Kanada

image_pdfimage_print

2006 – 2009

  • Kanadska vlada, preko Kanadske agencije za međunarodnu saradnju (CIDA) finansira Projekat politike primarne zdravstvene zaštite na Balkanu u Republici Srbiji i Bosni i Hercegovini. Projekat sprovodi konzorcijum Kanadskog društva za međunarodno zdravlje (Canadian Society for International Health-CSIH) i Univerziteta Kvins Qeen’s University- QU) uz podršku tima  sa iskustvom i znanjem iz oblasti primarne zdravstvene zaštite i ljudskih resursa u zdravstvu. Vlade dve zemlje su glavni partneri u Projektu.  U Srbiji, ključni partner je Ministarstvo zdravlja. Korisnici Projekta su organi vlasti na svim nivoima, lokalne samouprave zadužene za ustanove primarnog zdravstva, zdravstveni radnici i korisnici zdravstvene zaštite.
  •  2. aprila 2009. god. u niškom Domu zdravlja predstavljen Nacrt strategije za primarnu zdravstvenu zaštitu u Srbiji. Strategija bi trebalo da stvori okvir za unapređenje zdravstvene zaštite do 2015. god.

2005

  • U Nišu je održana 2. međunarodna konferencija kanadskih studija u organizaciji Jugoslovenske asocijacije za kanadske studije,članice Srednjeevropske asocijacije za kanadske studije i Filozofskog fakulteta Univerzita u Nišu.

2000

  • Ambasada Kanade u Beogradu odobrila je donaciju od 66.000 nemačkih maraka  za nabavku opreme (klupa, stolica i kompjutera) za osnovne i srednje škole u Nišu. Nameštaj za škole nabavljen je od lokalne firme EI DOO Metal Niš.