Rusija

image_pdfimage_print

2021.

 • Ceremonijom polaganja venaca na Spomenik poginulim krasnoarmejcima, sadnjom drveća u novootvorenom i rekonstruisanom Memorijalnom parku na Crvenom krstu, kao i akcijom „Park sećanja“ obeležena je 80. godišnjica napada nacističke Nemačke na Sovjetski savez u Drugom svetskom ratu. U toku ceremonije otvorena je izložba „Neprijatelja ćemo pobediti. Pobeda će biti naša“ Federalne državne kulturne ustanove „Muzej Pobede“. Zahvalnicu Gradu Nišu za celokupni projekat primila je zamenica gradonačelnice Dušica Davidović, a pojedinačne zahvalnice uručene su predsedniku Skupštine grada Bobanu Džuniću, kao i gradskim većnicima Nenadu Stankoviću i Adriani Anastasov.

 

 • Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski razgovarala je u Gradskoj kući sa Njegovom ekselencijom ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Bocan – Harčenkom o negovanju tradicionalno prijateljskih odnosa i unapređenju ekonomske i kulturne saradnje, kao i očuvanju memorijala na teritoriji grada Niša koji svedoče o zajedničkoj istoriji dve zemlje. Tom prilikom razgovaralo se o pomoći Srpsko-ruskog humanitarnog centra (SRHC) gradu i okolini u vreme elementarnih nepogoda, o radovima na uređenju parka ispred Spomenika poginulim sovjetskim vojnicima u Drugom svetskom ratu, kao i o povezivanju Niša i ruskih gradova aviolinijama posle pandemije i turističkoj ponudi Niša koja pruža mogućnost za unapređenje dalje saradnje. U razgovoru su učestvovali i gradski većnik Nenad Stanković i predsednik Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva i ruskih sunarodnika „Naisus“ Đorđe Janković.

 

 • U niškoj Sinagogi otvorena je izložba „60 godina od prvog čovekovog leta u svemir“ u organizaciji Grada Niša, Društva srpsko-ruskog prijateljstva i ruskih sunarodnika „Naisus“ Niš i u suorganizaciji Narodnog muzeja Niš. Otvaranju izložbe prisustvovala je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski koja je po otvaranju razgledala postavku fotografija koje je obezbedila ruska korporacija „Roskosmos“.

 

 • Polaganjem venaca na Spomenik oslobodiocima Niša na Trgu kralja Milana i na Spomenik sovjetskim vojnicima stradalim u niškom incidentu, kao i kraćim kulturno-umetničkim programom, u Nišu je obeležen Dan pobede nad fašizmom. Na ceremoniji na Trgu kralja Milana na Hotelu „Ambasador“ istaknuta je Georgijevska lenta dužine 50 metara, simbol pobede nad fašizmom. Vence na Spomenik oslobodiocima Niša i Spomenik sovjetskim vojnicima stradalim u niškom incidentu položile su delegacije Grada Niša na čelu sa gradonačelnicom Draganom Sotirovski, Komande Kopnene vojske Republike Srbije, Ambasade Ruske Federacije, Nišavskog upravnog okruga, Policijske uprave u Nišu, Srpsko-ruskog humanitarnog centra, gradskih opština i delegacije udruženja koja neguju tradicije oslobodilačkih ratova.

 

 • U Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac”, u saradnji sa ruskom humanitarnom misijom, otvorena je Izložba ruske literature sa ciljem oživljavanja interesovanja za literaturu te zemlje i negovanja ruskog jezika. Na otvaranju izložbe govorio je direktor Ruskog doma u Beogradu Jevgenij Aleksandrovič Baranov. Više od 1.000 naslova najznačajnijih dela ruske književnosti, kojim raspolaže biblioteka, biće dostupno ljubiteljima pisane reči u prostorijama Ruskog kutka.

 

 • Održan radni sastanak sa direktorkom PATRAM instituta Tatianom Geringer i dogovoreno da međunarodno priznati rusko-američki muški hor PATRAM instituta gostuje u Nišu na leto 2021. godine i održi koncert duhovne ruske pravoslavne muzike. Ovom prilikom direktorka Geringer najavila je snimanje novog kompakt-diska sa delima Sergeja Vasiljeviča Rahmanjinova u Manastiru svetog Dimitrija u Divljani.

 

 • Na dan Svetog Save, krsne slave Balkanske kozačke vojske, ataman tog udruženja Vojislav Vidaković sa saradnicima sreo se sa gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski koju  je obavestio o  aktivnostima na očuvanju kozačke tradicije i razvijanju kulturne saradnje dva bratska naroda. Kozaci su kao dobrovoljci učestvovali u ratovima za oslobođenje Srbije od Turaka i u okolini Vitkovca sahranjeno je oko 4.000 Kozaka.

2020.

 • U gradskoj kući održan je radni sastanak sa kodirektorom Srpsko-ruskog humanitarnog centra Andrejem Mamčenkovim. Kako je naglasila gradonačelnica Dragana Sotirovski, Nišu nedostaje jedan operativni centar za delovanje u vanrednim situacijama i u toj oblasti dobro bi došla savetodavna pomoć Srpsko-ruskog humanitarnog centra. Mamčenkov je preneo gradonačelnici spremnost Centra da pruži gradu svu pomoć u formiranju jednog gradskog operativnog tima, kome bi bili na raspolaganju kapaciteti, potencijali i mogućnost obuke u Centru.

 

2019.

 

 • Andrej Mančenkov, dosadašnji zamenik načelnika Nacionalnog centra za upravljanje u kriznim situacijama Ministarstva za vanredne situacije Ruske Federacije, novi je kodirektor Rusko-srpskog humanitarnog centra. Novi kodirektor RSHC-a predstavljen je na prijemu kod zamenika gradonačelnika Niša prof. dr Miloša Banđura u Gradskoj kući, a tom sastanku prisustvovao je načelnik Departmana za međunarodnu saradnju ruskog Ministarstva za vanredne situacije Vladimir Salavjov.

 

 • Ruski hor „Kapela dečaka i mladića” Sverdlovske dečje filharmonije iz Jekaterinburga, na čelu sa umetničkim rukovodiocem, Fridrihom Vejsgejmom, održao je svečani koncert pred prepunom salom Narodnog pozorišta u Nišu. Nastup jednog od najpoznatijih horova u svetu ovog tipa omogućila je kompanija NIS.

 

 • Oko 700 predstavnika spasilačkih jedinica iz Srbije, Rusije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Mađarske, Turske, Kube i Rusko-jermenskog humanitarnog centra boravilo je u Nišu u sklopu Međunarodne vežbe u oblasti upravljanja posledicama vanrednih situacija „SRBIJA 2019“ koju su zajednički organizovali Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije i Ministarstvo za vanredne situacije  Ruske Federacije. Toklom tri dana na više lokacija u Nišu i okolini predstavnici spasilačkih jedinica demonstrirali su obučenost i opremljenost za delovanje u slučajevima vanrednih okolnosti i elementarnih nepogoda.

 

 • Povodom Dana pobede nad fašizmom u Nišu je gostovao horski kvartet iz ruskog grada Perma. U Gradskoj kući umetnike iz Perma primio je zamenik gradonačelnika prof. dr Miloš Banđur koji je ovom prilikom uručio gostima iz Rusije umetničku sliku sa simbolima Cara Konstantina rođenog u Nišu.

 

 • U Nišu je održana Međunarodna konferencija “Mogućnosti za širenje ekonomske saradnje između Rusije i zemalja Balkanskog polustrva u okviru trenutne političke situacije” u organizaciji  Balkansko- Ruskog ekonomskog foruma uz finansijsku pomoć Fonda podrške javnoj diplomatiji A.M.Gorčakov Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije i Grada Niša. Cilj konferencije je stvaranje platforme za razmenu znanja, informacija i kontakata u cilju proširenja trgovine i investicija, što je i u duhu namera međudržavne srpsko-ruske komisije za ekonomsku saradnju i tehnički razvoj, koja ima u planu povećanje trgovinske razmene Srbije i Rusije.

 

 • Delegacija Grada Niša učestvovala je na Drugom međunarodnom forumu starih gradova u ruskom gradu Rjazanju, koji je održan pod okriljem Komiteta Ruske Federacije za UNESKO, a u organizaciji Ministarstva kulture i turizma Rjazanjske oblasti. Uslov za učeće na ovom Forumu bio je da je grad stariji od 500 godina. Glavne teme Foruma bile su arhitektura, istorija, kulturna baština, pozorište, fotografija i gastronomski turizam, a za vreme trajanja ove manifestacije održana je i prva sednica Asocijacije starih gradova. Predstavnici Grada Niša učestvovali su u radu Foruma sa tri teme – Mogućnosti i pravci saradnje drevnih gradova, Kulturna baština Niša tokom dve hiljade godina postojanja i Realizacija mera za unapređenje trgova, priobalja, ulica, pešačkih zona, parkova i drugih javnih površina. Kako su istakli organizatori, održavanje ovog Foruma treba da posluži učvršćivanju i razvijanju kulturnih veza između gradova, regiona i država.

2018.

 • Pre tačno 10 godina ruski specijalci započeli su deminiranje terena i piste aerodroma u Nišu.Ovim povodom na terminalu aerodroma otkrivena je spomen-ploča. Ceremoniji su prisustvovali najviši gradski funkcioneri i ataše za kulturu i prvi savetnik Ambasade Ruske Federacije Aleksandar Nikolaevič Konanihin.Pored kasetnih bombi, ruski specijalci otkrili su i četiri avio bombe, pet minobacačkih mina, sedam metaka za protivavionski top i jedan detonator, a pojedini delovi arsenala potiču još iz Drugog svetskog rata. Tokom rada deminera pregledano je više od 704.000 kvadratnih metara na aerodromu i njegovoj okolini. Vlada Ruske Federacije tada je odobrila  za razminiranje niškog aerodroma  pomoć u iznosu od šest miliona dolara. Ova spomen ploča predstavlja skroman znak zahvalnosti građana Niša ,za stručno obavljen posao uklanjanja zaostalih bombi sa područja aerodroma.

2017.

 • U gradu Kaluga potpisan je Sporazum o saradnji između Niša i ovog ruskog grada. Sporazum koji je potpisao zamenik gradonačelnika Prof. dr Miloš Banđur podrazumeva uspostavljanje direktnih kontakata između lokalnih vlasti i neprofitnih organizacija, unapređenje privredne, ekonomske, trgovinske, naučno – tehničke saradnje, saradnje u oblasti poljoprivrede, kulture, umetnosti, omladinske politike, sporta i turizma, razvoj investicija i inovativnih aktivnosti, kao i stvaranje povoljnih uslova za uspostavljanje svestranih kontakata između predstavnika naša dva grada.
 • Ambasadorom Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin i gradonačelnik Niša Darko Bulatović prisustvovali su svečanom otvaranju prostorija Društva srpsko-ruskog prijateljstva i sunarodnika Naisus i prvom Međunarodnom festivalu tradicionalnih ruskih pića u Oficirskom domu u Nišu.
 • Obeležena je petogodišnjice postojanja i rada Srpsko-ruskog humanitarnog centra (SRHC) u Nišu, povodom čega je organizovan međunarodni forum sa gostima iz Ruske Federacije, Jermenije, Makedonije, BiH i Mađarske.

 

2016.

 • Predstavnici ruske delegacije iz Rostova i udruženja kozačkih privrednika sastali su se sa rukovodstvom Grada Niša kako bi razgovarali o potencijalima Niša i okoline za uspostavljanje ekonomske saradnje, posebno u oblasti poljoprivrede. Ovo je samo prvi u nizu sastanaka koji će se organizovati u cilju povezivanja ruskih i srpskih poljoprivrednih proizvođača, kako bi se, u skladu sa potrebnim standardima, povećao izvoz domaćih proizvoda na tržište Rusije.
 • Delegacija Grada Niša posetila je bratski Kursk, u Ruskoj Federaciji, povodom proslave Dana ovog grada. Poseban povod za ovu posetu bilo je obeležavanje deset godina od potpisivanja Sporazuma o saradnji između Niša i Kurska.
 • U okviru Festivala gradova pobratima, u ruskom gradu Belgorodu, obeležen je Dan grada Niša i srpske kulture. U foajeu Belgorodskog dramskog pozorišta M. S. Šćepkina, koje već sedam godina sarađuje sa Narodnim pozorištem Niša, prikazana je tematska izložba fotografija niškog fotografa Davorina Dinića „Senke starog Niša”, kao i film o Nišu, a održano je i kulturno-umetničko veče, na kome su učestvovali studenti iz Srbije, koji studiraju na Belgorodskom fakultetu umetnosti i kulture.

2015.

 • Ambasador Ruske federacije Aleksandar Čepurin i gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić otvorili su festival Dani ruskog dečijeg filma. Program festivala predviđa prikazivanje 15 animiranih, 2 igrana i 4 dokumentarna ruska filma. Dani ruskog dečijeg filma u Srbiji «Bajke detinjstva» se održavaju u okviru socijalnog projekta „Rusi na Balkanu“. Festival se organizuje uz finansijsku podršku Ministarstva kulture Ruske Federacije i uz organizacionu podršku Ambasade Ruske Fedaracije u Srbiji, Ruskog Doma u Beogradu i drugih partnera.
 • Zamenik gradonačelnika Niša, Ljubivoje Slavković i gradski većnik Miloš Banđur primili su u Gradskoj kući predstavnike prijateljskih gradova Kurska i Belgoroda, koji su povodom gradske slave boravili u Nišu.Tokom prijema bilo je reči o saradnji u ekonomskom smislu, ali i mogućnostima za kulturno i istorijsko upoznavanje dveju nacija koje su se oduvek smatrale prijateljima.

2014.

 • U Nišu je održana 20. godišnja konferencija Međunarodnog javnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda, na temu “Država-crkva-društvo: Istorijske lekcije i perspektive”. Konferencija je trajala tri dana, a svoja predavanja prezentovali su sveštenici pravoslavnih crkava i brojni domaći i strani teolozi i teoretičari religija.
 • Naftna industrija Srbije i ove godine raspisala je javni konkurs za dodelu finansijskih sredstava za realizaciju projekata iz oblasti sporta, kulture, zaštite životne sredine, nauke i socijalne zaštite. Javni konkurs, koji je i ove godine realizovan pod sloganom “Zajednici zajedno”, raspisan je na teritorijama gradova Beograd, Novi Sad, Pančevo, Zrenjanin, Niš, Čačak i opština Kikinda, Novi Bečej, Kanjiža, Žitište i Srbobran. Iz Niša je podržano 13 projekata u ukupnom iznosu od pet miliona dinara.
 • Predstavnici ruske strane Srpsko ruskog humanitarnog centra na svečanosti u Gradskoj kući uručili su ključeve 10 terenskih vozila marke Lada Niva srpskoj strani, kao deo pomoći ovom Centru za reagovanje u vanrednim situacijama.
 • Delegacije gradova Belgoroda i Kurska boravile su u Nišu povodom proslave Gradske slave, a nastavak dobre saradnje formalizovan je potpisivanjem Sporazuma o bratimljenju i saradnji sa gradom Belgorodom i otkrivanjem spomen ploče u ulici koja će ubuduće nositi naziv “Kurska ulica”.

2013.

 • Koncertom hora Sretenjskog manastira iz Moskve, 17. januara u Narodnom pozorištu u Nišu, svečano je počelo obeležavanje jubileja 17 vekova Milanskog edikta. Hor Sretenjskog manastira, međunarodno priznati duhovni hor sa tradicijom dugom šest vekova, pored toga što dva puta nedeljno peva na liturgijama u manastirima i hramovima, nastupa na raznim manifestacijama širom sveta, a već nekoliko puta je gostovao u Srbiji.
 • Delegacija ruskih privrednika koje je predvodila gospođa Olga Belkova, vlasnica konsultantske kuće koja predstavlja ruske privrednike zainteresovane za investiranje u Srbiju, posetila je Grad Niš. Posebna pažnja tokom sastanka bila je posvećena ulaganjima u oblast poljoprivrede koja bi mogla biti realizovana kroz izgradnju plastenika.
 • Pod sloganom “Zajednici zajedno”, Naftna industrija Srbije raspisala je poziv za javni konkurs za projekte u lokalnim zajednicama u kojima ova kompanija posluje. Ukupna vrednost ovog projekta bila je 88 miliona dinara i realizovan je u okviru NIS-ovog korporativnog programa “Saradnja radi razvoja”, koji ova kompanija sprovodi već pet godina zaredom. Ove godine kompanija NIS u potpunosti je raspodelila sredstva putem javnog konkursa. U skladu sa Uslovima i propozicijama javnog konkursa, odabrano je 17 projekata iz oblasti sporta, kulture, zaštite životne sredine, nauke i pomoći socijalno ugroženim grupama sa teritorije Niša, koji su finansijski podržani ovim programom.
 • U Gradskoj kući, godinu dana od otvaranja Srpsko – ruskog humanitarnog centra u Nišu, potpisan je trogodišnji plan razvoja tog Centra. Plan su potpisali ministar za vanredne situacije Ruske Federacije Vladimir Pučkov i ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Ivica Dačić.
 • U Narodnom pozorištu prikazana je predstava Belgorodskog državnog akademskog dramskog pozorišta „Noć na Svetloj ulici”. Ovo gostovanje realizuje se kroz dugogo saradnja između pozorišta Niša i Belgoroda, koja podrazumeva razmenu umetnika, učešće na kolonijama, gostovanja predstava i sl.
 • U zvaničnoj poseti Gradu Nišu, tokom proslave Gradske slave – Dana cara Konstantina i carice Jelene, boravile su delegacije gradova Kurska i Belgoroda.
 • Na aerodromu „Konstantin veliki”izveden je demonstracioni let ruskog aviona za gašenje požara “berijev B 200”. Demonstracionom letu prisustvovali su ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić, ministar za vanredne situacije Ruske Federacije Vladimir Pučkov, ministar odbrane Nebojša Rodić i gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić.

2012.

 • Na zgradi Narodnog pozorišta u Nišu otkrivena je spomen ploča arhitekti Vsevolodu Tatarinovu, koji je 1937 godine projektovao ovu zgradu, po uzoru na zgradu minhenskog teatra. Spomen ploča posvećena arhitekti Tatarinovu postavljena je na predlog Ambasade Ruske Federacije u Srbiji, uz pomoć Grada Niša i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niša.
 • Nakon zvaničnog potpisivanja Sporazuma o osnivanju Srpsko-ruskog humanitarnog centra i Statuta u Gradskoj kući u Nišu, Srpsko-ruski Humanitarni centar za vanredne situacije zvanično je počeo da radi. Sporazumom koji su potpisali ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i zamenik ministra za vanredne situacije Ruske Federacije Vladimir Andrejevič Pučkov, pravno je regulisan rad Centra. Centar je namenjen za brzo regovanje kod požara, prirodnih katastrofa i tehnoloških havarija, a pored Srbije spasioci iz ovog Centra pokrivaće i područje celog regiona od Hrvatske, Crne Gore do Makedonije.
 • Potpisivanjem Sporazuma o socio-ekonomskoj saradnji za 2012. godinu, treću godinu zaredom ozvaničen je nastavak saradnje kompanije NIS a.d. i Grada Niša.
 • Sporazum, čija je vrednost deset miliona dinara, predviđa podršku NIS-a pri realizaciji projekata od značaja za Grad Niš. Prvi put ove godine uveden je novi princip raspodele novčanih sredstava: 50 odsto sredstava raspodelio je Grad samostalno, a preostalih 50 odsto bilo je namenjeno za projekte iz oblasti sporta, kulture, ekologije, nauke i humanitarnih delatnosti, koji su izabrani putem Javnog konkursa. Konkursom je podržano sedam projekata iz Niša.
 • Gradonačelnik Niša Prof. dr Zoran Perišić organizovao je prijem za ruske pilote koji su aktivno učestvovali u gašenju požara na nekoliko lokacija u Srbiji. Preko 30 pilota ruskog Ministarstva za vanredne situacije svakodnevno je učestvovalo u gašenju vatrenih stihija koje su pretile stanovnicima zapadne Srbije.

2011.

 • U renoviranoj hali Sportskog centra „Čair“ održan je koncert „Kubanskog kozačkog hora“. Ovaj koncert je održan u okviru jubilarne međunarodne turneje ansambla. Pokrovitelj gostovanja u Srbiji i generalni sponzor koncerta u Nišu je „Jugorosgaz“ a.d.
  Akcionarsko društvo „Jugorosgaz“ je ovaj koncert, u znak proslave svog petnaestogodišnjeg rada, poklonilo građanima Niša i cele Južne Srbije.
 • Na niškom Aerodromu “Konstantin Veliki” potpisana su dokumenata o formiranju Regionalnog humanitarnog centra za reagovanje u vanrednim situacijama. Dokumenta su potpisali ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Ivica Dačić i ministar za vanredne situacije Ruske Federacije Sergej Šojgu. Centar će biti zadužen za reagovanje u prirodnim i hemijskim katastrofama.
 • Međunarodni festival stvaralaštva „Pesme i plesovi naroda sveta – Primenjena umetnost“, u organizaciji Neprofitne organizacije „Agencija za međunarodne projekte u oblasti kulture, obrazovanja i sporta“ (IPCES) iz Moskve održan je u Nišu.
 • Potpisan Sporazum o socijalno ekonomskoj saradnji između Grada Niša i NIS a.d. Novi Sad. Ukupan iznos novčanih sredstava, koje NIS a.d. ovim Sporazumom donira Gradu Nišu, iznosi 10.000.000 dinara, a namenjen je realizaciji Programa i manifestacija na teritoriji Grada, u toku 2011. godine.
 • Međunarodni forum ruskog jezika i književnosti povodom 300 godina od rođenja Mihaila Vasiljeviča Lomonosova, u organizaciji Neprofitne organizacije „Agencija za međunarodne projekte u oblasti kulture, obrazovanja i sporta“ (IPCES) iz Moskve

2010.

 • Potpisan Sporazum o socijalno ekonomskoj saradnji između Grada Niša i NIS a.d. Novi Sad

2008. – 2009.

 • Potpisan Protokol o saradnji između Grada Niša i Naftne kompanije „LUKOIL – Beopetrol“ AD iz Beograda
 • Saradnja Grada Niša sa Preduzećem za izgradnju gasovodnih sistema, transport i promet prirodnog gasa „JUGOROSGAZ“ A.D. Beograd:
 • Zaključen Sporazum o zajedničkim aktivnostima na gasifikaciji Niša, između Grada Niša i Preduzeća „JUGOROSGAZ“ A.D. Beograd.
 • Potpisan Protokol između Grada Niša i Preduzeća „JUGOROSGAZ“ A.D. Beograd o nastavku gasifikacije i izgradnji distributivne mreže.

2007.

 • Saradnja Grada Niša i Ruskog centra za nauku i kulturu „Ruski dom“ iz Beograda:
  • 11. januara 2007. godine potpisana je zajednička izjava ambasadora Ruske federacije i gradonačelnika Niša o otvaranju Ruskog kulturnog centra.
  • 19. juna 2007. potpisan je sporazum o saradnji Grada i Ruskog centra nauke i kulture u Beogradu. Sporazumom je dogovoreno otvaranje Ruskog kulturnog centra u Nišu.

2005. – 2006.

 • Bratimljenje Niša i Kurska
 • U februaru 2005. godine, tadašnji gradonačelnik Kurska uputio je predlog Gradu Nišu za bratimljenje i zvaničnu saradnju.
 • Skupština grada Niša je 29. marta 2005. godine donela odluku o prihvatanju Sporazuma o prijateljstvu i saradnji između gradova Kurska i Niša, a u maju iste godine Vlada Republike Srbije dala je saglasnost na ovu Odluku.
 • 24. septembra 2006. potpisan je Sporazum o saradnji između Grada Niša i Kurska. Cilj ovog Sporazuma je učvršćivanje i razvijanje prijateljstva i ekonomskih odnosa između gradova, saradnja u oblasti industrije, malog i srednjeg biznisa, nauke, kulture, turizma i drugih oblasti, uz učešće privrednih subjekata dostupnih na teritoriji gradova.