Turska

image_pdfimage_print

Turska

2022.

  • Srpska nacionalna avio-kompanija Er Srbija uspostavila je direktnu liniju iz Niša za Istanbul. Uspostavljanje direktne linije doprineće jačanju komercijalnih veza i turističkih aktivnosti juga Srbije sa Turskom. Povezivanje Niša i Istanbula bila je tema mnogih razgovora rukovodstva Grada Niša sa predstavnicima nacionalne kompanije, predstavnicima turske ambasade i turskim investitorima u Srbiji.

 

2019.

  • Grad Niš učestvovao je na 4. Festivalu Stari Grad Kaleiči koji organizuje antalijska opština Muratpaša. Festival nastoji da stvori mogućnosti za saradnju u očuvanju kulturno-istorijskog nasleđa živih starih gradova i da ih promoviše. Predstavnici Festivala upoznali su delegaciju Grada Niša zahvaljujući 2. Međunarodnom forumu drevnih gradova u Rzanju (Ruska Federacija) koji je okupio dragocene drevne gradove. U okviru Foruma festivala Grad Niš predstavio je svoje kulturno istorijsko nasleđe. Na Forumu je usvojena Deklaracija o ciljevima Foruma.

2017.

  • Ambasador Republike Turske organizovao je  u Kristalnoj dvorani hotela Hajat u Beogradu prijem za decu iz Niša koja su pobedila na takmičenju „Srbija u ritmu Evrope”, kao i za  prijatelje Ambasade. Na ovaj način ambasador je želeo da nagradi prijatelje i decu učesnike koja su u Somboru 25. juna na takmičenju „Srbija u ritmu Evrope” predstavljala Tursku i pobedila.

2016.

  • Sa Niškog aerodroma Konstanstin Veliki uspostavljena je redovna kargo linija turske kompanije Turkish cargo koja će koja će leteti na liniji Istanbul-Niš-Istanbul svakog ponedeljka.

2013.

  • Finansijski pokrovitelj muzičko scenskog dela „Konstantinus Magnus“ koje je izvedeno u okviru državnog programa obeležavanja jubileja Milanskog edikta bila je Ambasada Turske u Beogradu.

2012.

  • Saradnja započeta 2009. godine sa Izmitom uspešno je nastavljena posetom delegacije Grada Niša i gostovanjem Akademskog hora Studentskog kulturnog centra u okviru manifestacije ”Dani tolerancije” u ovom turskom gradu.

2011.

  • Delegacija Grada Niša prisustvovala je proslavi „1700 godina Edikta u Nikomediji”, u današnjem gradu Izmitu, u Turskoj. U ovom gradu rimski imperator Galerije 311. godine objavio je „Edikt o verskoj toleranciji”, koji je prethodio Ediktu o toleranciji kojim je Konstantin Veliki, u Milanu 313. godine, hrišćanstvo proglasio zvaničnom verom.

2009.

  • Ambasada Turske u Beogradu finansijski je podržala učešće  predstavnika grada Izmita na na konferenciji pod nazivom Pravci i modaliteti međunarodne saradnje grada Niša u oblasti kulture koja je održana u Nišu februara. Konferencija je deo projekta “Izrada programske osnove i promocija Kancelarije grada Niša za međunarodnu saradnju u oblasti nauke, obrazovanja i kulture”. Prvi dan konferencije predstavljao je  finalni korak pred ustanovljenje Kancelarije grada Niša za međunarodnu saradnju u oblasti nauke, obrazovanja i kulture. Njegova svrha, je  bila da se, nakon prvih internih konsultacija, čuju mišljenja i sugestije važnih partnera izvan grada – predstavnika Ministarstva kulture i Ministarstva inostranih poslova Republike Srbije, kulturnih atašea ambasada i kulturnih centara u Srbiji, predstavnika donatorske zajednice i domaćih eksperata za oblast kulturne politike. Drugi dan konferencije bi je posvećen prezentacijama i razmeni iskustva na polju istraživanja, zaštite, valorizacije i promocije kulturnog nasleđa Konstantinovih gradova: Trir (Nemačka), Arl (Francuska), Milano (Italija), Izmit (Turska), Karnuntum-Petrpneli (Austrija), Jork (Velika Britanija) i Niš (Srbija).
  • Ambasada Turske u Beogradu finansijski je podržala organizaciju 26. Internacionalnog festivala Nišvil.

2007.

  • Potpisan je protokol o bratimljenju Grada Niša i Jedrena.