Mađarska

image_pdfimage_print

2021.

 • Gradonačelnica Niša i Ambasador Mađarske u Srbiji Atila Pinter prisustvovali su svečanoj dodeli odlikovanja počasnom konzulu Miloju Brankoviću, Viteškog krsta, mađarskog ordena za zasluge kojim ga odlikuje predsednik Mađarske za izuzetan doprinos u ojačavanju čvrstih veza Srbije i Mađarske. U holu Narodnog pozorišta, gde je svečanost održana, otvorena je izložba skulptura od vune Arpada Pulaia iz Vrbasa, umetnika mađarskog porekla.

2019.

 • Privredna delagacija Grada Kečkemeta (Republika Mađarska) na čelu sa Jožefom Galom, predsednikom privredne komore županije Bač Kišken i zamenikom gradonačelnika grada Kečkemeta, srela se sa gradonačelnikom Niša Darkom Bulatovićem. Tokom razgovora i prezentacije između dva grada dogovorene su neke od mogućnosti saradnje kako na ekonomskom tako i na kulturnom i obrazovnom planu.

2018.

 • Mađarski niskotarifni avio-prevoznik Vizer, od 15.novembra, leteće 3 puta nedeljno (utorak, četvrtak, subota) sa niškog aerodroma do Beča. U odgovoru na pojačanu tražnju i želju za većim brojem povoljnih mogućnosti za putovanja Vizer nastavlja da širi svoju mrežu linija iz Srbije, nudeći u ovoj godini ukupno 20 linija do 8 zemalja dostupnih sa dva srpska aerodroma, što će dalje doprineti povećenju dolaznih i odlaznih turističkih kretanja i poboljšati poslovne veze između zemalja.

 

 • Grad Niš, Ministarstvo spoljnih poslova i trgovine Mađarske, Ambasada Mađarske u Beogradu i Privredna komora Srbije – Regionalna privredna komora Nišavskog, Pirotskog i Topličkog upravnog okruga, organizovali su Mađarsko – srpski forum o vodoprivredi u Oficirskom domu u Nišu uz prisustvo predstavnika nekoliko desetina firmi koje se bave izgradnjom hidrotehničkih objekata, prečišćavanjem otpadnih voda i vodosnabdevanjem.

2016.

 • Tokom 2016. godine u saradnji Grada Niša, Aerodroma Konstantin Veliki i mađarske niskotarifne kompanije Wizz Air uspostavljena su linije do Dortmunda i do Memingena, aerodroma u blizini Minhena u Nemačkoj i do holandskog grada Ajndhovena.
 • U zdanju Oficirskog doma u Nišu u prisustvu ambasadora Mađarske u Srbiji Atile Pintera otvorena je izložba pod nazivom „Pogled na Mađarsku“.  Uz kratak pregled osnovnih geografskih, demografskih, administrativnih podataka, izložba posetioce upoznaje sa bitnim događajima iz istorije, od naseljavanja Mađara u Evropi sve do najnovije istorije današnje države.

2015.

 • 25. juna letom iz Malmea avionom mađarske kompanije Wizz Air, posle godinu i po dana ponovo je otvoren redovni avionski saobraćaj sa niškog aerodroma. 29. juna uspostavljena je druga redovna avio linija kompanije Wizz Air na relaciji Niš – Bazel.

2014.

 • Na konferenciji za novinare u Vladi Republike Srbije najavljen je početak obavljanja letova mađarske kompanije Vizer sa niškog aerodroma. Avioni Vizera leteće u početku do švajcarskog grada Bazela, a kasnije se očekuju letovi i do drugih evropskih destinacija. U prisustvu ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović i gradonačelnika Niša prof. dr Zorana Perišića, Ambasadora Mađarske u Srbiji Atile Pintera, komercijalni ugovor o obavljanju letova potpisali su izvršni potpredsednik kompanije Vizer Džon Stivenson i direktor aerodroma Konstantin Veliki Vladica Đurđanović.

2013.

 • U Gradskoj kući održan je sastanak sa delegacijom privrednika Mađarske o budućoj ekonomskoj saradnji naših severnih suseda i ovog dela Srbije. Delegaciju mađarskih privrednika predvodio je Laslo Volf zamenik generalnog direktora OTP grupe, predsednik nadzornog odbora OTP banke Srbija. Pored gospodina Volfa sastanku su prisustvovali i predstavnici mađarskih kompanija u oblasti građevinrstva, farmceutike kao i predstvanici organizacije za regionalne poslove i najznačajnije mađarske orga nizacije poslodavaca.

2012.

 • Kancelarija počasnog konzula Republike Mađarske u Srbiji zajedno sa Ambasadom Republike Mađarske organizovala je u Nišu izložbu fotografija posvećenu čuvenim mostovima Budimpešte.

2011.

 • Povodom obeležavanja druge godišnjice rada Mađarskog počasnog konzulata u Nišu, organizovana je izložba posvećena poznatom kompozitoru Francu Listu i godišnjici obeležavanja 200 godina od njegovog rođenja.

2010.

 • Mart
  • Delegacija Grada Niša boravila je u poseti mađarskom gradu Pečuju, ovogodišnjoj kulturnoj prestonici Evrope, na inicijativu ambasade ove zemlje i njihovog počasnog konzula u Nišu Miloja Brankovića. Gradovi Niš i Pečuj partneri su u mreži evropskih gradova kulture AVEC, a gradonačelnici Niša i Pečuja razgovarali su o uspostavljanju saradnje u oblasti kulture, umetnosti i privrede. Dogovoreno je da se tokom ove godine Grad Niš priključi programu kulturne promocije Pečuja. U našem gradu održaće se “Dani Pečuja”, u mađarskom gradu “Dani Niša”, a stanovnici oba grada moći će da se, razmenom festivala i manifestacija, upoznaju sa drugačijom kulturnom baštinom. Niška delegacija imala je prilike da se upozna sa načinom na koji je ovogodišnja evropska kulturna prestonica prezentovala svoje potencijale u evropskim okvirima i sa kapitalnim investicijama realizovanim iz fonda za kulturnu promociju grada. Najavljeno je i učešće mađarskih privrednika na narednom Niškom investicionom forumu .
  • Povodom proslave godišnjice otvaranja mađarskog Konzulata u Nišu, u Evropskoj kući je otvorena izložba projektantske radionice studenata arhitekture.  Izložba predstavlja maštarije koje je renesansna Budimpešta probudila kod studenata arhitekture Univerziteta u Beogradu.  Ovi fragmenti mašte, u vidu foto ilustrovanog kolaža, video i audio radova, modnih i arhitektonskih detalja, mogu da postanu podloga, kao što je grad Budimpešta bio za studente.

2009.

 • Jun
  • Održani Dani Mađarske kulture sa ciljem da se ukaže na svestranost jezika umetnosti koji spaja i premošćuje sve razlike među narodima. Raznovrsni programi u okviru Mađart festivala predstavljane su produkcije koje dostojno prikazuju mađarsku kulturu u Srbiji. Ljubitelji umetnosti imali su priliku da pogledaju predstavu Terapija pozorišta iz Subotice, a u Evropskoj kući otvorena je i izložba fotografija Karolja Csonka iz Pečuja. U Banovini je održan i koncert Garden Kvarteta iz Subotice. Na zatvranju, u Narodnom pozorištu u Nišu, nastupio je  Nacionalni ansambl Alami Nepi Egites sa predstavom “Legenda sunca”. Nakon toga, od 22 sata u Banovini održan je džez koncert Janoš Nagi, Freestyle Sextett I Magdolne Ruzsa.
 • Mart
  • U Nišu je otvoren Konzulat Republike Mađarske čiji je osnovni cilj  jačanje kulturne i sportske saradnje ovog dela zemlje i Mađarske kao i povezivanje privrednih subjekata ovog regiona i Mađarske. Nišlija Miloje Branković imenovan je za počasnog konzula Republike Mađarske u Srbiji. Otvaranje  počasnog konzulata Mađarske je od izuzetnog značaja za naš grad čija je namera da osnaži međunarodnu saradnju sa svim zemljama u regionu.