1

Словенија

2021

 

  • Aмбасадор Словеније у Србији Дамјан Бергант и помоћница градоначелнице Ниша за међународну сарадњу и пројекте Јована Митић отворили су  изложбу словеначких дизајнера  „Будућност живљења“ у Салону 77 која је организована у сарадњи Града Ниша, Галерије савремених ликовних уметности у Нишу, Центра за креативност – Музеја за архитектуру и дизајн из Љубљане, Министарства спољних послова, Министарства културе и Амбасаде Словеније у Београду. Изложба представља производе који су комбинација креативног рада и пословне визије словеначких дизајнера који су прилагођени новој генерацији корисника. У фокусу изложбе су приче малих брендова који изражавају фунционалност, страст према животу и природи, иновативну примену локалних материјала (посебно дрвета) и нове производне технике настале из регионалних заната и напредних техника одрживе производње. Изложба је део ширег културног програма који се реализује у оквиру словеначког председавања Саветом Европске Уније у 2021. години.

2011

  • Представници Управе за пољопривреду и развој села, Пољопривредне стручне службе, Института за виноградарство и винарство, Обласне развојне агенције ЈУГ, ГО Пантелеј као и чланови пољопривредних удружења, посетили су сродне институције у Словенији. Циљ овог студијског путовања било је упознавање са добром праксом развоја пољопривреде Словеније, у контексту развојне политике ЕУ, регионалног развоја и међусекторског повезивања.

2010

  • Градоначелник Ниша Милош Симоновић и представници јавних предузећа посетили су Љубљану, како би се упознали са начином рада јавних предузећа словеначке престонице и са развојним пројектима које имплементира Град Љубљана. Градоначелник Симоновић састао се са градоначелником Љубљане Зораном Јанковићем, са којим је разговарао о улози града у припреми и примени развојних пројеката.
  • Делегација Града Ниша присуствовала је презентацији љубљанских јавних предузећа која се баве третирањем отпада, водоводом и канализацијом, као и системом даљинског грејања. Ова посета од великој је значаја за Град Ниш, јер ће наша делегација бити упозната са начином на који јавна предузећа могу да конкуришу за коришћење средстава из фондова Европске Уније.

2009

  • Март:
    • Делегација Скупштине Града учествовала је у раду симпозијума одржаног на Бледу под називом „Србија на путу за ЕУ – Добре праксе Словеније”. Саветовање на Бледу имало је за циљ да државној управи и локалној самоуправи у Републици Србији понуди савремена решења око издавања различитих аката органа локалне самоуправе, поступка што једноставнијег комуницирања грађана са органима градске управе и побољшања организације и квалитета рада органа локалне самоуправе а на бази позитивних искустава Словеније. Током симпозијума представници сусрели су се  и разменили искуства са представницима Канцеларије Европске комисије за Словенију, представницима Директората за Е-Управу и управне процесе, представницима Привредне Коморе Словеније и професорима Правних факултета Универзитета у Љубљани и Марибору.
    • Чланови Градског већа одржали су низ радних састанака са представницима привредне делегације Словеније коју је предводио економски саветник амбасадора Словеније Јанко Певец, на којима су презентовани најважнији пројекти за чију ће се реализацију конкурисати код фондова ЕУ. Том приликом руководство Ниша представило је пројекте нашег града. Град Ниш  ће бити у прилици да конкурише за средства из ЕУ уколико аплицира заједно са партнерима из ЕУ зато што је један од услова за приступање европским фондовима да један партнер буде члан ЕУ. Церјанска пећина и Царска палата су два најважнија пројекта којима ће Ниш са колегама из Словеније конкурисати за средства ЕУ.