Pozorište lutaka

image_pdfimage_print

Pozorište lutaka nekada

PozoristeLutaka

Pozorište lutaka Niš  je jedino niško profesionalno lutkarsko pozorište. Istorija umetnosti lutkarstva u Nišu počinje 1951. godine, kada su članovi Marionetskog pozorišta izveli prvu predstavu. Nakon sedam godina amaterskog rada, Narodni odbor Opštine Niš, 23. juna 1958. godine doneo je odluku o osnivanju profesionalnogDečijeg pozorišta sa lutkarskom i živom scenom, sa profesionalnim ansamblom i stalnim repertoarom. Naziv Dečje pozorište 1962. godine menja naziv uPozorište lutaka, u kojem su se počele prmenjivati različite lutkarske tehnike: marioneta, ginjol, javajka, senke, crna kutija…

Grad je 14. oktobra 1977. godine dodelio Pozorištu prostor, zgradu sa salom od 212 mesta i scenom sa kompletnom opremom i hidraulikom, u kojoj je pozorište i danas smešteno.

Doprinos razvoju lutkarstva u Nišu dali su osim umetnika ovog pozorišta i poznata imena iz pozorišne, književne i likovne umetnosti. Izveli smo 187 premijernih predstava, učestvovali na 119 festivala u zemlji i inostranstvu i osvojili 110 nagrada.

Pozorište lutaka danas

PozoristeLutaka

Naš repertoar danas čini skoro trideset predstava različitih žanrova u gotovo svim tehnikama koje poznaje lutkarska umetnost. Ovo pozorište godišnje ima preko 200 izvođenja a predstave vidi preko 30 000 gledalaca. Mesečno prikazujemo 25-30 predstava; radnim danima u prepodnevnim i podnevnim satima za organizovanu posetu škola i vrtića a četvrtkom u 18,00 sati i nedeljom u 11,30 za slobodnu posetu dece i njihovih pratilaca.

Naše predstave su dve godine zaredom dobijale priznanja čitalaca niških Narodnih novinaKulturni događaj godine, a dobitnici smo i najvećeg priznanja grada Niša, nagrade 11. januar, koja se dodeljuje za izuzetna dostignuća koja čine doprinos afirmaciji grada u privredi, društvenim delatnostima i drugim oblastima.

Svojom festivalskom aktivnošću doprinosimo  obnavljanju kulturne saradnje sa zemljama u okruženju i uspostavljanju iste sa drugim zemljama, kao i prezentaciji Grada Niša i kulturnog stvaralaštva našeg podneblja. Uključeni smo u rad asocijacija: UNIMA ( Union Internationale de la marionnette ) i ASSITEJ (International Association of Theatre for Children Young People).

Jubilej – 50 godina Pozorišta lutaka

Obeležavanje ove važne godišnjice svedoči o kontinuiranoj profesionalnoj produkciji ovog Pozorišta i njegovoj bogatoj tradiciji. Negovanje lutkarstva kao posebnog segmenta pozorišne umetnosti svakako je velika vrednost srpske kulture uopšte.

Pozorište lutaka će, pored redovnog repertoarskog plana, pripremanja premijera i igranja repriznih predstava, učešća na domaćim i inostranim festivalima, u sklopu obeležavanja svog jubileja :

  • – izdati  monografiju  50 godina Pozorišta lutaka Niš
  • – snimiti film Čarobnjaci iz Niša
  • – biti domaćin 40-ih Susreta profesinalnih pozorišta lutaka Srbije
  • – organizovati seminare, radionice, izložbe
  • – ugostiti  istaknute stvaraoce lutkarstva  iz zemlje i inostranstva, koji su ostavili neizbrisiv trag u ovom Pozorištu.