Švedska

image_pdfimage_print

ŠVEDSKA

2021.

 • Ambasade Danske, Finske, Norveške i Švedske uz podršku Nordijskog saveta ministara započele su projekat „Jačanje cirkularne ekonomije u Srbiji – nordijska iskustva“. Namera ambasada nordijskih zemalja je da podrže Srbiju u nastavku sprovođenja principa cirkularne ekonomije, da podele iskustva svojih zemalja i podignu svest lokalnih partnera o važnosti i koristima primene cirkularne ekonomije, koja utiče kako na svakog pojedinca, tako i na društvo u celini. Partneri nordijskih ambasada u projektu su: Nordijska poslovna alijansa (NBA), Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED), Privredna komora Srbije, Privredna komora Vojvodine, kao i gradovi Novi Sad, Kragujevac i Niš.

Na konferenciji održanoj u Naučno – tehnološkom parku u Nišu Karin Mekdonald, direktorka razvojne saradnje Švedske pri ambasadi u Srbiji istakla je da je cilj ovih konferencija razmena iskustava i diskusija o tome koliko je važno povezati i integrisati različite investicije u razvoju jednog grada i o važnosti učešća građana, kompanija i obrazovnih institucija kada se ulaže u zelene investicije kao što su upravljanje otpadnim vodama i otpadom. Direktor švedske kompanije Flamma Systems Sweden koja posluje u Nišu predstavio je poslovne ideje putem kojih se otpad pretvara u resurs za ekonomiju i urbani razvoj. Razgovaralo se i o trenutnom stanju u gradovima u Srbiji u vezi sa otpadnim vodama, zelenom otpadu i mulju  –  izazovima i mogućnostima kroz prezentaciju švedskog EISP – Programa podrške infrastrukturnim projektima zaštite životne sredine. Grad Niš se u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine, EU i Švedskom priprema za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Postrojenje će sprečavati ispuštanje 30 miliona tona otpadnih voda u Nišavu svake godine, a kroz tretman mulja biogas proizveden u postrojenju moći će da se koristi za proizvodnju električne i toplotne energije. Sve veća pažnja u narednim godinama biće usmerena prema biogasu, biootpadu i zelenom otpadu u Srbiji tako što će se raditi na pronalaženju rešenja na lokalnom nivou koja doprinose cirkularnoj ekonomiji i smanjuju odlaganje zelenog otpada na deponije. O tome se razgovaralo u okviru panela „Pametan grad i cirkularna ekonomija – kako zeleni otpad i otpadni mulj pretvoriti u energiju i resurs za dobrobit građana i lokalne ekonomije“  imajući u vidu da  nordijske zemlje – sa nordijskim preduzećima i opštinama na čelu – imaju dugogodišnje iskustvo u inovativnim rešenjima i ulaganjima na lokalnom nivou.

 • Emisija „Eko budućnost“ o saradnji Švedske i Srbije u oblasti zaštite životne sredine emitovana je na TV Brainz (https://bit.ly/2UklzkR). Kroz prezentaciju programa ,,Podrška razvoju infrastrukture u oblasti zaštite životne sredine“ predstavljeni su i prvi i svi budući koraci Grada Niša ka ispunjenju svog ekološkog potencijala. Emisija govori o tome kakva je trenutna situacija životne sredine u Srbiji, koliko je snažna veza između reke Nišave i Nišlija,  kako izgleda saradnja između Vlade Srbije, Švedske, EU i lokalne samouprave u Nišu u oblasti otpadnih voda, kako će Grad Niš će prvi put dobiti postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, kako se od otpada može stvoriti energija kroz primer švedske firme „Flamma“ koja proizvodi sisteme za sagorevanje biomase, šta kažu građani i studenti na pitanje ekološke budućnosti grada.

 

 • Na platou ispred Gradske kuće otvorena je izložba „Nišava, održiva budućnost reke”. Čista voda i čiste reke su neophodne svima nama, najvažnija je poruka sa otvaranja izložbe fotografija. Na dvadeset izložbenih panela ova postavka donosi priču o životu grada, njegovih stanovnika i Nišave tokom istorije i danas. Poseban segment izložbe odnosi se na budućnost i značaj koji će imati izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda u Nišu sa kanalizacionim sistemom. Izložba „Nišava, održiva budućnost reke” deo je „EU zelene nedelje” koja se ove godine obeležava od 29. maja do 4. juna širom Evrope sa istim ciljem – postizanja „nultog zagađenja” i očuvanja životne sredine. Većina neprečišćenih komunalnih i industrijskih otpadnih voda se direktno ispušta u reku Nišavu i prirodne vodotokove, što predstavlja jedan od ključnih faktora zagađenja životne sredine. Izložba “Nišava – održiva budućnost reke” ukazuje na uzajamni uticaj ljudske aktivnosti i reke Nišave, što se odražava ne samo na kvalitet javnog zdravlja, hrane i života stanovnika grada Niša, već i čitavog crnomorskog sliva kuda Nišava otiče. Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Nišu sa kanalizacionim sistemom je najveća zelena investicija u našoj zemlji. Srbija, EU i Švedska će ovu investiciju zajedno sprovesti u delo. Švedska podržava Vladu Srbije i Grad Niš sa 1,3 miliona evra u pripremi dokumentacije za postrojenje u okviru projekta „Podrška razvoju infrastrukture u oblasti zaštite životne sredine“ – PEID. EU će u značajnoj meri učestvovati u finansiranju izgradnje samog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, a u realizaciju projekta aktivno učestvuju Grad Niš i Vlada Republike Srbije.

2019.

 • Delegacija Švedske razvojne agencije (Sida) predvođena predsedavajućom borda direktora Ivon Gustafson i Ambasador Kraljevine Švedske Jan Lundin posetili su Niš i razgovarali sa Gradonačelnikom Darkom Bulatovićem i predstavnicima niške Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj o realizaciji projekta izgradnje postrojenja za prečišćavanje i preradu otpadnih voda. Švedska je podržala pripremu idejnog projekta i tenderske dokumentacije za postrojenje i sakupljače otpadnih voda kroz program „Podrška razvoju investicija u oblasti zaštite životne sredine“ („PEID“) koji u Srbiji implementira EPTISA Servicios de Ingenieria S.L. (Španija).

 

 • Grad Niš prihvatio je saradnju na projektu „Podatke otvori, na mapi se stvori“, koji sprovodi udruženje PALGO smart a koji je podržan od strane Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u okviru projekta „Otvoreni podaci – otvorene mogućnosti“. Projekat ima za cilj unapređenje kvaliteta i efikasnosti usluga koje gradovi i opštine pružaju građanima i privredi, a putem stvaranja preduslova za otvaranje podataka na lokalnom nivou. Projekat je fokusiran na promenu svesti u vezi sa neophodnošću kvalitetnog prikupljanja, unosa i ponovnog korišćenja podataka, odnosno uvođenja koncepta i mehanizama procesa otvaranja podataka. Otvaranje podataka u posedu javnih institucija radi njihove ponovne upotrebe strateško je opredeljenje Vlade Srbije, što je prediđeno Strategiji razvojom elektronske uprave u Republici Srbiji za period od 2015. do 2018. i Akcionom planu za sprovođenje inicijative Partnerstvo za otvorenu upravu u Republici Srbiji za 2016. i 2017. godinu. Oba dokumenta sadrže posebna poglavlja posvećena otvaranju podataka. Institucionalno, procesom otvaranja podataka rukovodi Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, koja održava nacionalni Portal otvorenih podataka i predstavlja prvi kontakt za sve institucije koje žele da objavljuju podatke. Sveobuhvatnu podršku procesu otvaranja podataka u Srbiji pruža Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), preko projekta „Otvoreni podaci – otvorene mogućnosti”, u okviru kog se realizuje i projekat „Podatke otvori, na mapi se stvori“. Ovaj projekat realizuje se uz podršku Svetske banke, Vlade Velike Britanije u sklopu Fonda za dobru upravu (GGF) i Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA). Svrha saradnje Grada Niša na Projektu je podizanje svesti o neophodnosti kvalitetnog prikupljanja, unosa i ponovnog korišćenja podataka, uvođenje koncepta i mehanizama procesa otvaranja podataka u Gradu Nišu, unapređenje kapaciteta Grada Niša putem mentorskog rada, kao i otvaranje setova podataka na veb prezentaciji Grada Niša i na nacionalnom Portalu otvorenih podataka.

2017.

 • Ambasada Švedske posvetila je niz događaja u Nišu obeležavanju prvog veka diplomatskih odnosa Srbije i Švedske a poslednjeg dana oktobra poleteo je i prvi avion za Stokholm sa niškog aerodroma „Konstantin Veliki”. “Pre tačno sto godina Vlada Kraljevine Srbije, koja je tada boravila na Krfu, potpisala je dokument kojim se imenuje Bogoljub Jevtić za sekretara/pisara druge klase u Poslanstvu u Stokholmu. Njega je nakon mesec dana zamenio srpski pesnik i diplomata Milan Rakić koji je zvanično otvorio prvu srpsku diplomatsku misiju. Time je započeta diplomatska saradnja naše dve zemlje koja nije prekidana čitav jedan vek” rekao je ambasador Švedske NJ.E. Jan Lundin. Povodom jubileja u Gradskoj kući u Nišu prvi put su prikazane fotografije iz Državnog arhiva Švedske koje su javnosti dostupne zahvaljujući istoričaru Dušanu Topaloviću koji živi u Švedskoj. Ambasador Švedske se u Nišu sreo i sa predstavnicima organizacije Mladi ambasadori sa kojima ambasada već godinama uspešno sarađuje. Svečanost obeležavanja prvog veka diplomatskih odnosa Srbije i Švedske završena je koncertom i izvođenjem srpske i švedske muzike u Gradskoj kući. Švedsku muziku izvele su pijanistkinja Milica Lundin, inače supruga ambasadora i violinistkinja Žana Lekić, a srpsku muziku dvoje niških umetnika Anđela Bratić na flauti i Stevan Spalević na klaviru.
 • U Gradskoj kući potpisan je Memoranduma o razumevanju između Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine RS i Grada Niša, koji su potpisali državni sekretar Stana Božović i gradonačelnik Niša Darko Bulatović uz prisustvo ambasadora Švedske NJ.E. Jana Lundina. Potpisivanje memoranduma označilo je početak pripreme tehničke dokumentacije za implementaciju Projekta sakupljanja i prerade otpadnih voda u Gradu Nišu, koji finansira Vlada Švedske kroz Švedsku agenciju za međunarodni razvoj i saranju – SIDA, a u okviru programa „Podrška razvoju infrastrukture u oblasti zaštite životne sredine” (PEID). Projekat podrazumeva pripremu tehničke dokumentacije u skladu sa zakonodavstvom Republike Srbije koja će omogućiti početak radova na izgradnji infrastrukture za sakupljanje i preradu otpadnih voda u Nišu: izgradnju novih kolektora, sanaciju dela postojećih, proširenje kolektorske mreže, izgradnju gradskog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i za dodatni tretman mulja.

2016.

 • PEID (Priority Environmental Infrastructure for Development) – Podrška razvoju infrastrukture u oblasti zaštite životne sredine – Program koji je Vlada Švedske kroz Švedsku agenciju za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) podržala  sa više od dva miliona evra, podrazumeva pripremu i razvoj projektno-tehničke dokumentacije za infrastrukturne projekte u oblasti upravljanja otpadom i prečišćavanja otpadnih komunalnih voda za velike gradske centre u Srbiji. Počeo je 2016. godine i trajaće tri godine. Njegov cilj je da doprinese pripremi prioritetnih projekata koji će biti spremni za finansiranje i sprovođenje u okviru sektora zaštite životne sredine. PEID projekat će pružiti tehničku podršku Odeljenju za upravljanje projektima (DPM) u sklopu Ministarstva zaštite životne sredine, kao deo procesa razvoja i jačanja mogućnosti i kapaciteta. Podrška će omogućiti DPM-u da razvije prioritetne projekte koji će doneti strateški doprinos ili omogućiti pripremu manjih projekata kako bi se oslobodila raspoloživa sredstva dok traje finalizacija glavnih projekata. Značaj projekta se ogleda i u poboljšanju razumevanja različitih ciljnih grupa o potrebi unapređenja postojećeg ili izgradnje novih postrojenja i infrastrukture u oblasti upravljanja otpadom i otpadnim vodama u Srbiji, ne samo u cilju zadovoljenja standarda EU i Srbije, već i da bi se obezbedilo zdravije okruženje i kvalitetniji uslovi života za sve građane Srbije, čime će ujedno biti pruženi i benefiti za jači ekonomski razvoj. Program sprovode Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine a implementaciona agencija programa je EPTISA. Grad Niš je potpisao Memorandum o razumevanju sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine, koji označava početak pripreme tehničke dokumentacije za sprovođenje Projekta sakupljanja i prerade otpadnih voda u Nišu.
 • EISP (Environmental infrastructure support programme) – Program podrške infrastrukturnim projektima u oblasti životne sredine – Većina projekata identifikovanih za realizaciju od strane PEID projekta, razvijena je kroz aktivnosti „Programa podrške infrastrukturnim projektima u oblasti životne sredine“ (EISP) u periodu 2014-2016. PEID će imati koristi od rada na projektima koji su već procenjeni i gde su informacije već prikupljene pomoću ovog programa finansiranog od strane Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju. Najbitniji rezultat ovog programa podrške razvoju infrastrukture u oblasti zaštite životne sredine EISP, koji je finansirala Vlada Kraljevine Švedske sa preko 4 mil EUR, je kreiranje neophodne infrastrukture kako bi se projekti koji su spremni i zreli za finasiranje iz pretpristupnih fondova Evropske Unije podržali bespovratnim sredstvima. Program je realizovala Švedska agencija za međunarodni razvoj i u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine a implementaciona agencija programa je IMG (International Management Group). Za Grad Niš urađena je Studija izvodljivosti za Projekat postrojenja za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u okviru ovog programa.

2015.

 • Dan švedskog Aj Si Ti-ja i gejminga u Nišu – Svet se menja, a nove tehnologije mu daju te mogućnosti – poruka je manifestacije „Aj Si Ti-Dana švedskog IKT-a i gejminga” koji je održan u Nišu u organizaciji Ambasade Švedske i UG Mladi ambasadori, organizacije NiCat, Deli Centra i Švedsko-srpskog poslovnog saveta, a uz pomoć niškog IKTklastera. Informaciono-komunikacione tehnologije su zanimanje budućnosti, poručeno je na konferenciji “AJ SI TI”. Predavači iz Srbije i Švedske predstavili su najnovije trendove iz oblasti IKT kao industrije budućnosti. Predstavnici ambasade Švedske kažu da je Niš odabran jer su na primeru svoje zemlje videli da je važan razvoj i onih gradova koji nisu najveći u zemlji, a budući da se u poslednjih nekoliko godina Niš izdvojio u razvoju IKT sektora veruje se da može postati lider u ovoj oblasti u regionu.

2012. – 2014.

 • PROGRAM: Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji u procesu evropskih integracija PROJEKAT: Razvoj lokalne energetike i energetske efikasnosti
 • PROJEKAT: Razvoj lokalne energetike i energetske efikasnosti
 • Nosilac projekta: Grad Vekše (Växjö), Kraljevina Švedska
 • Partner na projektu: Grad Niš i opštine Kula i Varvarin
 • Svrha i cilj Programa “Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji u procesu evropskih integracija” je jačanje kapaciteta lokalne samouprave u Srbiji, koje trebaju da odgovore zahtevima u procesu pridruživanja EU.
 • Program obuhvata sledeće komponente:
  • ∙ Pristupanje Srbije EU i uticaj pristupanja na lokalni nivo vlasti
  • ∙ Zaštita životne sredine
  • ∙ Rodna ravnopravnost na lokalnom nivou
  • ∙ Regulatorni okvir lokalne samouprave za povoljnije poslovno okruženje
  • ∙ Jačanje kapaciteta SKGO
 • U sklopu komponente za zaštitu životne sredine, Švedske lokalne samouprave zajedno sa srpskim opštinama sprovode kratkoročne projekte i razmene znanja i tehnika. Uspostavljena su tri odvojena partnerstva između tri švedske opštine i tri klastera sačinjena od 3 do 4 opštine u Srbiji. Fokus partnerskih projekata je usmeren na teme:
  • Strateško Upravljanje otpadom
  • Energetika
  • Buka i zagađenje vazduha
 • Od partnera se očekuje da će zajednički razraditi modalitete saradnje bazirane na iskustvima švedskih opština u predmetnim tematskim oblastima, a sve sa ciljem efikasnije primene zakona i uspešnijeg bavljenja problemima u domenu zaštite životne sredine na lokalnom nivou.
 • Nakon evaluacije dostavljenih upitnika, po unapred utvrđenim kriterijumima, grad Niš i opštine Varvarin i Kula su odabrani da budu deo klastera koji će se baviti pitanjima lokalne energetike i energetske efikasnosti. Partnerska jedinica lokalne samouprave iz Švedske je grad Vekše (Växjö).
 • Predlogom Plana aktivnosti u okviru ove teme, članice srpskog klastera su se obavezale da uz pomoć predstavnika iz grada Vekšo pripreme svoje lokalne energetske razvojne planske dokumente – Energetsku mapu puta. Energetska mapa puta će lokalnim samoupravama u Srbiji definisati dugoročne i kratkoročne ciljeve u oblasti energetike, a sve na osnovu iskustava i znanja koje je grad Vekše prikupio na putu do dobijanja titule „najzelenijeg grada u Evropi“.
 • Vrednost projekta: 115.000€
 • Vreme trajanja projekta: septembar 2012 – septembar 2014

2011.

 • Švedska agencija za međunarodnu saradnju – SIDA finansijski je podržala projekat “Uklanjanje netehničkih barijera za korišćenje biomase u energetske svrhe – Biogenerator”, koji realizuje konzorcijum organizacija civilnog društva, u saradnji sa službama i upravama Grada Niša. Projekat “Biogenerator” sprovodi se od marta 2010. godine, u okviru „SEKTOR“ programa koji realizuje Regionalni centar za životnu sredinu. Vrednost ovog projekta je 30.745 evra.
  Cilj ovog projekta je da se definišu pravno-administrativne, ekonomske, finansijske barijere, kao i barijere u kontekstu nedostatka informacija. Taj cilj će se dostići korišćenjem primera dobre prakse iz zemalja EU i izradom modela u skladu sa situacijom na terenu u Srbiji, izgradnjom kapaciteta učesnika i edukacijom javnosti, kao i širenjem informacija o koristi korišćenja biomase.
  Zadatak projekta je da se omogući polazna osnova za povećanu upotrebu poljoprivrednog i šumskog otpada, kao i biorazgradivog dela komunalnog otpada u energetske svrhe. Krajnji cilj je da se smanji korišćenje mazuta, nafte, gasa i uglja u kotlovima, a time i zavisnost od energenata.
  Link: www.biogenerator.avm.rs

2010.

 • U Nišu je novembra održan seminar pod nazivom “Partnerstvo za održivi razvoj infrastrukture”, u organizaciji Kancelarije za inostrane projekte Ministarstva inostranih poslova Švedske i Grada Niša. Seminar je organizovan sa ciljem da proširi saradnju Srbije i Švedske na polju razvoja održivih inrfrastrukturnih projekata.
 • Ministarstvo za inostrane poslove Vlade Kraljevine Švedske obezbedilo je finansijska sredstva za izradu Studije o energetskom bilansu na teritoriji grada Niša.

2009.

 • Grad Niš je potpisao Ugovor o izradi Finansijski prihvatljive studije izvodljivosti ekološkog i tehničkog unapređenja aerodroma Konstantin Veliki Niš sa predstavnicima Ministarstva za inostrane poslove Vlade Kraljevine Švedske i Sporazum o pružanju konsultanskih ulsuga sa konsultantskom kompanijom SEK
 • Grad Niš je potpisao Ugovor o izradi Finansijski prihvatljive studije izvodljivosti za program razvoja pogona za preradu otpadnih voda sa predstavnicima Ministarstva za inostrane poslove Vlade Kraljevine Švedske i Sporazum o pružanju konsultantskih usluga sa konsultantskom kompanijom SEK
 • Pismo o namerama sa gradom Vekšo.

2003.

 • Projekat razvoja mlekarstva u niškom regionu ”Reka mleka” vredan 2 miliona dolara finansiran je od Vlade Kraljevine Švedske (2003).