Bugarska

image_pdfimage_print

2021.

 • Grad Niš i Grad Veliko Trnovo imaju tradicionalno dobre odnose još od 1996. godine. Zvanični kontakti dva grada obnovljeni su ove godine sa najiskrenijom namerom da se ojača kulturna, ekonomska, univerzitetska i svaku drugu saradnju između gradova. Delegacija Velikog Trnova predvođena predsednikom Opštine Vencislavom Spirdonovim boravila je u Nišu povodom obeležavanja gradske slave – Svetog cara Konastantina i carice Jelene.

2020.

 • Niš i Burgas su preko projekta mPOWER udružili snage i istražuju mogućnosti kolektivnog vlasništva nad fotonaponskim postrojenjima odnosno uspostavljanja energetskih zadruga ili zajednica, koje su i u Srbiji i u Bugarskoj tek u nastanku. Izučavaju se modeli po kojima će građani moći da zajedno grade solarne elektrane na površinama u vlasništvu države i lokalne samouprave, kompanija, na privatnoj zemlji i krovovima.Niš bi mogao i da pomogne u osnivanju lokalne građanske energetske organizacije i da organizuje obuku i upari investicije na ovom polju sa sredstvima iz Evropske unije. Projekat mPOWER r je predstavnicima lokalnih samouprava omogućio da uče na primerima drugih evropskih opština i da dele iskustva.

2019.

 • Grad Niš prihvatio je učešće u projektu „Ujedinjena Evropa-sigurnost, solidarnost i stabilnost za sve“, koji u okviru programa „Europe for Citizens“ (Evropa za građane) realizuje Opština Sliven, Bugarska, a finansira Evropska unija. Cilj projekta je saradnja lokalnih vlasti u Slivenu (Bugarska) sa gradovima Niš (Srbija) i Bidgošč (Poljska), kako bi razgovarali o zajedničkoj budućnosti u evropskim okvirima i promovisali solidarnost u kriznim vremenima, njihovu međusobnu saradnju u privredi, obrazovanju, zdravstvu, društvenim aktivnostima, turizmu i umetnosti, kao i međukulturni dijalog i međusobno razumevanje. Nosilac projekta Opština Sliven, Bugarska, a partneri na projektu su Grad Niš, Srbija i grad Bidgošč (Poljska). Vreme realizacije predloženog projekta je u periodu od 08.09.2019. godine do 29.09.2019. godine. Ukupna vrednost projekta je 24 990 eura eura i projekat se u potpunosti finansira iz sredstava Evropske unije. Aktivnosti u okviru projekta podeljene su na sledeće aktivnosti: 1) Međunarodni sastanak na kome će se potpisati Pismo o namerama; 2) Kulturni forum „Evropa – naš zajednički evropski dom; 3) Ekonomski forum „Budućnost Evrope – zapošljavanje, rast i investicije – zajedno možemo više” 4) Forum mladih na temu „Ujedinjena Evropa – sigurnost, solidarnost i stabilnost“.
 • Nakon osam meseci gradnje Vizitorski centar kod Cerjanske pećine je otvoren za sve posetioce. Ovde će ljubitelji adrenalinskog sporta, spelolozi, i turisti,  moći će da dobiju sve potrebne informacije, kao i opremu koja je potrebna za silazak u pećinu.  Vizitorski centar je zajednički projektat Turističke organizacije Niš, Grada Sofije i udruženja „Love and Light“ iz Montane u Bugarskoj, a realizovan je  u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Srbije i Bugarske.
 • U organizaciji generalnog konzula Republike Bugarske u Nišu, prof. dr Edvina Sugareva u velikoj sali Univerziteta održan je okrugli sto pod nazivom „Evropska perspektiva Srbije i bugarsko iskustvo u evrointegracijama“. Učesnike skupa su pozdavili Radko Vlajkov, ambasador R. Bugarske u R.Srbiji, Goran Milosavljević, pomoćnik Gradonačelnika grada Niša, Jugoslav Milačić, savetnik ministra za evropske integracije u Ministarstvu za evropske integracije Vlade R.Srbije i Snežana Andrić, EU Info kutak u Nišu. Prvi panel sa temom „Bugarsko iskustvo u evrointegracijama i srpski pogled na perspektivu evrointegracija“ otvoriliu su Tanja Mihajlova, direktorka Diplomatskog instituta u Ministarstvu spoljnih poslova R.Bugarske i rektor Univerziteta u Nišu, prof.dr Dragan Antić. U drugom panelu, o temi „Članstvo u EU – šanse i izazovi“ govorili su prof.dr Edvin Sugarev, generalni konzul R. Bugarske u Nišu, Svetlozar Kovačev, glavni ekspert u Diplomatskom institutu MIP R. Bugarske i Nikolaj Kolev, i Ilija Bondžolov, konzuli u Generalnom konzulatu R. Bugarske u Nišu.
 • Gradonačelnik Darko Bulatović razgovarao je  sa potpredsednicom Vlade Republike Bugarske Marijanom Nikolovom. Tema susreta bilo je stvaranje uslova  za unapređenje, pre svega, privredne saradnje, ali i mogućnostima za uspostavljanje bližih veza i u nauci, obrazovanju i kulturi.  Kao  primeri te saradnje istaknute su Niška pivara i kompanija Trejs koje su u  vlasništvu bugarskih kompanija i već godinama uspešno rade, ali i brojne niške firme koje imaju razvijene poslove u susednoj državi. Sastanku je prisustvaovao i ambasador Bugarske u Beogradu Ratko Vlajkov je prisustvovao i direktor RPK Niš Aleksandar Miličević, kao i jedan broj privrednika sa ovog područja, koji imaju dugogodišnju poslovnu saradnju sa Bugarskim kompanijama.

2018.

 • U sali niškog Univerzitetu u Nišu održana je Međunarodna konferencija „Proširenje EU od Sofije do Londona i nadalje: Rezultati i perspektive za zemlje Zapadnog Balkana“ u organizaciji Ambasade Republike Bugarske u Beogradu. Konferenciju su otvorili gradonačelnik Niša Darko Bulatović i ambasador Republike Bugarske u Republici Srbiji Radko Vlajkov.Među učesnicima skupa bili su i predstavnici sofijskog i niškog univerziteta, predstavnici Centra za evropske politike, Asocijacija za istraživanje i razvoj Eurobalkan i Fondacije Konrad-Adenauer Stiftung. Učesnici konferencije govrili  su o prioritetima predsedavanja Bugarske Savetom EU u 2018. i ostvarenim rezultatima kao i o strategiji Evropske komisije i viziji EU za Zapadni Balkan.

2017.

 • Bugarska delegacija predvođena Dimitpom Glavčevim, predsednikom Narodne skupštine Bugarske boravila je danas u Nišu gde je održan sastanak sa gradonačelnikom Niša Darkom Bulatovićem. Tokom sastanka bilo je reči o unapređenju saradnje. Posebno je istaknut ubrzani rast u turizmu, gde se stalno beleži porast broja bugarskih turista u Nišu.

2016.

 • Gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić odazvao se pozivu gradonačelnice Sofije Jordanke Fandakove, koju je posetio sa delegacijom iz Niša koju su činili većnici Milan Pešić i Mihajlo Zdravković. Tema posesete gradonalečnice Sofije bila je unapređivanje privrednih odnosa Niša i Sofije. Tokom zvanične posete bugarskoj prestonici, osim unapređenja ekonomske saradnje razgovari su vođeni i o razvoju turizma, finansiranju prekograničnih projekata, razvoju infrastrukture.

2014.

 • Delegacija Bugarske predvođena zamenicom gradonačelnice Sofije posetila je Grad Niš kako bi se sa predstavnicima Grada razgovaralo o mogućnostima za saradnju u oblasti bezbednosti i zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti. Grad Niš i susedna Sofija imaju centre za vanredne situcije odnosno bezbednost i dva grada su još 2010. godine potpisala Protokol o saradnji u vanrednim situacijama.

2013.

 • U okviru IPA Programa prekogranične saradnje Srbija–Bugarska 2007 – 2013 Grad Niš sa Fondacijom “Dr Stamen Grigorov” iz Bugarske, Opštinom Tran i Udruženjem Klaster sireva JUG” realizuje projekat Jačanje kapaciteta proizvođača i prerađivača mleka” (EKO-MILK). Cilj programa je jačanje teritorijalnog zbližavanja bugarsko-srpskog pograničnog regina, povećanje njegove konkurentnosti i stabilan razvoj kroz ekonomsku, socijalnu i ekološku saradnju. Projekat se odnosi na farmere i mlekare u ruralnim nezagađenim regionima sa obe strane granice gde su klima i agro ekomomki faktori dobra predispozicija za razvoj stočarstva planinskog i brdovitog tipa. Ukupna vrednost projekta je 184. 352, 63 evra. Vrednost projekta za Srbiju iznosi 75. 903, 14 evra, od čega je donacija EU 64. 517, 67 evra, a učešće partnera Grada Niša i Udruženja “Klaster sireva JUG” 11. 385, 47 evra.
 • Delegacija bugarskog grada Loveča predvođena predsednikom ove opštine posetila je Grad Niš. Ovaj grad od 2007 godine prednjači u Bugarskoj po korišćenju sredstava evropskih operativnih programa za regionalni razvoj. Gosti iz Bugarske prezentovali su deo svoje turističke ponude kada su u pitanju gastronomija i proizvodnja sireva i alkoholnih pića.
 • Gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić boravio je u jednodnevnoj radnoj poseti Gradu Sofiji, gde se sastao sa gradonačelnicom bugarske prestonice Jordankom Fondakovom. Tokom sastanka dvoje gradonačelnika istaknuto je da će Niš i Sofija sarađivati u oblasti kulture, turizma i obrazovanja i da će sprovoditi zajedničke inicijative za promovisanje kulturnog nasleđa oba grada. Takođe, pokrenut je projekat “Upravljanje turističkim destinacijama Sofija-Niš» u okviru IPA programa prekogranične saradnje Bugarska-Srbija. Projekat ima ukupnu vrednost od 150. 000 evra i uključuje razvoj zajedničke turističke rute, postavljanje informativnih pultova u gradu i stvaranje zajedničkog portala i aplikacije za mobilne telefone. Na ovaj način turisti će moći da brzo i lako planiraju odmor, izaberu objekte i događaje koje će moći da posete. Gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić tokom susreta sa gradonačelnicom Jordankom Fandakovom izrazio je podršku Gradu Sofiji u kandidaturi za Evropsku prestonicu kulture 2019. godine.

2012.

 • Gradonačelnik Niša sa saradnicima održao je sastanak u Gradskoj kući sa zamenikom gradonačelnika Sofije za kulturu Todorom Čobanovim i predstavnicima bugarske prestonice zaduženim za investicije, građevinu i turizam. Gradovi Niš i Sofija, koji su blisku saradnju obnovili pre godinu i po dana, zajednički će konkurisati za sredstva Evropske unije sa dva projekta u programu prekogranične saradnje.

2011.

 • Predstavnici Grada Niša učestvovali su kao deo dražavno-privredne delegacije na biznis forumu Srbija-Bugarska u Sofiji. Ovo je bila prilika da se privrednici Bugarske i Srbije upoznaju sa privrednom i investicionom klimom u Bugarskoj kao i klimom za investiranje u Srbiju.

2010.

 • Gradonačelnik Niša Miloš Simonović i zamenik gradonačelnika Sofije Ivan Georgijev Sotirov potpisali su u Gradskoj kući Protokol o saradnji na polju zaštite od katastrofa i kriznog menadžmenta između stručnih službi Grada Sofije i Grada Niša. Reč je o prvom protokolu ovakvog tipa u Srbiji, a potpisuje ga upravo Niš sa nekim drugim gradom iz regiona, čime se, nakon sistematskog rada menadžmenta grada, došlo i do konkretizacije planiranih ciljeva na polju reagovanja u vanrednim situacijama. Saradnja Niša i Sofije temeljiće se na razmeni informacija i iskustava na polju rada vatrogasnih službi i delovanja u vanrednim situacijama, civilne zaštite i kriznog menadžmenta, uzajamnih poseta ekspertskih delegacija, organizovanju stručnih obuka i ekspertske prakse i praktičnih vežbi.
 • Gradonačelnici Niša, Sofije i Skoplja, Miloš Simonović, Jordanka Fondakova i Koce Trajanovski sastali su se u bugarskoj prestonici povodom intenziviranja prekogranične saradnje i aktivnosti u okviru projekta Evroregion.  Sastanak u bugarskoj prestonici bio je prilika da se još jednom definišu pitanja zajedničkog regionalnog razvoja, potreba i interesa na trianglu Niš-Sofija-Skoplje. Intenziviranje privrednih prekograničnih aktivnosti regiona oko Niša, Sofije i Skoplja predstavlja prioritet i proces od vitalnog interesa za razvoj i funkcionisanje tri regiona, složili su se prvi ljudi gradova na trianglu Niš-Sofija-Skoplje. Tri regiona prirodno se naslanjaju jedan na drugi i pružiće priliku velikom broju preduzeća iz pograničnih regiona sve tri zemlje, da predstave svoje delatnosti, razmene vredna iskustva iz svojih stručnih oblasti, kao i da pronađu nove načine za intenziviranu saradnju u okviru proširenog tržišta.
 • Srbija i Bugarska će budući gasovod od Dupnice do Niša graditi evropskim sredstvima, a Evropska komisija je za taj projekat namenila 60 mil EUR. Sporazum o izgradnji gasovoda, kojim će se gas transportovati u oba pravca, potpisaće predstavnici Bulgartransgasa i Srbijagasa. Predviđa se da izgradnja gasovoda bude završena do 2012. Godine. Dužina gasovoda je 106 kilometara.  Izgradnja ovog gasovoda rezultat je zahteva Grada Niša, koji je upućen Vladi Srbije,  o intenziviranju procesa gasifikacije i sigurnijem snabdevanju privrede i stanovništva jugoistočne Srbije.

2009.

 • Grad Niš bio je domaćin sastanka Nadzornog odbora Programa prekogranične saradnje Srbija – Bugarska povodom definisanja dokumentacije koja je neophodna za prijavljivanje zajedničkih projekata koji će se finansirati iz pretpristupnih fondova Evropske unije (IPA). Program prekogranične saradnje Bugarska – Srbija odobrila je Evropska Komisija i sprovodi se na teritoriji koju pokriva Borski, Zaječarski, Pčinjski, Pirotski i Nišavski okrug u Srbiji i Vidin, Montana, Pernik, Kjustendil i Sofijski okrug u Bugarskoj. Cilj programa je podsticanje održivog ekonomskog i socijalnog razvoja pograničnih regiona kroz bilateralnu, regionalnu i transnacionalnu saradnju. Odobrena sredstva za obe zemlje iz IPA fonda su 11.551.284 evra. Taj iznos pokriva 85% od ukupne vrednosti programa a preostalih 15% finansira se iz sopstvenih sredstava. Ministarstvo finansija Republike Srbije je Nacionalni koordinator za sprovođenje Programa prekogranične, regionalne i transnacionalne saradnje u kojima je Srbija ravnopravni partner. U programu prekogranične saradnje partner Ministarstva finansija je Ministarstvo za regionalni razvoj i javne radove iz Bugarske.  Grad  Niš je obezbedio  kancelariju za administraciju i realizaciju programa.
 • Gradonačelnik Niša učestvovao je na nacionalnoj konferenciji pod nazivom Transparentnost i javnost u radu regionalnih i opštinskih vlasti koja je održana u Sofiji u organizaciji bugarske Fondacije za transparentne regulative.
 • Gradonačelnik Niša  i članovi Gradskog veća sastali su se sa delegacijom iz Sofije koju je predvodio zamenik gradonačelnika Sofije. Delegacije dva grada saglasile su se da je od izuzetnog značaja za brži privredni razvoj zajednički rad na unapređenju regionalne saradnje između Niša, Sofije i Skoplja.  Tema sastanka bila je i zaštita kulturno-istorijskog nasleđa u procesu razvoja modernog grada. Delegacija iz Bugarske ponudila je Gradu Nišu mogućnost učestvovanja u projektu koji ima za cilj izradu jedinstvenog akta za sve zemlje koje će partnerski raditi na realizaciji projekta, u skladu sa lokalnim zakonima i propisima, radi očuvanja kulturno-istorijskog nasleđa. Potencijalni partneri su Grad Sofija, Grac, Pariz i Barselona. Projekat bi se finansirao iz fondova Evropske Unije.
 • Kompanija Briko Spec DOO Beograd otvorila je u Nišu prvi objekat u Srbiji francuskog lanca “uradi sam” hipermarketa “Mesje Brikolaž” (Mr. Bricolage). Briko Spec DOO Beograd posluje u okviru bugarske kompanije Doveri Briko koja ima desetogodišnji ugovor o  franšizingu sa matičnom kompanijom Mesje Brikolaž. Otvaranjem ovog objekta svoju poslovnu šansu je dobilo je 75 Nišlija. Vrednost ove investicije je devet miliona evra.

2003.

 • Ideja o prekograničnoj saradnji u trouglu Niš-Sofija-Skoplje, koja pokrenura 2001. godine u Nišu, dobila je svoju međunarodno priznatu formu na sastaku gradonačelnika ovih gradova u Sofiji poptisivanjem statuta međunarodne asocijacije Evrobalkan koja okuplja 66 gradova i opština.

2002.

 • U okviru projekta intenziviranja prekogranične saradnje u trouglu Sofija -Skoplje-Niš, u Sofiji je februara održan Ekonomski Forum, čiji su koorganizatori – gradovi Sofija, Skoplje i Niš, uz aktivnu podršku “EASTWEST INSTITUTE”-a. Opšta ocena svih učesnika je da je ovaj međunarodni skup imao veliki značaj za dalji razvoj ekonomske saradnje u regionu, i rezultirao donošenjem veoma značajnih odluka koje će doprineti uklanjanju svih prepreka koje otežavaju nesmetanu komunikaciju ljudi, robe i usluga u ove tri zemlje i u trouglu Niš-Sofija-Skoplje.

2001.

 • Grad Niš, odnosno Pozorište lutaka iz Niša,  bio je domaćin lutkarima Evrope u okviru Internaciionalnog Festivala Pozorišta Lutaka za Odrasle Pjero 2001 koji se inače održava u bugarskom gradu Stara Zagora. Organizacija festivala u Nišu je rezultat dogovora gradonačelnika Stare Zagore i gradonačelnika Niša da se  Drugi međunarodni festival lutkara, koji je  trebloa da se održi u Staroj Zagori dislocira u Niš.

2000.

 • Avgusta 2000. godine, Ministarstvo za državne poslove SAD-a odobrilo je donaciju u iznosu od 168.000,00 dolara za pomoć u oblastima zdravstva, ekologije, komunalnih usluga i prosvete a u okviru projekta Materijlna pomoć Srbiji (SMAP – Serbian Material Assistance Program).  Donacija je realizovana kroz partnersku delatnost sa gradovima Sofija(Bugarska), Kolumbas (Ohajo) i Niš (Srbija) u okviru International Resource Cities programa čiju materijanu podršku je obezbedio USAID. SMAP program realizovan je zajedničkom saradnjom organizacija ICMA (Inernational City/County Management Association) i fondacije Šansa za stabilnost iz Segedina
 • Gosti Grada Niša bili su predstavnici fondacije Želimir Želev iz Sofije. Poseta je  bila sastavni deo programa formiranja Balkanskog političkog kluba. Ovaj projekat je dobio podršku Ujedinjenih nacija, nemačke vlade, Komisije Evropske unije u Sofiji i očekuje se da će tema narednog sastanka Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope biti posvećena upravo radu Balkanskog političkog kluba.

1996.

 • Veliko Trnovo – potpisan Protokol o bratimljenju