Kina

image_pdfimage_print

2019

  • Predstavnici Kompanije Huavej posetili su Niš i sa gradonačelnikom Darkom Bulatovićem i njegovim saradnicima, kao i predstavnicima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija razgovarali o saradnji na projektu Niš – pametan grad. Na radnom sastanku u gradskoj kući, delegacija Huaveja  predstavila je  potencijale i mogućnosti ovog tehnološkog giganta koji su već implementirani u većem broju gradova i čije funkcionisanje značajno podiže funkcionalnost tih gradova i posebno pozitivno utiče na kvalitet života stanovnika. To se ogleda pre svega u vidu smanjenja saobraćajnih i komunalnih problema, što opet dovodi i do smanjenja zagađenja, podizanja energetske efikasnosti, ušteda u električnoj energiji i drugim energentima i, konačno, do ušteda u novcu potrebnom za funkcionisanje najvažnijih gradskih sistema.

 

  • Delegacija Grada Niša koju su činili pomoćnik Gradonačelnika Miloš Milošević, direktor JKP Mediana Dragoslav Pavlović i direktor JKP Parking servis Dejan Dimitrijević boravila je, na poziv i u organizaciji kompanije Huavei, na tradicionalnom Forumu pametnih gradova u Šenženu u Kini. Na Forumu su predstavljena dostignuća koja su u ovoj oblasti ostvarena u većem broju gradova u svetu, i koja će, u saradnji sa Kompanijom Huavei, biti implementirana  i u Nišu. Asocijacija pametnih gradova, trenutno okuplja oko 700 metropola, među kojima su i Peking, Singapur, Barselona, Dubai i mnogi drugi. Cilj je stvaranje pametnih digitalnih servisa za građane koji će omogućiti bezbednije i pametnije društvo i ambijent. Integracija ovih tehnologija će pomoći gradskim upravama da izgrade sigurno, inteligentno i efikasno socijalno i ekonomsko okruženje. U sklopu Foruma, članovi niške delegacije imali su niz sastanaka sa predstavnicima menadžmenta Huaveija, a upriličen je i obilazak Centrale Korporacije, kao i komandnih centara iz kojih se rukovodi kompletnim sistemom pametnih i bezbednosnih servisa grada Šenžena koji je vodeći u svetu po primenih visokotehnoloških inovacija u organizaciji funkcionisanja grada.

 

  • Gradonačelnik Niša Darko Bulatović je sa potpredsednikom Vlade Republike Srbije i ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimom Ljajićem i ministrom finansija Sinišom Malim prisustvovao sastanku sa rukovodstvom kompanije „Huavej” koji je odžan u sedištu kompanije „Huavej” u Pekingu. Načelno je dogovoreno da Niš bude prva lokalna samouprava u Srbiji u kojoj bi trebalo da bude realizovan projekat pametnih gradova. U tom smislu, u narednom periodu, biće odabrana tri komunalna servisa od testiranih sedam, koji će biti obuhvaćeni pilot projektom. Projekat pametnog grada će u budućnosti znatno olakšati svakodnevni život stanovnika Niša.

 

  • U Pekingu je održan veliki međunarodni samit „Pojas i put” a u delegaciji Srbije koju je predvodio predsednik Aleksandar Vyčić bio je i gradonačelnik Niša Darko Bulatović koji je prisustvovao plenarnim sastancima i potpisivanju međudržavnih sporazuma i ugovora. Gradonačelnik Bulatović  je učestvovao  na Forumu Digitalni put svile, koji predstavlja jedan od tematskih foruma u ​​okviru Drugog Foruma za međunarodnu saradnju Pojas i Put imajući u vidu da su gradovi  Handžo (NRK) i Niš (RS) imenovani kao pilot gradovi za inicijativu ekonomske saradnje na informatičkom putu svile između Narodne Republike Kine i Republike Srbije. Tokom zvanične posete Kini gradonačelnik Niša Darko Bulatović prisustvovao je potpisivanju Memoranduma o razumevanju između Vlade Srbije i kompanije “Huavej” za projekat “Pametni gradovi”. Svrha tog dokumenta, koje je u ime Vlade Srbije potpisao ministar telekomunikacija Rasim Ljajić, jeste razvoj strategije pametnih gradova, kroz pozicioniranje kompanije Huavej kao strateškog partnera za gradove i lokalne samouprave poput  Niša, Beograda i Novog Sada.

 

2018

  • Na međunarodnoj konferenciji o digitalnoj ekonomiji u kineskom gradu Hangdžou  poptisano je Pismo o namerama za jačanje razvoja Informatičkog puta svile između Grada Hangdžou  i Grada Niša. Grad Hangdžou iz Kine i Grad Niš iz Srbije  na osnovu saglasnosti o značaju digitalne ekonomije za ekonomski i društveni razvoj, dogovorili su se da je potrebno uanprediti saradnju u oblasti digitalne ekonomije u skladu sa načelima jednakosti, međusobnog poštovanja, opšteprihvaćenih pravila međunarodnog prava i uzajamnih koristi. Strane potpisnice obavezuju se na blisku saradnju u sektoru digitalne ekonomije, uključujući i da će Handžo i Niš biti imenovani kao pilot gradovi za inicijativu ekonomske saradnje na informatičkom putu svile između Narodne Republike Kine i Republike Srbije, intenziviranje komunikacije i saradnje u sektorima: e-trgovina, pametno upravljanje gradom, moderna logistika, onlajn turizam, animacija, gejming sektor i dr., kao i otvorenost drugih oblasti za dalju realizaciju bilateralne saradnje.