Zamenica Gradonačelnice

image_pdfimage_print
 
socijalna zaštita DUŠICA DAVIDOVIĆ

Pohađala osnovnu školu “Vožd Karađorđe” i gimnaziju “Svetozar Marković” u Nišu.

Po struci je defektolog.

Studije je završila na Defektološkom fakultetu u Beogradu na smeru Poremećaji i korekcija vida.

Osamdesetih godina radila je u Specijalnoj školi Bubanj u Nišu, a potom i u Domu zdravlja Niš, kada postaje i privatni preduzetnik.

Svojevremeno je kao članica Gradskog veća Grada Niša obezbedila donaciju za dva obdaništa na seoskom području, donaciju porodice Karađorđević i Britanske kraljevske porodice.

Bez i jednog dinara gradskih para, zahvaljujući odličnoj saradnji sa Ministarstvom rada republike Srbije i brojnih donatora uspela je da u Nišu,  izgradi  prvu Regionalnu sigurnu kuću u Nišu za žene i decu žrtve porodičnog nasilja.

Sa timom saradnika doprinela je otvaranju Regionalnog centra za porodični smeštaj i usvojenje, 3.takvog tipa u Srbiji.

Zahvaljujući njenom angažovanju u socijalnoj zaštiti i projektu čiji je ona bila autor ,  Kongres Saveta  Evrope nagradio je Grad Niš  2011.godine priznanjem   za izuzetnost urađenog projekta  čime je naš grad, kao jedini na Balkanu pristupio  Evropskoj mreži gradova po meri dece.

2010. u Strazburu imenovana je od strane Saveta Evrope za izvestioca o dokumentu  o sprečavanju najtežih oblika nasilja nad decom.

Prošle godine je u Strazburu ličnim anagžovanjem i podnošenjem amandmana uspela da sporni deo teksta dokumenta Kongresa saveta Evrope o interno raseljenim i izbeglim licima na prostoru Evrope o navodnom kršenju ljudskih  prava raseljenih lica u Srbiji, izbriše.

Time je osujećen pokušaj pojedinih evropskih institucija da prikažu lažno kršenje ljudskih prava na teritoriji naše zemlje.

Dušica Davidović je udata, majka dvojice sinova i baka unuke Mile.