Austrija

image_pdfimage_print

2018.

 • Povodom obeležavanja gradske slave Svetog cara Konstantina i carice Jelene otvorena je izložba u holu gradske kuće pod nazivom ,,Velika mesta svetske istorije“ Pjera Bordina, osnivačem i direktorom Festivala i simpozijuma Art Karnuntum. Upravo otvorena izložba deo je Evropske godine kulturnog nasleđa i obeležavanja 70 godina od usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima od strane Ujedninjenih nacija u Parizu 1948. godine. Grad Niš već 9 godina sarađuje sa Art Karnuntunom. Na Carskoj konferenciji u Karnuntumu 308 godine, proglašena je poslednja Tetrarhija sa imperatorima Galerijusom, Makiminusom Deom, Lakinijem i Konstantinom. Dve godine kasnije 311. godine Galegijus je u ime sva četiri tetrarha doneo Nikomedijski edikt o religioznoj toleranciji. Ovaj edikt inspirisao je profesora Pjera Bordina da pre deset godina organizuje niz manifestacija u tu čast, niška izložba je jedna od njih. Izložba „Velika mesta svetske istorije“ je putovanje kroz vreme prema korenima naše zajedničke evropske kulture i istorije. To je mnogo više od projekta o istorijskom događaju koji se dogodio pre više od 1700 godina. Izložba nas vodi na mesto gde se sreću prošlost i budućnost, okuplja ljude da slave naše zajedničko čovečanstvo-da prelaze verske, nacionalne i geografske granice zajedno kao dobri prijatelji.
 • U Oficirskom domu u Nišu održana je radionica „Placemaking“ u organizaciji Svetske banke, Republike Austrije i Programa urbanog partnerstva. Pored predstavnika Urbanističkog zavoda Beograda učestvovali su i saradnici Glavnog urbaniste grada Beograda, predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture RS, zaposleni  Urbanističkog zavoda Niša i Novog Sada i drugi stručnjaci iz stručnih i obrazovnih institucija iz oblasti arhitektonskog i urbanističkog projektovanja. Ovom prilikom, prezentovana je „placemaking“ tehnika planiranja sa ciljem aktivacije otvorenih javnih površina. Razgovaralo se o participativnom urbanom planiranju, a takođe i o ekonomskom, društvenom i kulturnom uticaju „placemaking-a” sa ciljem stvaranja dodatne vrednosti za okolno izgrađeno okruženje. Akcentovan je značaj uključivanja stanovnika i drugih korisnika prostora u proces planiranja, prikupljanje ideja o korišćenju javnih površina i aktiviranje građana i lokalnih preduzeća u kolektivnom razvoju urbanističkih projekata. U fokusu radionice bio je deo obale Nišave u samoj centralnoj gradskoj zoni, a učesnici su kroz analizu lokacije, timski rad i primenu prezentovanih metoda osmislili predloge za aktivaciju i uređenje predmetnog obuhvata.

2017.

 • Prvi počasni konzulat Republike Austrije u Srbiji otvoren je u poslovnoj zgradi austrijsko-srpske firme Tagor (u kompleksu bivše Elektronske industrije) a prvi konzul je vlasnik i direktor ovog preduzeća Goran Jovanović. Iako je sedište konzulata u Nišu, on će pokrivati Nišavski, Zaječarski, Pirotski, Toplički, Jablanički i Pčinjski okrug.

2013

 • Delegacija Uprave za poljoprivredu i razvoj sela Grada Niša, u sklopu nastavka saradnje sa austrijskim Federalnim poljoprivrednim klasterom, posetila je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva, zaštite životne sredine i vodoprivrede Republike Austrije i dogovorila pravce daljeg razvitka međusobnih odnosa. U sklopu posete, predstavnici Uprave su posetili poljoprivredni sajam INTER-AGRAR u Wieselburger Messe-u, upoznali se sa sistemom funkcionisanja mašinskih prstenova i održali radne sastanke sa rukovodiocima vodećih institucija iz oblasti stočarstva i veterine, kao što su BIOMEDICA GRUPPE, AMA Agrar Markt Austria, NOE GENETIK i ZAR.

2012

 • U Nišu je održan simpozijum pod nazivom „Austrijski put do visoko kvalitetnog sektora mlekarske industrije“ čiji su organizatori Grad Niš, Ministarstvo poljoprivrede Republike Srbije, Austrijski poljoprivredni klaster, Klaster sireva Jug i Udruženje stočara „Niška šansa“. Otvaranju simpozijuma prisustvovao je i njegova ekselencija dr Johanes Ajgner, ambasador Republike Austrije u Srbiji i Anton Vagner, predsednik poljoprivrednog klastera i predsednik austrijske nacionalne asocijacije uzgajivača stoke. Opšti cilj ovog simpozijuma je jačanje kapaciteta profesionalaca u oblasti mlekarske proizvodnje kao i unapređenje saradnje sa austrijskim partnerima i stvaranje ambijenta za razmenu iskustava i znanja.

2011

 • Na poziv Ambasade Srbije u Austriji, delegacija Grada Niša boravila je u dvodnevnoj poseti Beču. Cilj poste bio je dase tamošnjim privrednicima prezentuju prednosti Niša za početak i razvoj poslovanja kao i sve prednosti povoljnog poslovnog okruženja.

2010

 • 24.09.2010. – Grad Niš i Grad Beč potpisali su u Beču Sporazum o saradnji u oblasti zaštite od katastrofa i kriznog menadžmenta između nadležnih službi gradova Beč i Niš. Ovaj sporazum predviđa razmenu iskustava u radu vatrogasnih službi, hitne pomoći, službi sektora za vanredne situacije. Bečki i niški stručnjaci u ovim oblastima redovno će održavati kontakte i zajedničke vežbe, kako bi razmena informacija bila što efikasnija. Planirane su i uzajamne posete eksperata, edukacije i zajedničko učešće na stručno – specifinim manifestacijama i vežbama.
 • 27.04.2010. – Delegacija Kriznog menadžmenta Grada Beča sastala se sa gradonačelnikom Niša Milošem Simonovićem i predstavnicima niškog kriznog menadžmenta kako bi se nastavile aktivnosti na uspostavljanju saradnje na polju reagovanja u vanrednim situacijama.
  Saradnja sa gradom Bečom na polju reagovanja u kriznim situacijama započela je pre šest godina, a delegacija Niša posetila je austrijsku prestonicu maja prošle godine.
  Gradonačelnik Simonović je istakao da je krizni menadžment veoma bitan za funkcionisanje svakog većeg grada, a da je bečki krizni menadžment uzor sa velikim iskustvom.
  – Grad Niš je završio Strategiju bezbednosti, a definisan je kao regionalni centar za reagovanje u vanrednim situacijama. Siguran sam da će iskustvo koje nam prenosi Grad Beč biti izuzetno korisno u implementaciji Strategije bezbednosti Grada Niša i novog zakona o vanrednim situacijama, rekao je gradonačelnik Simonović.
  Nakon usvajanja Strategije bezbednosti Grada Niša, koje se očekuje do kraja juna meseca, i potpisivanja Protokola o saradnji u kriznom menadžmentu Niša i Beča, treba očekivati prijem Grada Niša u Asocijaciju bezbednih gradova Evrope, što značajno povećava rejting Grada Niša za strane investitore.
  Nakon sastanka sa gradonačelnikom Niša, delegacija Grada Beča posetila je i Zavod za hitnu medicinsku pomoć i vatrogasnu jedinicu niške policije.
 • Umetnički direktor arheološkog parka Karnuntum – Petroneli pored Beča, Pjer Bordin učestvovao je na konferenciji organizovanoj u Nišu  pod nazivom  Pravci i modaliteti međunarodne saradnje grada Niša u oblasti kulture.  Konferencija je deo projekta “Izrada programske osnove i promocija Kancelarije grada Niša za međunarodnu saradnju u oblasti nauke, obrazovanja i kulture”. Prvi dan konferencije bio je posvećen mišljenjima i sugestijama gradskih važnih partnera izvan grada – predstavnika Ministarstva kulture i Ministarstva inostranih poslova Republike Srbije, kulturnih atašea ambasada i kulturnih centara u Srbiji, predstavnika donatorske zajednice i domaćih eksperata za oblast kulturne politike. Drugi dan konferencije, bio je psovećen prezentacijama i razmeni iskustva na polju istraživanja, zaštite, valorizacije i promocije kulturnog nasleđa Konstantinovih gradova: Trir (Nemačka), Arl (Francuska), Milano (Italija), Izmit (Turska), Karnuntum-Petrpneli (Austrija), Jork (Velika Britanija) i Niš (Srbija). Grad Niš očekuje da ova konferencija bude početak umrežavanja svih Konstantinovih gradova u nameri da svi zajedno učestvuju u organizaciji velikog hrišćanskog jubileja-obeležavanja 1700 godina od donošenja Milanskog edikta.

2009

 • Predstavnici grada Niša učestvovali su  na simpozijumu  u arheološkom parku, gradu Karnuntum–Petronel, 40 km od Beča u  Austriji. Simpozijum je  predstavljao prvi korak u uspostavljanju međunarodne mreže saradnje gradova i istorijskih lokaliteta careva Karnutuma, među kojima svoje mesto ima i Niš, kao i u organizovanju zajedničkih umetničkih događaja za predstojeću 1700-godišnjicu u okviru međunarodnog umetničkog projekta „Carevi Karnuntuma koji su izmenili svet 308-313 / 2008-2013″. Ovaj projekat je osnovan uz podršku Odeljenja za kulturu i nauku Vlade Donje Austrije, sa ciljem da sledi istorijske događaje od pre 1700 godina, počev od uspostavljanja četvrte (i poslednje) tetrarhije u koju spada i Konstantin Veliki.
 • Studijskom posetom delegacije grada Niša službama kriznog menadžmenta grada Beča obnovljena je saradnja između grada Niša i grada Beča na polju zaštite od katastrofa i reagovanja u kriznim situacijam započeta 2004. godine.  Saradnja ima za cilj razmenu informacija i iskustava  u radu vatrogasnih službi, službi hitne medicinske pomoći, policijskih snaga koje deluju u vanrednim situacijama i službi civilne zaštite.

2008

 • Potpisan je ugovor između niškog aerodroma i austrijskog preduzeća Eyemaxx,  o zajedničkom finansiranju i izgradnji logističkog, komercijalnog i kargo centra u Nišu. Ugovorom vrednim 61 300 evra predviđa se izgradnja 135 000 metara kvadratnih logističko komercijalnih i kargo objekata, lociranih neposredno uz aerodrom Konstantin Veliki. Ovim ugovorom predviđena je izgradnja osam objekata poslovnog prostora, namenjenih za skladištenje, distribuciju i rekonsolidaciju robe, a odvijaće se fazno u narednih sedam godina.

2003 – 2005

 • Maja 2003. godine Grad Niš je krenuo u realizaciju projekta  Lepša Srbija,  projekta privremenog zapošljavanja i stručne obuke koji su zajedno u Nišu, Beogradu i Novom Sadu sprovodili RS Ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, Nacionalna služba za zapošljavanje, Program za razvoj UN-a (UNDP), Vlada Kanade, Austrije, Holandije i Grčke kao i lokalne samouprave Beograda, Novog Sada i Niša. Projekat je imao za cilj da obuči nekvalifikovane i nezaposlene osobe za rad na građevinskim poslovima i na taj način im omogući da lakše nađu zaposlenje. Krajem janaura 2004. godine počela je obuka za zidare, molere i tesare koja je bila koncipirana tako da nezaposleno lice odmah po njenom završetku može sa uspehom da obavlja poslove za koje se obučavalo. Obuku je  završilo je 81 nezaposleno lice, a sprovodio ju je Narodni univerzitet “Pavle Stojković” iz Niša.  Ciljna grupa za ovu obuku bila su nezaposlena lica sa završenom najmanje osnovnom školom od 18 do 40 godina starosti. Projektom “Lepša Srbija” predviđeno je da se na izvođenju radova angažuju, pre svega, mala i srednja preduzeća, koja će, na osnovu ugovora o poverenom poslu, imati obavezu da određeni procenat angažovanih radnika budu upravo oni koji su prošli ovu obuku. U Nišu j rekonstruisao 11 fasada u okviru ovog projekta. Vlada Holandije je obezbedila 280.000,00 dolara, vlada Austrije obezbedila je  100.000,00 dolara a učešće grada Niša bilo je 197.000,00 dolara.