1

Финска

2021.

  • Амбасаде Данске, Финске, Норвешке и Шведске уз подршку Нордијског савета министара започеле су пројекат „Јачање циркуларне економије у Србији – нордијска искуства“. Намера амбасада нордијских земаља је да подрже Србију у наставку спровођења принципа циркуларне економије, да поделе искуства својих земаља и подигну свест локалних партнера о важности и користима примене циркуларне економије, која утиче како на сваког појединца, тако и на друштво у целини. Партнери нордијских амбасада у пројекту су: Нордијска пословна алијанса (НБА), Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД), Привредна комора Србије, Привредна комора Војводине, као и градови Нови Сад, Kрагујевац и Ниш.

На конференцији у Научно-технолошком парку Ниш Елина Ојала, менаџер за заштиту животне средине Града Лахтија говорила је о томе како је град Лахти постао Зелена престоница Европе 2021.  Бројни еколошки изазови у градовима, у којима живи већина становништва, били су разлог да Европска комисија 2006. године покрене такмичење за титулу Зелене престолнице Европе којој је циљ промоција иновативних решења очувања околине и одрживог развоја. Вишегодишња потпуна трансформација финског града Лахтија била је јасан пример свим европским градовима како се брине о околини. У Лахтију се домови и школе ослањају на 100 одсто обновљиве  изворе и поседују јединствен систем подземних вода. 99 % кућног отпада се рециклира. Простор који је некад био депонија сада је отворена зелена површина, а град је већ смањио укупну емисију гасова за 70%, док се 51 % градског саобраћаја одвија јавним превозом, вожњом бицикла или пешачењем. У Лахтију се греју уз помоћ рециклираног горива и постројења за биоенергију. Једна од најоригиналнијих ствари у Лахтију је модел трговања емисијом угљен-диоксида. Становници се пријављују преко мобилне апликација која им даје лимите угљен-диоксида којих ће се придржавати сваке недеље. Ако остану унутар ограничења, награђени су, што је велики подстицај за коришћење јавног превоза или бицикла. Грађани путем апликације зарађују погодности и услуге у облику аутобуских карата и попуста на локалне производе.

 

Све већа пажња ће у наредним годинама биће усмерена према биогасу, биоотпаду и зеленом отпаду у Србији тако што ће се радити на проналажењу решења на локалном нивоу која доприносе циркуларној економији и смањују одлагање зеленог отпада на депоније. О томе се разговарало у оквиру панела „Паметан град и циркуларна економија – како зелени отпад и отпадни муљ претворити у енергију и ресурс за добробит грађана и локалне економије“  имајући у виду да  нордијске земље – са нордијским предузећима и општинама на челу – имају дугогодишње искуство у иновативним решењима и улагањима на локалном нивоу.

2019.

  • Под слоганом „Одржива Европа – одржива будућност“ Финска у другој половини 2019. године председава Саветом ЕУ. О приоритетима председавања у ЕУ инфо кутку у Нишу говорио је амбасадор Финске, Kимо Лахдевирта. Током представљања приоритета финског председавања ЕУ у Нишу, амбасадор је истакао и значај проширења уније, као и јединства целог континента. Финска је ротирајуће шестомесечно председавање Саветом ЕУ преузела од Румуније, 1. јула ове године. Приоритетна питања су јачање заједничких вредности и владавине права, конкурентност и социјална инклузија, преузимање улоге глобалног лидера у борби против климатских промена и свеукупна заштита безбедности грађана.

 

  • Изложбу под називом Иновативни фински дизајн организовали су Амбасада Финске у Београду, Млади Амбасадори и Еу Инфо кутак Ниш у Официрском дому. Изложба се бави питањима како дизајн налази примену у комуникационим технологијама, бродоградњи, здравственој заштити, индустрији намештаја и многим другим областима? На који начин нове технологије условљавају дизајн? За Финце дизајн представља начин решавања проблема, начин да се примене нове технике и технологије по којима су карактеристични и прилику за развој услуга и нових пословних могућности. Познато је да је Финска у првих десет земаља света у погледу патентираних изума по глави становника услед чињенице да је увек врло радо прихватала нове технологије, а онда их даље сама развијала. Аутор изложбе је Јарно Пелтонен, некадашњи директор Музеја дизајна у Хелсинкију који је овим путем желео да укаже на значај дизајна за Финце

2017.

  • Градоначелник Ниша Дарко Булатовић  и амбасадор Финске у Србији Перти Иконен засадили су данас у парку испред Градске баште у Тврђави пет нових стабала брезе у знак поштовања према вредном јубилеју Финске, стогодишњици стицања независности. Програм обележавања стогодишњице независности Финске у Србији састоји се од низа догађаја којима се представља финска култура, уметност, привреда, као и сам начин живљења. Највећи пројекат у обележавању јубилеја била је садња 100 дрвета широм Србије.

2014

  • Пројекат Јачање доброг управљања на локалу, који ће бити финансиран од Амбасде Финске у Београду спровешће НАЛЕД у партнерству са градовима Суботицом и Нишем. Амбасада Финске и НАЛЕД потписале су споразум о сарадњи на пројекту у децембру 2013., а пројекат ће бити реализован до децембра 2014. године. Циљ пројекта је дефинисање развојних политика на локалу и усмерености ка бржем приступању ЕУ, као и истицање јединствених модела које изабрани градови применују у свом свакодневном пословању.
  • Конкретно, пројекат ће повећати транспарентност у раду локалне самоуправе по узору на скандинавске земље које одликује високо развијена плуралистичка култура и компетитивно пружање јавних услуга. Када приватни и цивилни сектор учествују у обављању јавних послова, грађани оцењују легитимитет власти управо кроз фокусирање на остварење повољног окружења и решавање јавних проблема. Сходно томе, пројекат ће омогућити увођење европских стандарда кроз транспарентно буџетирање, поштовање еколошких стандарда и вредности демократског друштва. Пилот градови позиционираће се као прогресивне средине које постављају модел за друге градове и општине у Србији које стреме ка високим стандардима у раду локалне самоуправе.
  • У склопу пројекта биће ангажоавни консултанти који ће израдити сет индикатора, спровести анализу изабраних градова, држати обуке и сумирати резултате и препоруке у брошури. У сарадњи са амбасадом Финске биће омогућено учешће гостујућих предавача из иностранства. Завршетак пројекта биће озваничен националном конференцијом, којој ће присуствовати градоначелници, представници Владе, дипломатског кора, привреде, локалних самоуправа, организација цивилног друштва, медија и домаћи и страни стручњаци. НАЛЕД ће промовисати изабране градове путем медија, друштвених мрежа, њузлетера и у магазину Синергија. Сваки од изабраних градова именоваће једну особу, која ће у сарадњи са НАЛЕД-ом координирати имплементацију активности пројекта. Изабрани градови ће анимирати представнике јавног, приватног и цивилног сектора да учествују у активностима пројекта на локалу и као стратешки центри својим примером допринети реплицирању добре праксе у суседним локалним самоуправама.

2013

  • Делегација привредника из Финске коју је предводио амбасадор ове земље у Србији Његова Екселенција господин Пека Орпана боравила је данас у Нишу. Представници 10 компанија које представљају различите секторе који су углавном фокусирани на систем даљинског грејања, управљање отпадом, грађевину, здравство и заштиту података имали су прилику да се сусретну са представницма Града и пословне заједнице Ниша.