Gosti Grada Niša

image_pdfimage_print

2021.

 • Grad Niš je spreman da postane sedište Nacionalnog gimnastičkog centra koji bi bio izgrađen uz pomoć Međunarodne gimnastičke federacije, rečeno je u razgovoru zamenice gradonačelnice Dušice Davidović, glavnog gradskog urbaniste Tanje Obradović i gradskog većnika Aleksandra Stojičića sa predsednikom Međunarodne gimnastičke federacije Vatanabeom Morinarijem i predsednikom Gimnastičkog saveza Srbije prof. dr Sašom Veličkovićem. Za izgradnju Nacionalnog gimnastičkog centra u Nišu zainteresovan je Gimnastički savez Srbije. Veličković je u obrazlaganju inicijative, zašto je dobro da bude Niš, naveo da gimnastika u Nišu ima dugu tradiciju, zapažene rezultate, stručni kadar i povoljan strategijski položaj koji bi doprineo razvoju gimnastike u ovom delu Balkana.
 • Ambasador Slovenije u Srbiji Damjan Bergant i pomoćnica gradonačelnice Niša za međunarodnu saradnju i projekte Jovana Mitić otvorili su  izložbu slovenačkih dizajnera  „Budućnost življenja“ u Salonu 77 koja je organizovana u saradnji Grada Niša, Galerije savremenih likovnih umetnosti u Nišu, Centra za kreativnost – Muzeja za arhitekturu i dizajn iz Ljubljane, Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva kulture i Ambasade Slovenije u Beogradu. Izložba predstavlja proizvode koji su kombinacija kreativnog rada i poslovne vizije slovenačkih dizajnera koji su prilagođeni novoj generaciji korisnika. U fokusu izložbe su priče malih brendova koji izražavaju funcionalnost, strast prema životu i prirodi, inovativnu primenu lokalnih materijala (posebno drveta) i nove proizvodne tehnike nastale iz regionalnih zanata i naprednih tehnika održive proizvodnje. Izložba je deo šireg kulturnog programa koji se realizuje u okviru slovenačkog predsedavanja Savetom Evropske Unije u 2021. godini.

 

 • Gosti gradonačelnice Niša bili su pomoćnica ministra za kulturu i prosvete u Vladi Republike Srpske Tanja Đaković, kao i delegacija Grada Trebinja predvođena gradončelnikom Mirkom Ćurićem. Ova poseta upriličena je u okviru manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“. Ove godine na centralnom gradskom trgu održana je promocija turističke ponude Republike Srpske a u Narodnom pozorištu gostovala je predstava Narodnog pozorišta Republike Srpske.

 

 • U Gradskoj kući organizovan je prijem za ovogodišnje učesnike desetog festivala hip – hop kulture „Dođi na amfi“ koji dolaze iz Mađarske, Austrije, Bosne i Hercegovine, Češke, Severne Makedonije.

 

 • Zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović sastala se u Gradskoj kući sa zamenicom gradonačelnika Burgasa Baltina Vesnom sa kojom je razgovarala o nastavku započetog projekta dva grada u oblasti zaštite životne sredine. Niš i Burgas završili su prvu fazu projekta koji se odnosi na solarnu energiju koju finansira Evropska komisija. U razgovoru je predložen susret rukovodstava gradova na najvišem nivou na kome bi se razgovaralo o nastavku saradnje na projektima i u drugim oblastima.

 

 • Grad Niš bio je domaćin nastavnicima srpskog jezika iz Severne Makedonije, kao i predstavnicima Srpskog informativnog centra „Spona“ koji se bavi očuvanjem srpskog nasleđa u toj zemlji. Gradska većnica za obrazovanje i nauku Marija Ranđelović sastale se sa nstavnicima srpskog jezika iz Severne Makedonije.  Nastavnici srpskog jezika iz Severne Makedonije boravili su u Nišu povodom obuke usavršavanja, inoviranja i dopunjavanja svog znanja.na Departmanu za srbistiku Filozovskog fakulteta. Posle decenije i po u makedonskim školama ponovo će se izučavati srpski jezik kao izborni predmet sa elementima srpske kulture.

 

 

 • U Gradskoj kući održan je tradicionalni prijem za učesnike 20. po redu međunarodnog simpozijuma „Niš i Vizantija“. Međunarodni simpozijum ove godine održan je uz prisustvo vizantologa, a oni koji nisu došli zbog epidemiološke situacije, svoje radove predstavili su onlajn ili putem video prezentacije. Svoje radove prijavili su vizantolozi iz SAD, Engleske, Grčke, Španije, Austrije, Makedonije, Bugarske, Crne Gore, kao i mnogobrojni autori iz Srbije. Organizatori međunarodnog simpozijuma „Niš i Vizantija“ su Grad Niš, Univerzitet u Nišu i Pravoslavna Eparhija niška.

 

 • Gradonačelnica Niša bila je domaćin svečanog prijema za goste i zvanice povodom gradske slave – Svetog cara Konastantina i carice Jelene koji je po prvi put organizovan na platou ispred Gradske kuće. Prijemu su prisustvovale delegacije gradova pobratima i gradova prijatelja: Seres (Grčka), Sliven i Veliko Trnovo (Bugarska), Tivat (Crna Gora) i Istočno Sarajevo (Republika Srpska).

 

 • Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski dala je intervju povodom 21. aprila, Dana Kartini, indonežanske heroine, koja se slavi kao simbol osnaživanja žena u borbi za ravnopravnost i ženska prava krajem 1800–ih u Indoneziji. Njeni ideali i njena dela otvorili su put indonežanskim ženama da nastave da teže ravnopravnosti. Intervju je emitovan 21. aprila na Youtube kanalu i društvenim mrežama Ambasade Indonezije.

 

 • Izložba ruske literature otvorena je u Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac” u saradnji sa ruskom humanitarnom misijom, uz prisustvo gradskih većnika Adriane Anastasov i Nenada Stankovića, sa ciljem oživljavanja interesovanja za literaturu te zemlje i negovanja ruskog jezika. Na otvaranju izložbe govorio je direktor Ruskog doma u Beogradu Jevgenij Aleksandrovič Baranov. Više od 1.000 naslova najznačajnijih dela ruske književnosti, kojim raspolaže biblioteka, biće dostupno ljubiteljima pisane reči u prostorijama Ruskog kutka.

 

 • Uspostavljanje avio-linije između Niša i Tivta bio bi prvi korak privredne i turističke saradnje Niša i Tivta, zaključeno je u razgovaru gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski i predsednika opštine Tivat Željka Komnenovića i njihovih saradnika. Najavljeno je da će avioni nacionalne kompanije „Er Srbija“ od 12. juna ove godine dva puta nedeljno leteti iz Niša za Tivat i to će biti prilika.

 

 • Međunarodno priznati rusko-američki muški hor PATRAM instituta gostovaće u Nišu juna 2021. godine gde će održati koncert duhovne ruske pravoslavne muzike. Direktor PATRAM instituta Tatiana Geringer najavila je snimanje novog kompakt-diska sa delima Sergeja Vasiljeviča Rahmanjinova u Manastiru svetog Dimitrija u Divljani. Domaćini horu PATRAM instituta biće Grad Niš i niška eparhija Srpske pravoslavne crkve. Hor će nastupati juna 2021. godine još u Beogradu, Novom Sadu i Banjaluci.

 

2020.

 • Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski primila je protagoniste filma „Ledge“ koji se snima u Jelašničkoj klisuri u saradnji produkcijske kuće „Red production“ sa najprestižnijim produkcijskim kućama iz Londona, a projekat je podržan i od strane Filmskog centra Srbije. Rediteljska i glumačka ekipa boraviće oktobra u Nišu.

2019.

 • U Gradskoj kući organizovan je prijem koji je  uvod u konferenciju termičara i energetičara Srbije “SIMTERM”, koju organizuje Mašinski fakultet uz podršku Društva Termičara Srbije, Grada Niša, opštine “Crveni Krst” i drugih.

 

 • Ruski hor “Kapela dečaka i mladića” Sverdlovske dečje filharmonije iz Jekaterinburga održao je svečani koncert pred prepunom salom Narodnog pozorišta u Nišu. Nastup jednog od najpoznatijih horova u svetu ovog tipa omogućila je kompanija NIS.

 

 • U okviru manifestacije Radost Evrope priređen je prijem za decu učesnike ovog festivala koja će nastupiti i u Nišu. Učesnike ove tradicionalne manifestacije primio je gradonačelnik Darko Bulatović koji je poželeo dobrodošlicu svim gostima i deci koja će nastupiti u Nišu. «Radost Evrope» je najveća i najstarija  internacionalna manifestacija  dečjeg stvaralaštva, koja ove godine proslavlja svoj 50. jubilej .

 

 • U Dečijoj biblioteci u Nišu gradonačelnik Darko Bulatović posetio je učesnike 13.Međunarodne kolonije animiranog filma za decu i mlade. Preko 30 talentovanih učenika od 10 do 18 godina iz zemlje i sveta tradicionalno je obradovalo svoje vršnjake u Nišu sa kojima provode nekoliko dana u stvaralačkoj atmosferi, radionicama ali i obilasku grada. Kroz mnoštvo obrađenih tema decu vode renomirani predavači i mentori.
 • Gradonačelnik Niša Darko Bulatović upriličio je prijem za predstavnike FIBA-e, službena lica i predstavnike svih ekipa učesnika grupe C (Mađarska, Turska, Italija, Slovenija) Evropskog prvenstva za košarkašice u Srbiji.
 • Oko 700 predstavnika spasilačkih jedinica iz  Srbije, Rusije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Mađarske, Turske, Kube i Rusko-jermenskog humanitarnog centra boravilo je u Nišu u sklopu Međunarodne vežbe u oblasti upravljanja posledicama vanrednih situacija „SRBIJA 2019“ koju su zajednički organizovali Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije i Ministarstvo za vanredne situacije  Ruske Federacije. Toklom tri dana na više lokacija u Nišu i okolini predstavnici spasilačkih jedinica demonstrirali su obučenost i opremljenost za delovanje u slučajevima vanrednih okolnosti i elementarnih nepogoda.

 

 • U Gradskoj kući održan je sastanak predstavnika Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu i predstavnika Grada Niša povodom gostovanja prof. Laure Kapraniki sa Univerziteta „Foro Italiko“ u Rimu.  Ona je u okviru EU programa Erasmus+  boravila nedelju dana u Nišu, i na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja održala niz predavanja za profesore fakulteta i studente master i doktorskih studija. Profesorka Kapraniki je renomirani stručnjak u oblasti dualnog obrazovanja i dualnih karijera sportista, savetnik je evropskog parlamenta za dualne karijere i učesnik većeg broja projekata u oblasti dualnog obrazovanja.

 

 • Na ovogodišnjem šestom međunarodnom festivalu horske duhovne muzike „Muzički edikt” učestvovalo je ukupno 19 horova sa oko 500 pevača iz 11 zemalja sa tri kontinenta.

 

 • U okviru obeležavanja Gradske slave održan je Međunarodni naučni simpozijum  „Niš i Vizantija”. Skup je okupio poznate vizantologe iz  Srbije i zemalja Evrope. Referate je prijavio 41 učesnik iz Turske, Bugarske, Rumunije, Mađarske, Ukrajine, Rusije, Grčke, Severne Makedonije, Crne Gore, Republike Srpske i Srbije. Naučni skup vizanzologa ove godine bio je u znaku obeležavanja 800 godina od autokefalnosti Srpske crkve.

 

 • U Nišu je obeleženo 50 godina srpsko-norveškog društva održavanjem svečane akademije u Oficirskom domu kojoj je prisustvovala delegacija Norveške koju su činili predstavnici nekoliko norveških gradova, predvođenih zamenicom ambasadora Kraljevine Norveške u Srbiji Janne Marit Knutrud, predstavnici Norveškog – srpskog drušva  i Društva prijatelja Norveške i zapadnog Balkana.

 

 • Gradonačelnik Darko Bulatović primio je u Gradskoj kući uglednog danskog urbanistu Jakoba Madsena koji je na Građevinskoarhitektonskom fakultetu u Nišu održao predavanje o aktuelnostima u ovoj oblasti po kojoj je Danska u samom svetskom vrhu. Poseta renomiranog urbaniste Jakoba Macena je rezultat saradnje Grada Niša i Ambasade Kraljevine Danske koja je uz podršku danskog Ministarstva spoljnih poslova i danskog Ministarstva za kulturu, organizovala je izložbu i predavanje o savremenoj danskoj arhitekturi u Nišu.

 

 • Povodom Dana pobede nad fašizmom u Nišu je gostovao horski kvartet iz ruskog grada Perma. U Gradskoj kući umetnike iz Perma primio je zamenik gradonačelnika prof. dr Miloš Banđur koji je ovom prilikom uručio gostima iz Rusije umetničku sliku sa simbolima Cara Konstantina rođenog u Nišu.

 

 • Gradonačelnik Niša Darko Bulatović sastao se sa ekspertom kompanije Gugl Harijem Robertsom koji je boravio u Nišu kao gost IT sajma zapošljavanja IT Konekt. Ovo je bila  jedinstvena prilika da niški programeri čuju ovog svetskog stručnjaka u svom gradu. Organizatori ističu da je IT konekt rastuća regionalna IT zajednica, koja okuplja više od 10.000 IT stručnjaka iz celog regiona, a cilj joj je da osnaži ovaj sektor i umreži kompanije i stručnjake.
 • Grad Niš i Narodno pozorište bili su domaćini i organizatori prvog Festivala drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora „Teatar na raskršću“. Pozorišna umetnost balkanskog kulturnog prostora na jednom mestu koja afirmiše sličnosti i razlike država i naroda čini okosnicu prvog festivala drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora. Na programu su bile predstave: Narodnog pozorišta Sombor, Scene MESS Sarajevo, Kraljevskog pozorišta Zetski dom, Cetinje, HNK Varaždin, Narodnog pozorišta u Beogradu, Teatra Ivan Radoev iz bugarskog grada Plevena, Dramskog teatra iz Skoplja, SNG Maribor i pozorišne trupe Ars Moriendi iz Soluna.
 • U Gradskoj kući priređen je prijem za profesore i učenike Poslovne škole iz nemačkog grada Forchajma – goste Pravno – poslovne škole u Nišu. Ova poseta nastavak je međunarodnog projekta započetog pre deset godina sa ciljem da se razmene iskustva u obrazovanju, usavršava engleski jezik i upoznaju dve kulture i običaji.
 • Gradonačelnik Niša Darko Bulatović sastao se sa solistima koji su nastupli na ovogodišnjem tradicionalnom Novogodišnjem koncertu.U tradicionalnom novogodišnjem koncertu u organizaciji Srpske omladinske filharmonije Naisus ove godine učestvovalčo je šest tenora i šest sopranistkinja.Na ovom prazniku klasične muzike od tenora su učestvovali Marko Frusoni, Pablo Karaman, Alesandro Fantoni, Paolo Antonjeti, Federiko Lepre i Simone Frediani a od  sopranistkinja Temin Šefer, Sara Kapelini Mađore, Kjara Tarkini, Sanja Kerkez, Nataša Rašić i Leonora Đenuza.

 

2018.

 • Profesor Moskovske teološke škole Svete trojice – Sergijeva lavra i šef biblioteke Moskovske teološke akademije, iguman Dionisije Šljonov predstavio je u Gradskoj kući u Nišu svoju novu poetsku zbirku verske i teološke poezije „Snaga carskog podviga”. Promocija je održana u organizaciji Grada Niša i Niškog kulturnog centra, u okviru 55. Niškog sajma knjiga. Pre početka promocije iguman Dionisije susreo se sa gradonačelnikom Niša Darkom Bulatovićem i njegovim zamenikom prof. dr Milošem Banđurom uz prisustvo i njegovog preosveštenstva vladike niškog Arsenija.
 • U Gradskoj kući je održan prijem za učenike i profesore iz holandskog grada Lermonda, koji borave u Nišu kao gosti Pravno – poslovne škole, a u okviru tradicionalne učeničke razmene škola. Tokom sedmodnevnog boravka učenici iz Holandije moći će da se upoznaju sa našim obrazovnim sistemom i prisustvuju nastavi u biro učionicama u kojima se obavlja nastava po uzoru na prave kompanije.
 • Deca iz Rumunije, Makedonije, Bugarske, Rumunije i naravno Srbije, a po prvi put, i deca iz Kine, kao specijalni gosti koncerta “Susreti prijateljstva – Radost Evrope” bili su gosti Gradske kuće. Manifestacija „Radost Evrope” ove godine organizovana je 49. put u Beogradu, dok je Niš ove godine po 11 put bio domaćin čuvenog praznika dečje pesme i igre.
 • Gradonačelnik Niša Darko Bulatović poželeo je dobrodošlicu u Niš renomiranim svetskim neurohirurzima učesnicima Kongresa spinalne hirurgije. Kongres je organizovan u Nišu u saradnji Ministarstva zdravlja i Kliničkog centra Niš, i predstavlja združenu aktivnost Udruženja neurohirurga Rusije, Srbije, Asocijacije spinalnih hirurga Rusije i Komiteta Svetske organizacije za spinalnu hirurgiju neorohirurga, kao i Udruženja iz Hrvatske i Jugoistočne Evrope.
 • Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se u Gradskoj kući u Nišu sa ministrom Austrije za EU, kulturu i medije Gernotom Blumelom. Sastanak u Nišu upriličen je uoči otvaranja austrijske fabrike Cumtobel u Nišu.
 • Gradonačelnik Darko Bulatović pozdravio je u ime Grada Niša učesnike Evropske konferencija posvećene maskilokranijalnim deformitetima, organizovane u Nišu, koja je okupila veliki broj vrhunskih evropskih stručnjaka iz oblasti maksilofacijalne hirurgije i stomatologije.
 • Zamenik gradonačelnika prof. Dr Miloš Banđur poželeo je dobrodošlicu učesnicima likovne kolonije „Sićevo 2018“ iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Slovenije i Mađarske.
 • Gosti Grada Niša bili su učesnici 24. Međunarodnog Limes kongresa arheologa, prestižnog naučnog skupa koji se održava svake treće godine i okuplja najznačajnije istraživače granica Rimskog carstva, arheologe i istoričare iz celog sveta. Ove godine održavao se u Srbiji.
 • Zamenik gradonačelnika Niša prof. dr Miloš Banđur primio je u Gradskoj kući Borislava Maksimovića, saradnika za kulturu predstavništva Republike Srpske u Srbiji i članove etno sastava „Trag“ iz Republike Srpske, koji u Nišu borave u okviru obeležavanja Dana Republike Srpske u Nišu.
 • U Nišu je zvanično otvoren jedanaesti Međunarodni studentski festival folklora koji je ove godine više od 500 učesnika iz osam zemalja: Grčke, Gruzije, Bugarske, Bolivije, Kine, Kostarike i Meksika  i sedam gradova u Srbiji.  Njihovi domaćini su Studentski kulturni centar Niš i Akademski folklorni ansambl „Oro“. Za učesnike i organizatore ove značajne kulturne manifestacije upriličen je prijem u Gradskoj kući, gde im je dobrodošlicu poželeo gradonačelnik Niša Darko Bulatović.
 • Gosti Gradske kuće bili su članovi orkestra Rognan hornorkestar, iz norveškog grada Saltdala sa kojim je Grad Niš pobratimljen od 1985., i učesnici džez festivala Nišvil. Gosti su, zajedno sa niškom Impresijom, u Gradskoj kući, izveli i prigodan muzički program, i najavili mogućnost nastavka saradnje.
 • U Gradskoj kući u Nišu zamenik gradonačelnika prof. dr Miloš Banđur primio je istaknute ruske glumce koji su boravili u Nišu u okviru manifestacije „Dani ruskog filma“. Umetnici iz Rusije iskoristili su priliku  da se druže sa ljubiteljima filma i odgovaraju na pitanja novinara, a zatim je organizovana i šetnja do niške Tvrđave, gde su glumci iz Rusije upoznati ukratko sa istorijom i tradicijom grada.
 • U Gradskoj kući priređen je prijem za učesnike i organizatore 5. mećunarodnog Gastro turističkog festivala koji se od 15-17. juna održava u parku Svetog Save u Nišu. Učesnike festivala koji je u Niš privukao majstore kulinarstva i ugostiteljske radnike iz 24 zemlje primio je Gradonačelnik Darko Bulatović poželevši im dobrodošlicu.
 • Gosti Grada Niša bili su učesnici međunarodne škole sa radionicom posvećene fizici elementarnih čestica. Ova škola okupila je 40 studenata doktorskih studija iz deset zemalja (Bugarska, Češka, Grčka, Poljska, Rumunija, Slovenija, Turska, Ukrajina, Venecuela i Srbija).
 • U okviru obeležavanja slave Grada Niša, Sveti Car Konstantina i Carica Jelena za goste iz inostranstva, predstavnike grada pobratima Seresa iz Grčke, ruskog Kurska, Austrije i Turske organizovana je poseta muzeju i spomen sobi Kopnene vojske u zgradi komande KOV Vojske  Srbije u Nišu.
 • U Gradskoj kući u Nišu danas je organizovan prijem za učesnike Internacionalnog foruma „Socijalna inkluzija, zapošljivost i tržište rada“. Ovaj forum je deo međunarodnog projekta „Evropska mreža za socijalnu inkluziju i preduzetništvo: socijalna inkluzija i razvoj ruralnih regiona za bolju evropsku budućnost ENSIE” koji se bazira na pravljenju međunarodne mreže za razmenu znanja o socijalnom preduzetništvu. Uključuje gradove, opštine, stručnjake, neprofitne organizacije i institucije. Učestvuje 11 zemalja, (Srbija, Hrvatska, Slovenija, Slovačka, Rumunija, Italija, Češka, Portugalija, Letonija, Mađarska).
 • Sastanak Internacionalnog saveta festivala folklora i folklorne umetnosti (CIOFF) okupio je u Nišu predstavnike 16 zemalja Jugoistočne Evrope. Sastanak organizuje Nacionalna sekcija CIOFF Srbija u saradnji sa Studentskim kulturnim centrom Niš. Tim povodom u Gradskoj kući priređen je prijem za više od 50 delegata iz Portugala, Španije, Italije, Francuske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Švajcarske, Crne Gore, Makedonije, Albanije, Bugarske, Grčke, Kipra, Azerbejdžana, Severnog Kipra i Srbije.
 • Povodom stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata u Nišu je gostovalo Udruženje Grčko-srpskog prijateljstva „Agios Mateos“ sa Krfa. Za njih je  u Gradskoj kući upriličen prijem.
 • Državno-privredna delegacija Republike Bugarske, predvođena zamenikom premijera Bugarske Tomislavom Dončevim, boravila je danas u zvaničnoj poseti Srbiji. Tim povodom u Nišu je održan poslovni forum organizaciji Privredne komore Srbije i Agencije za mala i srednja preduzeća Bugarske.
 • U Gradskoj kući priređen je prijem za umetnike koji su nastupili na tradicionalnom novogodišnjem koncertu Omladinske filharmonije. Gradonačelnik Niša Darko Bulatović poželeo je dobrodošlicu umetnicima i predstavnicima Italijanskog kulturnog centra iz Beograda koji su pomogli nastup italijanskih umetnika u Nišu.

2017.

 • Gradonačelnik Niša Darko Bulatović sastao se sa makedonskom sportskom delegacijom koja je u gradu boravila kao gost Sekcije sportskih novinara Niša, povodom manifestacije  izbora sportiste godine Niša.
 • Gradonačelnik Niša Darko Bulatović sa svojim saradnicima ugostio je delegaciju evropskih skauta koju je predvodio predsednik evropskog skautskog komiteta Kevin Kamilijeri. Tokom razovora istaknut je značaj, uspeh i kontinuitet Saveza izviđača Niša kroz 106 godina dugu istoriju. Niš je jedan od najjačih izviđačkih centara u Srbiji.
 • Članica Gradskog veća za kulturu Jelena Mitrovski susrela se sa članovima Akademskog hora Studentskog kulturnog centra Univerziteta u Nišu i njihovim gostima – Kamernim horom Univerziteta Adam Mickievič iz Poznanja u Poljskoj povodom obeležavanja 45 godina od osnivanja Akademskog hora Studentskog kulturnog centra i zajedničkog nastupa.
 • Zamenik gradonačelnika prof. dr Miloš Banđur poželeo je dobrodošlicu učenicima srednje škole iz holandskog grada Rurmonda koji su boravili u poseti Pravno – poslovnoj školi u Nišu. Ova škola godinama unazad realizuje ovakve projekte, gde se učenici u nekoliko dana druže sa svojim vršnjacima iz Evrope.
 • Gradonačelnik Niša Darko Bulatović poželeo je dobrodošlicu u Niš učesnicima 13.Međunarodne naučne konferencije TELSIKS. Telsiks je vodeća konferencija u njen rad su uključeni naučnici i eksperti iz oblasti telekomunikacija iz više od 30 zemalja širom sveta.
 • U holu Gradske kuće  priređen je prijem za studente iz Banjaluke, godte niškog Filozofskog fakulteta. Njih je primio i u ime grada pozdravio zamenik gradonačelnika Miloš Banđur.
 • Patrijarh aleksandrijski i sve Afrike Teodor Drugi, tokom boravka u Nišu, prisustvovao je liturgiji u Crkvi Svetog cara Konstantina i carice Jelene i obišao je spomenik Ćele-kulu. Zamenik gradonačelnika Niša prof.dr Miloš Banđur uručio je patrijarhu Teodoru statuu Cara Konstantina u znak poštovanja sa željom da se poglavar pravoslavnih vernika u Africi seća boravka u Nišu.
 • Deci iz Makedonije, Bugarske, Crne Gore i Rusije, učesnike međunarodnog susreta dece „Radost Evrope“, poželeo je u ime Grada Niša zamenik gradonačelnika prof.dr Miloš Banđur. Susrete dece već 10 godina organizuje Crkveno-igrački ansambl Branko iz Niša uz pomoć Dečijeg kulturnog centra u Beogradu.
 • Gradonačelnik Niša Darko Bulatović sa svojim saradnicima primio je u Gradskoj kući praunuka i još 13 članova šire porodice doktorke Elsi Inglis, humanitarke iz Škotske koja je se posebno istakla svojim radom u okviru škotskih vojnih bolnica u Srbiji u toku Prvog svetskog rata. Ove godine obeležava se 100.godišnjica smrti doktorke Inglis. Inače, ona je bila prva žena koja je dobila najviše srpsko odlikovanje-Orden belog orla. Svojim radom pokazala je redak primerak humanosti u najtežim vremenima, a svojim ličnim primerom podstakla je dolazak u Srbiju mnogih bolničarki kojih je davne 1915.na ovim prostorima bilo više od 600. Nosilac je i ordena Svetog Save.
 • Gradonačelnik Niša Darko Bulatović i član Gradskog veća za zdravstvo Saša Živić sastali su se u Gradskoj kući sa renomiranim lekarim-ortopedima iz Kine, Japana, Južne Koreje, Indije i Indonezije koji na poziv Kliničkog centra borave u Nišu i učesnici su Simpozijuma ortopeda o lečenju oboljenja i povreda ramena i lakta koji se održava u našem gradu.
 • U Gradskoj kući priređen je prijem za poznatu meksičku umetnicu Naivi Martinez koja je u operskim krugovima priznati sopran i koja po drugi put nastupa u Nišu na koncertu koji se održava na Bubnju.
 • Na prijemu u Gradskoj kući gradonačelnik Niša Darko Bulatović poželeo je dobrodošlicu učesnicima Međunarodnog studentskog festivala folklora. Ove godine tu su ansambli iz 10 država: Argentine, Portorika, Kolumbije, Kipra, Poljske, Rumunije, Moldavije, Bugarske, Crne Gore i Srbije.
 • Najbolji piloti iz 30 zemalja sveta, sa svih kontinenata, došli su u Niš na Svetski kup u paraglajdingu, u disciplini prelet. Najbolji piloti, njih 130, takmičili su se u trkama na visininama i do 3 500 metara. Svetski kup u paraglajdingu organizovao je Vazduhoplovni savez Srbije, uz podršku resornog ministarstva, Grada Niša i Gradske opštine Pantelej.
 • Zamenik gradonačelnika prof. dr Miloš Banđur susreo se sa učenicima i profesorima Sankt Peterburga koji su gosti Pravno – poslovne škole u Nišu. Saradnja Pravno – poslovne škole iz Niša  i škole iz Sankt Peterburga traje već nekoliko godina, a tokom ovakvih susreta pored druženja, učenici imaju priliku da razmene iskustva i međusobno se upoznaju sa kulturom i tradicijom dva prijateljska naroda.
 • Gradonačelnik Niša Darko Bulatović i član Gradskog veća Saša Živić razgovarali su na prijemu u Gradskoj kući sa učesnicima međunarodnog simpozijuma „Živeti sa autizmom – iz perspektive pacijenta, roditelja i profesionalca“ koji se održava u Nišu.
 • Gradonačelnik Niša Darko Bulatović prisutvovao je žrebanju za mečeve Dejvis kupa reprezentacija Srbije i Rusije koji će se odigrati u hali sportova Čair u Nišu od 3. do 5. februara. On je ovom prilikom poželeo dobrodošlicu obema ekipama uz reči da je Niš sportski grad i da se nada da je rukovodstvo Grada ispunilo očekivanja selekcija Srbije i Rusije i pokazalo da je dobar domaćin.
 • U Gradskoj kući upriličen je prijem za članove kineskog ansambla „Glas Junana”. Koncert, koji je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Udruženja „Umetnost davanja“ stigao u Niš ima i humanitarni karakter, jer je novac od ulaznica namenjen NURDORU za završetak druge faze izgradnje onkološkog dečjeg odeljenja u Nišu. Gostima iz Kine dobrodošlicu u Niš poželeli su zamenik gradonačelnika prof.dr Miloš Banđur i gradska većnica resorno zadužena za kulturu Jelena Mitrovski.
 • Povodom održavanja tradicionalnog Novogodišnjeg kancerta Omladinske filharmonije članica Gradskog veća resorno zadužena za kulturu Jelena Mitrovski pozdravila je u ime grada učesnike koncerta, soliste iz Italije i Meksika, Marka Frusonija, Alesandra Fantonija, Federika Leprea i Neivi Martinez na prijemu održanom u Gradskoj kući.

2016.

 • Gradonačelnik Niša Darko Bulatović susreo se sa glavnom urednicom dnevnog lista Sovjetska Rusija Ekatarina Poljgujeva koja priprema opširnu priču o Nišu za specijalno izdanje ovog lista koji obeležava jubilej 60. godina postojanja.
 • U Nišu je održan Poslovni forum Srbija – Mađarska, u organizaciji Privredne komore Srbije i Nacionalne trgovinske kuće Mađarske, kome su prisustvovali premijeri Aleksandar Vučić i Viktor Orban. Među učesnicima skupa bile su velike kompanije, ali i značajan broj malih i srednjih preduzeća iz gotovo svih sektora privređivanja kao što su sektori agrobiznisa, građevinarstva, mašinski sektor, proizvodnja nameštaja, informaciono-komunikacione tehnologije.
 • U Nišu je održana zajednička sednica Vlade Srbije i Vlade Mađarske kojoj je prisustvovao i Gradonačelnik Niša Darko Bulatović.
 • Specijalni izvestilac UN za prava u oblasti kulture Karima Benun susrela se u Nišu sa gradonačelnikom Darkom Bulatovićem i njegovim saradnicima. Poseta Nišu, gradu u kome živi 20 nacionalnih manjina, deo je planiranih aktivnosti gospođe Benun koja prvi put boravi u Srbiji sa ciljem da se upozna sa stanjem kulturnih prava i zaštitom kulturnog nasleđa na ovim prostorima.
 • Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić i šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport, zajedno sa ambasadorima i diplomatskim predstavnicima 22 zemlje članice Unije i gradonačelnikom Niša Darkom Bulatovićem obišli su danas Nišku tvrđavu, gde su se upoznali sa istorijatom tvrđave i grada.
 • U Oficirskom domu u Nišu održan je sastanak premijera Aleksandra Vučića sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Majklom Devenportom i ambasadorima zemalja Unije kome je prisustvovao Gradonačelnik Niša Darko Bulatović.
 • U Nišu je održan sastanak Vlade Republike Srbije sa direktorkom Svetske banke za Zapadni Balkan Elen Goldstin kome je prisustvovao i Gradonačelnik Niša Darko Bulatović.
 • Premijeri Srbije i Albanije, Aleksandar Vučić i Edi Rama, otvorili su u Nišu poslovni forum Srbija-Albanija, na kojem je učestvovalo oko 300 predstavnika kompanija i privrednika iz obe zemlje a skup se organizovao u cilju približavanja srpske i albanske poslovne zajednice. Domaćini foruma bili su predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež i predsednik asocijacije Biznis Albanija Luan Bregazi a na Forumu je govorila i i direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan Elen Goldstin.
 • Povodom održavanja likovne kolonije Sićevo u Gradskoj kući organizovan je prijem za učesnike likovne kolonije. U radu ovogodišnje Sićevačke likovne kolonije učestvovalo je pet slikara iz inostranstva – Litvanije, Francuske, Meksika, Japana i Rumunije, kao i sedam umetnika iz naše zemlje-iz Beograda, Aleksinca i Vranja.
 • Zamenik gradonačelnika Miloš Banđur susreo se sa predstavnicima folklornih ansambala iz Kostarike, Rumunije, Bugarske, Mađarske, Slovenije  i članovi srpskih folklornih ansambala sa Kosova i Metohije koji su učestvovali na 9. studentskom festivalu foklora.
 • U Gradskoj kući organizovan je prijem za učenike Pravno-poslovne škole i njihove goste iz Mađarske i Makedonije. Zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković pozdravio je učenike i nastavnike i ukazao na značaj saradnje mladih u regionu posebno kada je reč o obrazovanju. Pravno-poslovna škola Niš je prepoznatljiva po razvijenoj međunarodnoj saradnji.Sa školama iz Vaca i Prilepa osmišljen je projekat ,,Osmeh je najlepši poklon” u okvru kojeg su posećene  ustanove za smeštaj starih lica, deca bez roditeljskog staranja i lica sa posebnim potrebama.

2015.

 • U Gradskoj kući u Nišu organizovan je prijem za učesnike Studentskog festivala folklora iz Rumunije, Grčke, Rusije, Poljske, Republike Srpske i Srbije.
 • Učenici Valuas koledža iz Holandije zajedno sa svojim vršnjacima iz niške gimanizije Svetozar Marković bili su gosti Gradske kuće. Saradnja ove dve škole traje već pet godina, a pored rada u debatnim klubovima proširena je i na oblast prirodnih nauka, tako da su đaci iz Holandije svoje radove izlžil i na manifestaciji Nauk nije bauk.
 • U Gradskoj kući priređen je prijem za eminentne muzičke umetnike, tenora Marka Frusonija iz Rimske opere i Anu Sinicki iz Milanske opere, učesnike tradicionalnog 18. Novogodišnjeg koncerta.

 2014.

 • U Gradskoj kući priređen je prijem za eminentnog muzičkog umetnika flautistu Emanuela Paia koji će nastupiti na 40. jubilarnom NIMUS-u.
 • U Gradskoj kući priređen je svečani prijem na kojem je zamenik gradonačelnika Niša Ljubivoje Slavković poželeo dobrodošlicu učesnicima iz Rumunije, Bugarske, Grčke, Poljske i Meksika sedmog po redu studentskog festivala folklora koji organizuje Studentski kulturni centar u Niš
 • Zahvaljujući razumevanju indijske ambasade u Srbiji za situaciju u kojoj se nalazila naša zemlja nakon strašnih poplava, a u saradnji sa indijskim Savetom za kulturu u Nju Delhiju, organizovan je humanitarni koncert tradicionalnog indijskog plesa, čiji je prihod bio namenjen poplavljenim područijima u Srbiji. Pored humanitarnog karaktera ovaj koncert organizovan je u nameri da se ojačaju i prodube kulturne veze Indije i Srbije.