Grčka

image_pdfimage_print

2021

 • U znak zahvalnosti niškim vatrogascima koji su letos gasili požar na ostrvu Evija, regija Volvi, sa kojom Grad Niš i Nišavski okrug poslednje tri godine imaju odličnu saradnju, pozvala je niške vatrogasce da naredne godine besplatno letuju u Grčkoj. Regija Volvi poslala je Gradu zvaničan poziv da vatrogasci i njihove porodice besplatno borave 2022. godine u njihovim primorskim letovalištima. Poziv je prosleđen Sektoru za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova.

2018

 • Delegacija grčkog grada Seresa predvođena gradonačelnikom Petrosom Agelidisom boravila je u Nišu povodom obeležavanja gradske slave Sveti car Konstantin i carica Jelena. Nakon što je nedavno potpisan sporazum o bratimljenju Grada Niša i opštine Seres na severu Grčke u Seresu, po dogovoru potpisnika, sporazum je verifikovan i u Nišu, pred odbornicima Skupštine grada i gradskim zvaničnicima, koji su svojim pristankom u gradskom parlamentu, potvrdili nameru Niša da se i zvanično pobratimi sa Seresom.

 

 • Delegacija Grada Niša, na čelu sa gradonačelnikom Darkom Bulatovićem boravila je u Gradu Seresu, na severu Grčke koji je postao grad pobratim Nišu maja ove godine. Saradnja u pomenutim oblastima vršiće se kroz:razmenu raspoloživih informacija između strana o pitanjima od zajedničkog interesa, realizaciju zajedničkih konsultacija i poseta, organizovanje misija i radionica za biznis i investicije, kao i kroz razmenu informacija za zajedničko sprovođenje investicionih programa; ispitivanje mogućnosti za zajedničko učešće u razvojnim programima koje finansira Evropska unija, zajedničke akcije koje preduzimaju ovlašćeni zvaničnici, udruženja i drugi stručnjaci koji predstavljaju obe lokalne samouprave; podršku u uspostavljanju zajedničkih poduhvata i njihovom daljem razvoju u dve lokalne samouprave,omogućavanje razmena između Delegacija, čiji cilj će biti proučavanje obrazovnog i naučnog sistema, unapređivanje profesionalnih veština i organizovanje zajedničkih obuka; omogućavanje razmene učenika i studenata, razmene naučnog znanja, metodologije, organizovanja naučnih predavanja, seminara i takmičenja; doprinos u razvoju turizma i implementaciji određenih zajedničkih aktivnosti u oblasti turizma i organizacije turističkih sadržaja; omogućavanje razmene kulturnih delegacija, preduzimanje zajedničkih akcija u oblasti kulture, kao i organizovanje festivala uz učešće umetnika obe strane; doprinos u razvoju partnerstva u oblasti sporta, razmeni delegacija iz oblasti sporta, kao i u organizovanju i sprovođenju različitih sportskih manifestacija.

 

 • U prisustvu brojnih zvanica iz Okruga, Grada i Gradskih opština i drugih institucija i velikog broja medija, održana je jedinstvena prezentacija hrane i vina iz drevnog manastira na Atosu. Gala večera organizovana je  kao zahvalnost za pomoć u obnavljanju manastira Hilandar nakon požara pre 14 godina, a svoje veštine u pripremanju hrane po drevnim receptima starih hilandarskih majstora, naravno, prilagođenih modernom vremenu, prikazali su šef kuhinje Kasioras Marios i  glavni kuvar Hilandara Hristos Gremos sa ekipom svih kuvara.

2013

 • U okviru programa Evropa za građane Grad Niš sa Udruženjem opština Atine i Pireja za zaštitu životne sredine (PE.SY.D.A.P.) realizuje projekat ELAIN (Međubalkanska mreža ekoloških lokalnih vlasti). Ostali partneri su Novi Sad-Srbija, Istočno Sarajevo, Banja Luka i Bijeljina-Bosna i Hercegovina, Tirana-Albanija, Sofija-Bugarska, Zagreb, Osijek i Rijeka -Hrvatska, Bukurešt-Rumunija i Maribor – Slovenija. Projekat predviđa više lokalnih i međunarodnih sastanaka predstavnika gradova partnera, radi rešavanja ekoloških problema i razmene iskustva i dobre prakse u oblasti zaštite živitne sredine. Obaveza Grada Niša u projektu je da organizuje sastanke na lokalnom nivou i da učestvuje na međunarodnim sastancima. Grad Niš će organizovati tri sastanka na lokalnom nivou, na kojima će biti prisutni lokalni stejkholderi, predstavnici gradske administracije zaduženi za zaštitu životne sredine, predstavnici NVO i volonterskih grupa građana. Rezultati postignuti na sastancima, na kojima će tema biti problemi zaštite životne sredine u gradu, biće prezentovani na međunarodnim sastancima koji će biti održani u Tirani, Bijeljini i Atini. Druga obaveza Grada je prisustvo njegovih predstavnika meduđunarodnim sastancima učesnika u projektu. Cilj ovih sastanaka je prepoznavanje zajedničkih problema, razmena iskustva i dobre prakse u oblasti zaštite životne sredine gradova partnera.

2011

 • Grad Niš učestvovao je na skupu Poslovni forum “Srbija u Solunu 2011”. Poslovni forum održao se u okviru posete srpske državno-privredne delegacije Grčkoj i Nacionalne izložbe srpske privrede na 76. Međunarodnom opštem sajmu u Solunu na kome su učestvovali predstavnici više od 40 privrednih društava i preduzetničkih kompanija, instituta i privrednih komora iz Srbije.

2011

 • Služba za poslove gradonačelnika, Kancelarija za evropske poslove, u Evropskom kutku organizovala je izložbu fotografija Novi muzej Akropolja. Izložba je priređena u saradnji sa Helenskim fondom za kulturu iz Beograda.

Opština GLIFADA iz Atine – protokol o bratimljenju potpisan 1999. godine

 • Prijatelji Grada Niša:
  • Solun (2000.)
  • Opština MARUSI iz Atine (1999.)
  • Opština ALIMOS iz Atine (1999.)
  • Opština Kasandra (1996.)
  • Opština Sparta (1996.)
 • Počasni građani grada Niša:
  • Kirijaki Panajotidi
  • Haralampije i Džoana Anastasiju iz humanitarne organizacije “Bendžamin“,
  • Dimitris Ksenitelis, bivši grčki konzul u Nišu.