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski. Na sastanku je istaknuto da je švajcarska Vlada novčano podržala projekat e-uprave i da je finansirala izgradnju Naučno-tehnološkog parka. Uz pomoć Vlade Švajcarske, tim UNDP-a pružio je pravnu podršku u prilagođavanju Poslovnika o radu Skupštine Grada Niša upotrebi e-parlamenta. Ukupna vrednost donacije, koja osim 78 tableta vrednih 11 000 dolara uključuje i prilagođeni softver, procenjena je na 150 000 dolara.

 

2019.

 • Delagacija Službe za zapošljavane Republike Austrije posetila je Niš gde se srela sa gradonačelnikom Darkom Bulatovićem. Cilj sastanka je bio da se predstavnici delegacije Austrije upoznaju sa lokalnom samoupravom koja je dobar primer kada se radi o ulaganju na lokalnom nivou u mere politike aktivnog zapošljavanja koje se sprovodi u gradu već nekoliko godina, i u čemu grad aktivno učestvuje finansijskom podrškom.

 

 • Privredna delagacija Grada Kečkemeta (Republika Mađarska) na čelu sa Jožefom Galom, predsednikom privredne komore županije Bač Kišken i zamenikom gradonačelnika grada Kečkemeta, srela se sa gradonačelnikom Niša Darkom Bulatovićem. Tokom razgovora i prezentacije između dva grada dogovorene su neke od mogućnosti saradnje kako na ekonomskom tako i na kulturnom i obrazovnom planu.

 

 

 • Delegacija Parlamenta Republike Slovenije boravila je u Nišu,gde se sastala sa gradonačelnikom Darkom Bulatovićem. U srdačnom i prijateljskom razgovoru razmenjena su mišljenja o unapređenju saradnje između Grada Niša i ove nekadašnje jugoslovenske republike.

 

 • Delegacija Republike Srpske koju je predvodio predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović bila je, u okviru manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“, gost grada Niša. U delegaciji Republike Srpske bio je i šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović. Projekat pod nazivom „Dani Srpske u Srbiji” pokrenut je 2013. godine sa idejom da se Srbiji i njenim građanima na uvek nov i jedinstven način predstavi Republika Srpska i njeni potencijali. Ova višednevna manifestacija kroz različite programske aktivnosti podstiče razmenu kulturnih ostvarenja i kulturne baštine, prezentuje investicione mogućnosti, i učvršćuje vezu između srpskog naroda sa obe strane Drine.
 • U  organizaciji Bavarskog državnog ministarstva za privredu  Nemačko-srpske privredne komore, u Nišu  je boravila  delagacija bavarskih privrednika. Reč je o predstavnicima 10 kompanija iz različitih oblasti, a sa njima su bili i predstavnici Bavarskog ministarstva Martin Grosman i Ursula Hajncel, a ciljem da se upoznaju sa potencijalima za saradnju Srbije sa ovom nemačkom pokrajinom, koja spada u red najbogatijih i najrazvijenijih regiona Evrope.
 • Predstavnici Kompanije Huavej posetili su Niš i sa gradonačelnikom Darkom Bulatovićem i njegovim saradnicima, kao i predstavnicima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija razgovarali o saradnji na projektu Niš – pametan grad. Na radnom sastanku u gradskoj kući delegacija Huaveja  predstavila je  potencijale i mogućnosti ovog tehnološkog giganta koji su već implementirani u većem broju gradova i čije funkcionisanje značajno podiže funkcionalnost tih gradova i posebno pozitivno utiče na kvalitet života stanovnika. To se ogleda pre svega u vidu smanjenja saobraćajnih i komunalnih problema, što opet dovodi i do smanjenja zagađenja, podizanja energetske efikasnosti, ušteda u električnoj energiji i drugim energentima i, konačno, do ušteda u novcu potrebnom za funkcionisanje najvažnijih gradskih sistema.

 

 • Gradonačelnik Darko Bulatović razgovarao je  sa potpredsednicom Vlade Republike Bugarske Marijanom Nikolovom. Tema susreta bilo je stvaranje uslova  za unapređenje, pre svega, privredne saradnje, ali i mogućnostima za uspostavljanje bližih veza i u nauci, obrazovanju i kulturi.  Kao  primeri te saradnje istaknute su Niška pivara i kompanija Trejs koje su u  vlasništvu bugarskih kompanija i već godinama uspešno rade, ali i brojne niške firme koje imaju razvijene poslove u susednoj državi. Sastanku je prisustvaovao i ambasador Bugarske u Beogradu Ratko Vlajkov je prisustvovao i direktor RPK Niš Aleksandar Miličević, kao i jedan broj privrednika sa ovog područja, koji imaju dugogodišnju poslovnu saradnju sa Bugarskim kompanijama.

 

 • Delegacija Švedske razvojne agencije (Sida) predvođena predsedavajućom borda direktora Ivon Gustafson i Ambasador Kraljevine Švedske Jan Lundin posetili su Niš i razgovarali sa Gradonačelnikom Darkom Bulatovićem i predstavnicima niške Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj o  realizaciji projekta izgradnje postrojenja za prečišćavanje i preradu otpadnih voda. Švedska je podržala pripremu idejnog projekta i tenderske dokumentacije za postrojenje i sakupljače otpadnih voda kroz program „Podrška razvoju investicija u oblasti zaštite životne sredine“ („PEID“) koji u Srbiji implementira EPTISA Servicios de Ingenieria S.L. (Španija)

 

 • Gradonačelnik Darko Bulatović zajedno sa saradnicima sastao se sa kineskom državno – provrednom delegacijom čija poseta je rezultat saradnje sa Centrom za interkulturalnu komunikaciju i medijaciju Konflaks čiji je predsednik bivši Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivan Mrkić.Na sastanku su analizirane mogućnosti za saradnju i prezentovani investicioni pogencijali, a razgovaralo se i mogućem učešću delegacije kineskih privrednika na Forumu naprednih tehnologija.

 

 • U Gradskoj kući održan je prijem za predstavnike departmana Žirond, a u okviru projekta saradnje vatrogasne službe ovog departmana i niške Pravno poslovne škole koja školuje buduće vatrogasce. Delegaciju je predvodila Mariz Desilije načelnica službe za međunarodne odnose departmana, a sastanku su prisustvovali i kapetan Vensan Lator oficir službe za obuku vatrogasaca u departmanu i Žak Loše direktor koledža Šam-Deme u Pelgriju. Ukupna vrednost ovog projekta je oko 17 hiljada evra, a škola iz Niša je zadužena za njegovo tehničko sprovođenje uz podršku GO Medijana. Prve godine ovaj projekat biće usmeren ka razmeni francuskih i srpskih stručnih saradnika u obuci učenika za profil vatrogasaca dobrovoljaca. Delegacija iz Žironda pokloniće Pravno-poslovnoj školi u Nišu neophodna sredstva za realizaciju praktične nastave u okviru obrazovnog profila tehničar zaštite od požara.

 

 • Američka delegacija predvođena vojnim atašeom Ambasade SAD-a u Srbiji Robertom Hamiltonom i predstavnicima američke humanitarne organizacije (SPIRIT OF AMERICA) boravila je u Nišu. Ovom prilikom posetili su Centar za dnevni boravak dece, omladine i odraslih lica ometenih u razvoju Mara i uručili donaciju u vidu računarske opreme.

2018.

 • U Gradskoj kući organizovan je prijem za visoku delegaciju Univerziteta državnih protivpožarnih službi iz Sankt Peterburga koji je u sastavu ruskog ministarstsva za vanredne situacije. Goste iz Rusije je primio zamenik gradonačelnika prof.dr Miloš Banđur. Delegaciju Univerziteta čine general-major Eduard Čižikov, koji je 2014. godine predvodio ruske spasioce tokom akcija u poplavljenom Obrenovcu i Igor Osipčuk zamenik načelnika i rektor ovog univerziteta. U prijateljskom razgovoru sa predstavnicima ove elitne ruske visokoškolske ustanove razmotrene su mogućnosti saradnje na polju edukacije naših stručnjaka, a biće otvoreno i predstavništvo ovog Univerziteta koje školuje oko šest hiljada studenata u prostorijama srpsko-ruskog humanitarnog centra.
 • U zvaničnoj poseti Gradu Nišu boravila je delegacija norveškog grada Saltadala predvođena gradonačelnikom Rune Bergom. Dugogodišnji prijateljski odnosi i saradnja Grada Niša i norveškog Grada Saltdala koji su i ozvaničeni protokolom o bratimljenju davne 1985.godine, a koja je neopravdano zaustavljena 2006.godine, na obostrano zadovoljstvo biće nastavljena. Podsećanja radi, delegacija Grada Niša boravila je u Saltdalu juna prošle godine gde je prisustvovala obeležavanju 75 godina od odvođenja prvih srpskih interniraca na prinudni rad. Predstavnici Niša uverili su se da norveški narod brine o srpskom sabirnom groblju, gde je sahranjeno ukupno 1911 srpskih interniraca. Takođe, Grad Saltdal i Vlada Kraljevine Norveške uložiće u budućnosti i dodatna sredstva da se memorijalni kompleks rekonstruiše. Gosti iz Saltdala posetiće i internacionalni džez festival Nišvil na kome nastupa i njihov amaterski džez orkestar, a koji se niškoj publici predstavio i u sredu na amfiteatru na keju.
 • Delegacija grčkog grada Seresa predvođena gradonačelnikom Petrosom Agelidisom boravila je u Nišu povodom obeležavanja gradske slave Sveti car Konstantin i carica Jelena. Nakon što je nedavno potpisan sporazum o bratimljenju Grada Niša i opštine Seres na severu Grčke u Seresu, po dogovoru potpisnika, sporazum je verifikovan i u Nišu, pred odbornicima Skupštine grada i gradskim zvaničnicima, koji su svojim pristankom u gradskom parlamentu, potvrdili nameru Niša da se i zvanično pobratimi sa Seresom.
 • Gosti Grada Niša na ovogodišnjoj slavi Sveti car Konstantin i carica Jelena su predstavnici ruskog grada Kurska, inače grada pobratima Nišu. Njih je u Gradskoj kući primio zamenik gradonačelnika Miloš Banđur. On im je poželeo dobrodošlicu istakavši da su prijateljski odnosi Rusije i Srbije utemeljeni u zajedničkoj istoriji i bratstvu. On je upoznao goste iz Kurska sa aktivnostima koje se u gradu realizuju i naglasio da će Niš i Kursk i u budućnosti nastaviti da neguju saradnju i prijateljske odnose. Inače, delegaciju Kurska čine Maslov Jevgenij, odbornik Kurske skupštine grada i član Odbora za građevinu i Jevdokimov Dmitrij, takođe odbornik u Skupštini Grada Kurska ipredsednik Odbora za razvoj malih i srednjih preduzeća i inovacione politike Kurske oblasne skupštine.
 • Gradonačelnik Niša Darko Bulatović i članica Gradskog veća za kulturu Jelena Mitrovski ugostili su danas u Gradskoj kući delegaciju Beča i turskog Izmita koji borave u Nišu. Na prijemu za goste, sa kojima Grad Niš već 9 godina sarađuje na projektu „Carevi koji su promenili svet“, istaknut je značaj te saradnje i povezivanje različitih delova sveta, čija su spona značajni rimski imperatori-tetrarsi Galerijus, Makiminus Deo, Licinije i Konstantin.Očekuje se da se saradnja sa Bečom i Karnuntumom, kraj glavnog grada Austrije, kao i sa Izmitom u Turskoj, nastavi novim projektima koji su u vezi sa obeležavanjem 70.godišnjice od usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima UN, u Parizu 10.decembra 1948.godine.
 • U cilju promocije takmičenja „Srbija u ritmu Evrope“ i Niša kao grada domaćina, u Nišu su boravili ambasadori Švedske, Slovačke, Kipra, Danske, Portugala, Hrvatske, Belgije i Danske, kao i predstavnici 20 ambasada u Srbiji, ali i predstavnici opština i gradova, čiji najmlađi sugrađani takođe učestvuju u „mini Evroviziji“.
 • Gradonačelnik Niša Darko Bulatović sa saradnicima sastao se sa delegacijom privrednika iz NR Kine koju je predvodio ambasador Kine u Srbiji Li Mančang. Na sastanku je razgovarano o eventualnim zajedničkim projektima Grada i kineskih privrednika: regionalnoj deponiji i zameni kompletne ulične rasvete u gradu. Istovremeno, predstavnici Grada Niša izložili su i projekte izgradnje logističkog centra, Naučno-tehnološkog parka ali i lakog šinskog saobraćaja koji bi takođe mogli da se realizuju u saradnji sa kineskim partnerima.

2017.

 • Gradonačelnik Niša Darko Bulatović sa saradnicima sastao se sa delegacijom iz francuske oblasti Žirond na čelu sa delegatom Saveta departmana za pitanja Evrope i decentralizovane saradnje Žak Respoom. Prilikom današnjeg susreta razgovaralo se o novim modalitetima saradnje Grada Niša sa Generalnim savetom Žironda. Reč je o saradnji na projektima posvećenim mladima kao najvrednijem resursu Grada, kulturi i stimulisanju lokalnog razvoja. Najavljena je i tronedeljna poseta niškog strip autora Tonija Radeva Žirondu u okviru koje će deca koledža «Alfred Mogen» iz Gradinjana i OŠ «Ivo Andrić» iz Niša, uz podršku Radeva raditi na realizaciji francusko-srpskog strip izdanja sa tematikom ljudskih prava.
 • Bugarska delegacija predvođena Dimitpom Glavčevim, predsednikom Narodne skupštine Bugarske boravila je danas u Nišu gde je održan sastanak sa gradonačelnikom Niša Darkom Bulatovićem. Tokom sastanka bilo je reči o unapređenju saradnje. Posebno je istaknut ubrzani rast u turizmu, gde se stalno beleži porast broja bugarskih turista u Nišu.
 • Gradonačelnik Niša Darko Bulatović sa saradnicima sastao se sa ministrom zaštite životne sredine Goranom Trivanom i privredno-političkom delegacijom države Merilend iz SAD-a kojima je prezentovano nekoliko projekata iz oblasti zaštite životne sredine kao što su deponija Keleš i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.
 • Delegacija predstavnika najvećih nordijskih firmi u Srbiji na čelu sa norveškim ambasadorom Arne Sanes Bjornstadom posetila je Niš kako bi razmotrila opcije za razvoj ekonomske saradnje. Nordijska poslovna alijansa (NPA), okuplja kompanije iz Danske, Finske, Norveške, Islanda i Švedske koje posluju na srpskom tržištu. Cilj udruženja je unapređenje i jačanje saradnje nordijskih kompanija i srpskog tržišta. Alijansa pomaže nordijskim kompanijama da nađu poslovne partnere u Srbiji i obratno, i podržava novoosnovane nordijske kompanije u našoj zemlji.

2016.

 • Delegacija Ministarstva inostranih poslova Kraljevine Švedske koja je finansirala izradu Studije o izvodljivosti za izradu postrojenja za preradu otpadnih voda boravila je u zvaničnoj poseti Gradu Nišu. Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Nišu je najveći projekat u Srbiji iz oblasti zaštite životne sredine i koštaće 56 miliona evra. Novac će biti obezbeđen iz pretpristupnih fondova Evropske unije. Ovom prilikom najavljeno je i potpisivanje Memoranduma o saradnji između Grada Niša i Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine kojim će ministarstvo Gradu donirati milion evra za kompletnu projektno-tehničku dokumentaciju do tendera.
 • Predstavnici francuskih gradova Arl i Žirond boravili su u Nišu povodom potpisivanja Pisma o namerama sa Gradom Nišom kako bi produbili dosadašnju saradnju kroz održive projekte koji se tiču razvoja i zaštite kulturno istorijskog nasleđa u našem gradu, a na osnovu iskustava iz Francuske. Potpisvanju Pisma o namerama prisustvovala je ambasadorka Republike Francuske u Srbiji Kristin Moro, koja je istakla da je ovaj čin nova etapa u dugogodišnjoj saradnji između Grada Niša i njegovih najvažnijih partnera u Francuskoj.
 • Predstavnici ruske delegacije iz Rostova i udruženja kozačkih privrednika sastali su se sa rukovodstvom Grada Niša kako bi razgovarali o potencijalima Niša i okoline za uspostavljanje ekonomske saradnje, posebno u oblasti poljoprivrede. Ovo je samo prvi u nizu sastanaka koji će se organizovati u cilju povezivanja ruskih i srpskih poljoprivrednih proizvođača, kako bi se, u skladu sa potrebnim standardima, povećao izvoz domaćih proizvoda na tržište Rusije.
 • Delegacija Udruženja bivših poslanika Evropskog parlmenta boravila je u zvaničnoj poseti Gradu Nišu. Bivši poslanici Evropskog parlamenta koriste svoje iskustvo u jačanju parlamentarne demokratije i promovišu debatu o budućnosti EU. U dvočasovnoj diskusiji sa Gradonačelnikom Niša i njegovim saradnicima sagovornici su se složili da je za prevazilaženje svih izazova u Uniji danas potrebno jedinstvo, i u tom svetlu razmenili mišljenja o politici proširenja Unije, efektima Bregzita, migrantskoj krizi, zabrinutosti zbog narastanja terorizma.