Izrael

image_pdfimage_print

2012

 • Izraelska agencija za međunarodnu razvojnu saradnju pri Ministarstvu inostranih poslova Izraela finansirala je školarine za međunarodni trening na temu – Politika, strategije i sistemi podrške za ruralnu revitalizaciju u saradnji sa USAID Srbija Projektom održivog lokalnog razvoja. Od ukupno 90 prijavljenih, 30 kandidata je izabrano za učešće, među kojima i 3 predstavnika iz međuopštinskih partnerstava predvođenih Suboticom, Novim Pazarom i Nišem, koje je podržao USAID Projekat održivog lokalnog razvoja. Međunarodni trening održan je na Centru za razvojne studije WEITZ – koji je vodeća institucija koja se bavi izgradnjom kapaciteta u funkciji lokalnog razvoja. Fokus obuke bio je na osposobljavanju učesnika za kritičko razumevanje načina i sredstava revitalizacije ruralnih oblasti sa društvenog i ekonomskog aspekata. Učesnicima obuke predstavnjene su:
  • Nacionalne i regionalne politike koje predstavljaju sistem podrške revitalizaciji ruralnih zajednica; o Ekonomski razvoj i diversifikacija ekonomije u ralnim oblastima;
  • Uloga poljoprivrede u ruralnoj revitalizaciji;
  • Integresana briga za lokalni razvoj;
  • Partnerstva, finansijska i organizacijska oruđa ruralne revitalizacije.

2010

 • U Nišu je održana javna licitacija za davanje u zakup neizgrađenog građevinskog  gradskog zemljišta. Jednu od tri lokacije u naselju Duvanište namenjenu za izgradnju višeporodičnog stambenog objekta kupila je firma Imo Real D.O.O iz Izraela.

2009

 • Simboličnim presecanjem vrpce, ambasador Izraela Artur Kol otvorio je prvi objekat “Houm centra” u Nišu, smešten na hiljadu kvadratnih metara prodajnog prostora u Ulici Majakovskog. “Houm centar” je vodeći lanac prodavnica “uradi sam” u Izraelu, koji u inostranstvu ima 60 prodavnica. Ova izraelska kompanija zaposlila je 21 radnika.
 • Grad Niš pomogao veteranima 63. padobranske brigade Vojske Srbije da otputuju u Izrael i učestvuju na manifestaciji Skok slobode 2009.  Sa izraelskim kolegama je dogovoreno međusobno posećivanje i saradnja, koja će početi već dogodine na Balkanskom skoku prijateljstva 2010. Delegacija padobranaca posetila je i Berševu i sastala se sa predstavnicima grada.
 • Grad Niš ima veoma dobru saradnju sa Ambasadom Izraela u Beogradu. Ambasada Izraela je sa posebnim interesovanjem ispratila projekte  otvaranja kancelarije jevrejske opštine u Nišu i projekat raseljavanja roma sa lokacija nekadašnje jevrejskog groblja.

1990

 • Potpisan protokol o bratimljenju sa Berševom.