Egipat

image_pdfimage_print
  • U Amfiteatru, na obali Nišave, prve večeri drugog po redu „Nišvil džez teatar festivala“ nastupila je trupa za modernu igru Kairske opere sa baletskom predstavom Plavi slon. Predstava „Plavi slon” je nastala 2014. godine i zasnovana na istoimenom romanu Ahmeda Murada koji je godinu dana nakon izlaska postao najprodavaniji roman na Međunarodnom sajmu knjiga u Kairu 2013. godine. Trupu za modernu igru Kairske opere osnovalo je Ministarstvo kulture Egipta 2013. godine. Predstavu „Plavi slon” imali smo priliku da vidimo u Srbiji, u okviru Meseca egipatske kulture, a u čast stodesetogodišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Egipta i naše zemlje.
  • Posle nedavne posete egipatskog ambasadora našem gradu, realizovana je prva saradnja Grada Niša i Ambasade Egipta kroz zajedničku radionicu iz oblasti likovne umetnosti. Egipatski slikar prof. Ibrahim Gazala održao je predavanje pod nazivom „Saradnja Srbije i Egipta na polju umetnosti“. Ibrahim Gazala je egipatski vizuelni umetnik, slikar, profesor umetnosti i pisac, poznat je po svom tipičnom stilu i bogatim toplim bojama. Njegova umetnička dela verno prikazuju egipatski pejzaž, lepotu koju vidi u prirodi, kao i strast prema boji.

 

  • Regionalna privredna komora Nišavskog, Pirotskog i Topličkog upravnog okruga u saradnji sa Ambasadom Egipta u Srbiji organizovala je Okrugli sto i susret sa privrednicima iz Egipta, radi unapređenja i proširenja privredne saradnje Egipta i Srbije. Okruglom stolu, pored privrednika iz Egipta, prisustvovali su Ambasador Amr Aguvejli i ministar savetnik Ambasade, Ayman Aly Osman Hassan. Ovaj Okrugli sto organizovan je u okviru Egipatske ekonomske nedelje.

 

  • U Regionalnoj privrednoj komori Niš organizovan je razgovor privrednika sa ambasadorom Egipta Amr Aguvejlijem, sa ciljem upoznavanja i iniciranja bližeg povezivanja, jer je ocenjeno da trenutna ekonomska saradnja dve zemlje ne odgovara aktuelnim i tradicionalnim političkim odnosima i da jačanje privrednih veza, mora biti jedan od prioritetnih interesa obe strane.