Egipat

image_pdfimage_print

2021

Delegacija Južnog Sinaja i Ambasade Egipta boravila je u dvodnevnoj poseti Gradu Nišu. Povod je bio potpisivanje Pisma o namerama za uspostavljanje saradnje između Grada Niša i Grada Šarm el Šeika. Delegaciju Južnog Sinaja  koju su činili vlasnici najvećih lanaca hotela u Šarm el Šeiku i okolini predvodio je guverner Južnog Sinaja Haled Fuda. Tokom dva dana boravka u Nišu predstavnici Južnog Sinaja obišli su najznačajnije kulturno istorijske i prirodne lokalitete. U susretu sa domaćim privrednicima, turističkim radnicima i direktorom preduzeća „Aerodromi Srbije“ u Regionalnoj privrednoj razgovaralo se o unapređenju saradnje na polju turizma. Poseban akcenat stavljen je na mogućnost ulaganja u banjski turizam. Razmatrano je uspostavljanje putničkog avio saobraćaja između Niša i Šarm el Šeika. Delegacija je posetila i Naučno-tehnološki park gde se upoznala sa načinom funkcionisanja organizacije, a zatim je posetili i nekoliko kompanija u Naučno-tehnološkom parku. Članovi delegacije su izrazili zainteresovanost za osnivanje jednog mini naučno-tehnološkog parka u Šarm el Šeiku u sklopu tamošnjeg univerziteta uz stručnu podršku Naučno-tehnološkog parka i Univerziteta u Nišu.

 

2018

Regionalna privredna komora Nišavskog, Pirotskog i Topličkog upravnog okruga u saradnji sa Ambasadom Egipta u Srbiji organizovala je Okrugli sto i susret sa privrednicima iz Egipta, radi unapređenja i proširenja privredne saradnje Egipta i Srbije. Okruglom stolu, pored privrednika iz Egipta, prisustvovali su Ambasador Amr Aguvejli i ministar savetnik Ambasade, Ayman Aly Osman Hassan. Ovaj Okrugli sto organizovan je u okviru Egipatske ekonomske nedelje.

Posle nedavne posete egipatskog ambasadora našem gradu, realizovana je prva saradnja Grada Niša i Ambasade Egipta kroz zajedničku radionicu iz oblasti likovne umetnosti. Egipatski slikar prof. Ibrahim Gazala održao je predavanje pod nazivom „Saradnja Srbije i Egipta na polju umetnosti“. Ibrahim Gazala je egipatski vizuelni umetnik, slikar, profesor umetnosti i pisac, poznat je po svom tipičnom stilu i bogatim toplim bojama. Njegova umetnička dela verno prikazuju egipatski pejzaž, lepotu koju vidi u prirodi, kao i strast prema boji.

U Regionalnoj privrednoj komori Niš organizovan je razgovor privrednika sa ambasadorom Egipta Amr Aguvejlijem, sa ciljem upoznavanja i iniciranja bližeg povezivanja, jer je ocenjeno da trenutna ekonomska saradnja dve zemlje ne odgovara aktuelnim i tradicionalnim političkim odnosima i da jačanje privrednih veza, mora biti jedan od prioritetnih interesa obe strane.

 

U Amfiteatru, na obali Nišave, prve večeri drugog po redu „Nišvil džez teatar festivala“ nastupila je trupa za modernu igru Kairske opere sa baletskom predstavom Plavi slon. Predstava „Plavi slon” je nastala 2014. godine i zasnovana na istoimenom romanu Ahmeda Murada koji je godinu dana nakon izlaska postao najprodavaniji roman na Međunarodnom sajmu knjiga u Kairu 2013. godine. Trupu za modernu igru Kairske opere osnovalo je Ministarstvo kulture Egipta 2013. godine. Predstavu „Plavi slon” imali smo priliku da vidimo u Srbiji, u okviru Meseca egipatske kulture, a u čast stodesetogodišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Egipta i naše zemlje.