Slovačka

image_pdfimage_print

2021.

 • Povodom Dana slovačke kulture u Srbiji Ambasada Slovačke Republike, uz podršku Počasnog konzulata Slovačke i Grada Niša organizovali su koncert na otvorenom Vojnog orkestra Oružanih snaga Slovačke Republike na Amfitetaru na keju. Osim koncerta priređena je i izložba povodom obeležavanja stogodišnjice od rođenja Aleksandra Dubčeka, vodeće figure „Praškog proleća“, čiji je život obeležen borbom za slobodu, suverenitet i socijalnu pravdu.

2019.

 • Na poziv gradonačelnika Košica Jaroslava Polačeka, predstavnici grada Niša bili su  učesnici zajedničkog sastanka  partnerskih, zbratimljenih gradova  sa gradom Košice, od 5 do 7. maja. Povod za ovaj susret bila je proslava 650. godina od dodele grba grada Košicama, što ih čini gradom sa najstarijim grbom u Evropi u okviru jubilarne proslave Dana Grada Košica. Gradovi Niš i Košice zbratimljeni su 2001. godine.  Grad Niš predstavio se domaćinima zajedno sa gradovima Ostrava – Republika Češka, Abaujszanto, Miškoljc i  Budimpešta – Mađarska,  Katovice i Krosno i Režov – Poljska, Visoke Tatre – Slovačka i Užgorod – Ukrajina.  U delegaciji Grada Niša bili su Marina Kostić, pomoćnica Gradonačelnika, Nikola Lečić, glavni gradski urbanista i Stela Jovanović, stručni saradnik u Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj i projekte i počasna konzulka Republike Slovačke u Srbiji.Ovaj susret bio je prilika da se sa domaćinima dogovori buduća saradnja između privrednih komora dva grada, zatim  narodnih pozorišta i dva  odseka za planiranje,  uz otvorenu mogućnost za druge vidove saradnje koju  bratimljeni gradovi mogu da ostvare, s obzorom na   mogućnosti ali, pre svega, prijateljstvo dugo skoro dve decenije.

2018.

 • Od potpisivanja Sporazuma o bratimljenju Grad Niš i Grad Košice  najviše su sarađivali  na polju kulture i to različitim prezentacijama likovnog, muzičkog i filmskog umetničkog stvaralaštva. Od 2009. godine intenzivirana je saradnja na ekonomskom planu, pre svega kroz organizaciju prezentacija privrednog i investicionog potencijala Grada Niša slovačkim privrednicima i obrnuto.  Ova saradnja je podržana i olakšana postojanjem Počasnog konzulata Srbije u Košicama i Počasnog kozulata Slovačke u Nišu, kao i putem otvorene podrške Ambasade Republike Slovačke i nadležnih, republičkih institucija i ministarstava. Od uspostavljanja saradnje više od 1000 ljudi je organizovano posetilo Košice i učestvovalo u različitim vidovima saradnje, a najveći broj njih bili su putnici BALKANA EKSPRESA, koja već 16 godina, bez izuzetka, saobraća na relaciji Niš – Košice, u junu mesecu, u vreme održavanja Internacionalnog TV Festivala „Zlatni prosjak” u Košicama. Ovaj festival predstavlja jedinstvenu manifestaciju ovog tipa u Evropi, posvećenu prikazivanju različitih TV ostvarenja, od reportaže, animacije, istraživačkog novinarstva do televizijskih dokumentaraca. Festival je pokrenut 1995. i tokom protekle 23 godine na ovoj manifestaciji učestvovao je veliki broj lokalnih televizija i nezavisnih produkcija iz Evrope i drugih kontinenata, među kojima je posebno uočljivo učešće TV kuća i autora iz Srbije i Niša. Pored takmičarskog dela festivala, kroz paralelne festivalske aktivnosti, predstavljen je Grad Niš.
 • U galeriji Sinagoga u Nišu otvorena je izložba slika slovačkog autora Milosava Dvoraka. Izložbu su zajednički organizovali Narodni muzej Niš, Ambasada Republike Slovačke u Beogradu i počasni konzulat Slovačke u Nišu, a svečanom otvaranju prisustvovali su Dagmar Repčekova, ambasadorka Slovačke republike u Srbiji, Gradonačelnik Niša Darko Bulatović, i počasni konzul Slovačke Republike u Nišu Stela Jovanović.

2017.

 • Izložba slovačkog umetnika Rada Van Ladomerskog, prepoznatljivog po slikanju portreta u pop-art stilu i naivnoj umetnosti otvorena je u Oficirskom domu.Otvaranju su prisustvovali ambasadorka Slovačke u Srbiji Dagmar Repčekova i gradonačelnik Niša Darko Bulatović. Izložba je organizovana uz pomoć Ambasade Republike Slovačke i Počasnog konzulata Slovačkeu Nišu.
 • U Oficirskom domu u Nišu otvorena je izložba slika pod nazivom „Karavan Kovačičke Naive“. Izložba obuhvata više od 50 radova slikara naivne umetnosti i prvi put je, na jednom mestu, okupila sve članove Galerije naivnog slikarstva iz Kovačice, koja je na svetskoj kulturnoj mapi poznata kao centar naive. Kvačica je mesto u južnobanatskom okrugu u kome skoro 85% ukupnog broja stanovnika čine Slovaci.

2016.

 • Prezentacija „Slovačka u Nišu” održana je u EU info kutku u Nišu sa ciljem da se predstave planovi ove zemlje koja je preuzela šestomesečnu predsedavanje Savetom EU od 1. jula. „Glavni prioriteti biće jačanje ekonomije, proširenje i modernizacija evropskog tržišta i održiva migrantska i azilantska politika“, rekla je ambasadorka Republike Slovačke u Srbiji Dagmar Repčekova na skupu koja je izazvala veliko interesovanja Nišlija. Govoreći o putu Srbije ka Evropskoj uniji, Repčekova kaže da „treba pomoći Srbiji da efikasnije koristi EU fondove“.
 • Sanitetsko vozilo, specijalno opremljeno za pružanje medicinske pomoći na terenu, vredno oko šest miliona dinara donacija je Vlade Republike Slovačke, u znak zahvalnosti za pomoć pruženim slovačkim državljanima povređenim u prometnoj nesreći koja se dogodila u junu u blizini Aleksinca. Svečanoj predaji ambulantnog vozila Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, prisustvovala je ambasadorka Slovačke u Srbiji Dagmar Repčekova i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.
 • Poslednjeg dana okotbra nizom manifestacija obeležen je „Dan Slovačke u Nišu“. O istorijatu Slovačke, tranzicionim procesima i izazovima, putu ka Evropskoj uniji do predsedavanja Savetom EU govorila je Nišlijama ambasadorka Slovačke u Republici Srbiji Dagmar Repčekova. Najpoznatiji slovački ilustrator Miroslav Regitko održao je radni čas sa učenicima osnovnih škola, Umetničke škole i Mladim ambasadorima. Ovom prilikom Odeljenje knjige za decu niške Biblioteke, pored autora, posetili su zamenik ambasadorke Slovačke Republike Peter Susko, treći sekretar Mihal Hrušik i počasna konzulka Slovačke Republike Stela Jovanović. Sa aerodroma ,,Konstantin Veliki“ uspostavljen je redovan avio saobraćaj na relaciji: Bratislava – Niš – Bratislava.

2015.

 • Helena Mravikova, ekonomski ataše Ambasade Slovačke učestvovala je na Forumu naprednih tehnologija koji je ogranizirao Grad Niš.Cilj Foruma bila je prezentacija potencijala Grada Niša u oblasti naprednih tehnologija.

2014.

 • Uz podršku Eurimages – a (Fond kulturne podrške Saveta Evrope) organizovan je Festival evropskog filma u Nišu, koji je  predstavio 32 filma različitih evropskih kinematografija. Svaka zemlja bila je predstavljena sa po 3 do 5 referentnih i reprezentativnih filmova, koji na najbolji način oslikavaju njenu kulturu i stanje u društvu. Pre filmskih projekcija bila je organizirana javna diskusija o konkretnoj kinematografiji uz učešće filmskih profesionalaca i predstavnika evropskih kulturnih centara i ambasada. Predstavljanje kinematografije Slovačke otvorila je Stela Jovanović, Počasni konzul Slovačke u Nišu, uz promociju vrednosti i kulture Slovačke, dok je o slovačkoj kinematografiji govorio Dejan Dabić, urednik programa filmskog programa Kulturnog centra u Nišu.

2013.

 • U Nišu je organizovan meč ženskih teniskih reprezentacija Republike Slovačke i Republike Srbije u okviru teniskog FED kupa. Meču je prisustvovao ambasador Slovačke u Srbiji Jan Varšo, kao i konzulka Katarina Stehlikova i ekonomski ataše Jan Štark.

2012.

 • Ambasada Republike Slovačke je sa 5 000 eura, sredstvima Slovačke razvojne pomoći, opremila radni prostor, „Slovačku sobu“, u Sigurnoj kući u Nišu.

2011.

 • Regionalna razvojna agencija JUG posetila je Košice radi dogovora sa NVO-ima na temu razvoja projektnih ideja za prijavljivanje kod EU fondova. Tom prilikom sastali su se i sa projekt menadžerom Grada Košica. Poseta je organizovana u saradnji sa  Evom Dekanovskom, počasnim konzulom Srbije u Slovačkoj i Stelom Cvengrošovom, saradnikom Grda Košica za protokol i međunarodnu saradnju. Održan je i sastanaka sa Zdenkom Trebulom, načelnikom Košičkog regiona. Inače, g.din Trebula je bio gradonačelnik Košica kada su bratimljeni Niš i Košice.
 • Na Međunarodnoj dečjoj koloniji crtanog filma u Nišu prvi put su učestvovala i deca iz Slovačke, tačnije iz Bratislave pored učesnika i mentora iz Slovenije, Bugarske, Belorusije i Republike Srpske, među kojima je bio Jaroslav Baran, poznati slovački animator koji je radio za Diznijev studio.
  Organizatori Kolonije su Studio crtanog filma 98 i Anima, uz pokroviteljstvo Grada Niša i GO Pantelej.
 • U Novom Sadu održan je 6. MEĐUNARODNI SAJAM INVESTICIJA-INVESTEXPO. Kako je Grad Niš imao pravo da, kao učesnik, pozove gosta iz države/grada sa kojim ima saradnju na sajmu je predstavljen slovačka kompanija Stavby s.r.o.
 • Delegacija Grada Niša posetila je kancelariju Košičkog regiona u Briselu i tom prilikom razgovaralo se o uspostavnjalju saradnje sa Kancelarijom Grada Niša u Briselu i formulisanju zajedničkih ciljeva.

2010.

 • Putujuća izložba 15 likovnih umetnika iz Slovačke posle Beograda, Petrovca, Stare Pazove i Zrenjanina, koja predstavlja vrh aktuelne slovačke umetničke scene, gostuje u Nišu u Galeriji Srbija. Izložbu je otvorila Katarina Stehlikova, konzul Ambasade Republike Slovačke u Srbiji. Izložba radova slovačkih umetnika upriličena je i povodom predstojećeg otvaranja kancelarije Počasnog konzulata Republike Slovačke u Nišu. Slovačko umetničko udruženje najstarija je umetnička asocijacija u Slovačkoj, osnovano 1921. godine u Bratislavi. U svom početnom periodu okupljalo je najistaknutije umetnike Slovačke u nameri da izgradi samopouzdanje slovačke nacije, njene kulture i istorije. Današnje aktivnosti Slovačkog umetničkog udruženja zasnovane su na organizovanju različitih delatnosti, priređivanju individualnih i grupnih izložbi – članova udruženja, izložbi posvećenih jubilejima, izložbi izdvojenih po tehnikama ili posebnim grupama. Izložba ima za cilj nastavak i intenziviranje saradnje Grada Niša i ovog dela Srbije i Republike Slovačke na polju kulture.

2009.

 • Gradonačelnik Niša Miloš Simonović sa saradnicima posetio je Grad Košice u Slovačkoj sa kojim je Niš pobratimljen 2001. godine. Reč je o prvoj zvaničnoj poseti gradske delegacije drugom po veličini gradu u Slovačkoj. Tokom posete Košicama gradonačelnik Simonović sastao se sa gradonačelnikom Košica Františekom Knapikom sa kojim je razgovarao o mogućnostima saradnje između dva grada na više polja, prvenstveno u oblasti kulture. Godina 2013. značajna je za oba grada. Niš se, kao rodni grad rimskog imperatora Konstantina Velikog, priprema za obeležavanje 1700 godina od donošenja Milanskog edikta, kojim je ovaj car hrišćanstvo izjednačio sa drugim religijama, dok će Košice u 2013. biti evropska prestonica kulture. Oba gradonačelnika, upravo u ovoj oblasti, vide mogućnost konkretne saradnje, u vidu apliciranja kod fondova Evropske unije za realizaciju zajedničkih projekata, ali i razmene iskustava između institucija kulture. Gradonačelnik Košica upoznao je gradonačelnika Niša sa funkcionisanjem tamošnje lokalne sampouprave, korišćenjem sredstava iz Evrope za rešavanje infrastrukturnih problema u gradu, kao i sa privredno-ekonomskim aktivnostima u Gradu Košice. Tokom boravka u Košicama gradonačelnik i njegovi saradnici posetili su i aerodrom Košice gde su im preneta iskustva iz dosadašnjeg načina rada ovog aerodroma koji je od pre par godina privatizovan. Niška delegacija imala je priliku da poseti nekadašnji kompleks kasarni u centru Košica koji je pretvoren u neku vrstu kulturnog parka i koji će u narednom periodu biti osposobljen za različite kulturne programe. Gradonačelniku Niša predstavljene su i lokacije, pripremljene za investiranje, projekti kojima je grad Košice konkurisao za sredstva iz fondova Evropske unije, kao i projekti iz poblasti prekogranične saradnje.

2001.

 • Potpisan Sporazum o bratimljenju između Niša i Košica.

2000.

 • Održani dani  slovačkog filma u našem gradu. Ovo je prvi korak u saradnji grada sa republikom Slovačkom.