Velika Britanija

image_pdfimage_print

2021.

 • U Istorijskom arhivu Niš otvorena je izložba fotografija Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske. U godini u kojoj se navršava 80 godina od početka Drugog svetskog rata na ovim prostorima izložba „Britanci i Drugi svetski rat u Jugoslaviji“ donosi vredno svedočenje posvećeno žrtvama srpskog naroda, ali i pripadnicima britanskih jedinica kao i svima koji su podržavali borbu jugoslovenskih naroda do konačne pobede nad fašizmom. Stotine fotografija, delovi uniforma i dokumenti deo su stalne postavke muzeja iz Londona i svedoče koliko je bila važna uloga Britanaca na ovim prostorima od 1941. do 1944. godine. Izložba je dopunjena fotografijama i dokumentima Istorijskog arhiva Niš. Upravo ovom idejom vodio se autor izložbe Nikola Nik Ilić izaslanik odbrane Ujedinjenog kraljevstva u Beogradu.  Izložbu je otvorila ambasadorka Velike Britanije u Beogradu Šan Meklaud.

2019.

 • Grad Niš prihvatio je saradnju na projektu „Podatke otvori, na mapi se stvori“, koji sprovodi udruženje PALGO smart a koji je podržan od strane Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u okviru projekta „Otvoreni podaci – otvorene mogućnosti“. Projekat  ima za cilj unapređenje kvaliteta i efikasnosti usluga koje gradovi i opštine pružaju građanima i privredi, a putem stvaranja preduslova za otvaranje podataka na lokalnom nivou. Projekat je fokusiran na promenu svesti u vezi sa neophodnošću kvalitetnog prikupljanja, unosa i ponovnog korišćenja podataka, odnosno uvođenja koncepta i mehanizama procesa otvaranja podataka. Otvaranje podataka u posedu javnih institucija radi njihove ponovne upotrebe strateško je opredeljenje Vlade Srbije, što je prediđeno Strategiji razvojom elektronske uprave u Republici Srbiji za period od 2015. do 2018. i Akcionom planu za sprovođenje inicijative Partnerstvo za otvorenu upravu u Republici Srbiji za 2016. i 2017. godinu. Oba dokumenta sadrže posebna poglavlja posvećena otvaranju podataka. Institucionalno, procesom otvaranja podataka rukovodi Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, koja održava nacionalni Portal otvorenih podataka i predstavlja prvi kontakt za sve institucije koje žele da objavljuju podatke. Sveobuhvatnu podršku procesu otvaranja podataka u Srbiji pruža Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), preko projekta „Otvoreni podaci – otvorene mogućnosti”, u okviru kog se realizuje i projekat „Podatke otvori, na mapi se stvori“. Ovaj projekat realizuje se uz podršku Svetske banke, Vlade Velike Britanije u sklopu Fonda za dobru upravu (GGF) i Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA). Svrha saradnje Grada Niša na Projektu je podizanje svesti o neophodnosti kvalitetnog prikupljanja, unosa i ponovnog korišćenja podataka, uvođenje koncepta i mehanizama procesa otvaranja podataka u Gradu Nišu, unapređenje kapaciteta Grada Niša putem mentorskog rada, kao i otvaranje setova podataka na veb prezentaciji Grada Niša i na nacionalnom Portalu otvorenih podataka.

2012

 • Humanitarna organizacija “BLYTHSWOOD CARE”, u saradnji i sa humanitarnom organizacijom iz Niša “Ljubi Bližnjeg Svog”, donirala je vatrogasno vozilo Sektoru za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu. Vozilo je marke Volvo i opremljeno je vrhunskom opremom za vanredne situacije i mini ambulantom.
 • Gradonačelnik Niša prof dr Zoran Perišić susreo se sa dr Julijom Palmer, sekretarom za za zdravstvo administracije Grada Londona i dr Ilejn Lejkok velikog prijatelja grada Niša i osobu koja je značajnim donacijama proteklih gotovo 15. godina svesrdno pomagala ovadašnje zdravstvene ustanove. Doktorka Lejkok donirala je opremu za opremanje dečje stomatološke ordinacije i to za decu sa specijalnim potrebama. Ukupno sedam potpuno opremljenih stomatoloških jedinica stiglo je u Niš, a dr Lejkok pomogla je takođe i u opremanju obdaništa u Gornjoj Toponici kao i odeljenje za palijativno zbrinjavanje u Knez selu.

2011

 • Fondacija Elejn Lejkok iz Engleske pomogla je otvaranje obadništa u Toponici, Gornjem i Donjem Matejevcu u poslednje tri godine.

2009

 • Predstavnici muzeja iz Jorka učestvovali su na konferenciji pod nazivom Pravci i modaliteti međunarodne saradnje grada Niša u oblasti kulture. Konferencija je deo projekta “Izrada programske osnove i promocija Kancelarije grada Niša za međunarodnu saradnju u oblasti nauke, obrazovanja i kulture”. Prvi dan konferencije predstavljao je  finalni korak pred ustanovljenje Kancelarije grada Niša za međunarodnu saradnju u oblasti nauke, obrazovanja i kulture. Njegova svrha, je  bila da se, nakon prvih internih konsultacija, čuju mišljenja i sugestije važnih partnera izvan grada – predstavnika Ministarstva kulture i Ministarstva inostranih poslova Republike Srbije, kulturnih atašea ambasada i kulturnih centara u Srbiji, predstavnika donatorske zajednice i domaćih eksperata za oblast kulturne politike. Drugi dan konferencije bi je posvećen prezentacijama i razmeni iskustva na polju istraživanja, zaštite, valorizacije i promocije kulturnog nasleđa Konstantinovih gradova: Trir (Nemačka), Arl (Francuska), Milano (Italija), Izmit (Turska), Karnuntum-Petrpneli (Austrija), Jork (Velika Britanija) i Niš (Srbija).
 • Poseta gradu Lidsu i  potpisivanje pristupanja Biznis mreži za Centralnu i Istočnu Evropu (CEBN) koja povezuje firme iz Velike Britanije sa potencijalnim poslovnim partnerima iz zemalja Centralne i Istočne Evrope radi promocije privrednih, turističkih, sportskih i kulturnih potencijala umreženih gradova.  Dogovoreno je da Niš bude koordinator umrežavanja preduzeća, poslovnih asocijacija i lokalnih samouprava iz Srbije u ovu organizaciju.
 • Delegacija okruga Jorkšir posetila je grad Niš i rukovodstvu Grada predstavila mogućnosti za unapređenje privredne i kulturne saradnje.
 • Poseta delegacije Kenterberi Univerziteta- naučne ustanova koja želi da podeli iskustva u mnogim oblastima sa Univerzitetom u Nišu i lokalnom administracijom, a pre svega u oblasti poljoprivrede i javne administracije.

2008

 • Potpisan  Memorandum o saradnji sa Ministarstvom rada i socijalne politike u okviru projekta Podrška sprovođenju Strategije razvoja socijalne zaštite u Srbiji.  Ovim Memorandumom uređuje se zajednička saradnja u okviru projekta „Podrška sprovođenju Strategije razvoja socijalne zaštite u Srbiji“ koji zajednički finansiraju Odeljenje za međunarodni razvoj Velike Britanije (DFID) i Ministarstvo spoljnih poslova Kraljevine Norveške. Projekat se bavi unapređenjem lokalnih i međuopštinskih (regionalnih) usluga socijalne zaštite kroz poboljšano planiranje, unapređeno finansiranje i praćenje lokalnih usluga socijalne zaštite. Ovaj program sprovodi se u 24 opštine.

2003

 • U Narodnom muzeju u Nišu otvorena je izložba fotografija “Jugoslovensko – britanski odnosi”, sastavljena od 64 fotografije koje na najbolji način ilustruju istorijske, kulturne, privrede i diplomatske odnose Jugoslavije i Britanije. Pored fotografija novijeg datuma izložene su i neke iz perioda Prvog svetskog rata, kad je veliki broj britanskih lekara i bolničara boravio u Jugoslaviji.

2000

 • Delegacija okružnih i opštinskih vlasti Kenta boravila je u višednevnoj poseti gradu Nišu i sa predstavnicima  gradskih vlasti, javnih preduzeća i privatnog sektora, razgovarala o mogućnostima uspostavljanja saradnje. Ovo je već druga faza saradnje Kenta i Niša, povodom koje su se gosti iz Britanije već obratili svojoj vladi i Evropskoj komisiji, za realizaciju finansijske pomoći Nišu. Ovom prilikom uručili su pomoć u kompjuterskoj opremi za Grad Niš. Saradnja je deo projekta uspostavljanja bratskih odnosa gradova Britanije sa gradovima u Srbiji.