1

Турска

Турска

2022.

  • Српска национална авио-компанија Ер Србија успоставила је директну линију из Ниша за Истанбул. Успостављање директне линије допринеће јачању комерцијалних веза и туристичких активности југа Србије са Турском. Повезивање Ниша и Истанбула била је тема многих разговора руководства Града Ниша са представницима националне компаније, представницима турске амбасаде и турским инвеститорима у Србији.

 

2019.

  • Град Ниш учествовао је на 4. Фестивалу Стари Град Калеичи који организује анталијска општина Муратпаша. Фестивал настоји да створи могућности за сарадњу у очувању културно-историјског наслеђа живих старих градова и да их промовише. Представници Фестивала упознали су делегацију Града Ниша захваљујући 2. Међународном форуму древних градова у Рзању (Руска Федерација) који је окупио драгоцене древне градове. У оквиру Форума фестивала Град Ниш представио је своје културно историјско наслеђе. На Форуму је усвојена Декларација о циљевима Форума.

2017.

  • Амбасадор Републике Турске организовао је  у Кристалној дворани хотела Хајат у Београду пријем за децу из Ниша која су победила на такмичењу „Србија у ритму Европе”, као и за  пријатеље Амбасаде. На овај начин амбасадор је желео да награди пријатеље и децу учеснике која су у Сомбору 25. јуна на такмичењу „Србија у ритму Европе” представљала Турску и победила.

2016.

  • Са Нишког аеродрома Констанстин Велики успостављена је редовна карго линија турске компаније Turkish cargo која ће која ће летети на линији Истанбул-Ниш-Истанбул сваког понедељка.

2013.

  • Финансијски покровитељ музичко сценског дела „Константинус Магнус“ које је изведено у оквиру државног програма обележавања јубилеја Миланског едикта била је Амбасада Турске у Београду.

2012.

  • Сарадња започета 2009. године са Измитом успешно је настављена посетом делегације Града Ниша и гостовањем Академског хора Студентског културног центра у оквиру манифестације ”Дани толеранције” у овом турском граду.

2011.

  • Делегација Града Ниша присуствовала је прослави „1700 година Едикта у Никомедији”, у данашњем граду Измиту, у Турској. У овом граду римски император Галерије 311. године објавио је „Едикт о верској толеранцији”, који је претходио Едикту о толеранцији којим је Константин Велики, у Милану 313. године, хришћанство прогласио званичном вером.

2009.

  • Амбасада Турске у Београду финансијски је подржала учешће  представника града Измита на на конференцији под називом Правци и мoдалитети међунарoдне сарадње града Ниша у области културе која је одржана у Нишу фебруара. Конференција је део пројекта “Израда програмске основе и промоција Канцеларије града Ниша за међународну сарадњу у области науке, образовања и културе”. Први дан конференције представљао је  финални корак пред установљење Канцеларије града Ниша за међународну сарадњу у области науке, образовања и културе. Његова сврха, је  била да се, након првих интерних консултација, чују мишљења и сугестије важних партнера изван града – представника Министарства културе и Министарства иностраних послова Републике Србије, културних аташеа амбасада и културних центара у Србији, представника донаторске заједнице и домаћих експерата за област културне политике. Други дан конференције би је посвећен презентацијама и размени искуства на пољу истраживања, заштите, валоризације и промоције културног наслеђа Константинових градова: Трир (Немачка), Арл (Француска), Милано (Италија), Измит (Турска), Карнунтум-Петрпнели (Аустрија), Јорк (Велика Британија) и Ниш (Србија).
  • Амбасада Турске у Београду финансијски је подржала организацију 26. Интернационалног фестивала Нишвил.

2007.

  • Потписан је протокол о братимљењу Града Ниша и Једрена.