Koordinatorka za romsku politiku Evropske komisije Marta Garsija Fidalgo obišla romska naselja u Nišu

Koordinatorka za romske politike Evropske komisije Marta Garsija Fidalgo i projektna menadžerka za socijalnu inkluziju i prava manjina pri Delegaciji EU u Srbiji Mirjana Maksimović boravile su u poludnevnoj poseti Gradskoj opštini Niška Banja, nakon čega su u Nišu posetile i Romski kulturni centar u kome je počela besplatna obuka za krojače.

Poseta Niškoj Banji i Nišu je organizovana u okviru projekata “Uspostavljanje stambene i finansijske autonomije Roma povratnika i interno raseljenih lica kroz saradnju na lokalnom nivou” koji finansira Evropska unija, a sprovode Beogradski fond za političku izuzetnost, Liga Roma i Gradska opština Niška Banja.

Tokom posete Niškoj Banji koordinatorka za romske politike i projektna menadžerka upoznala se sa projektom i postignutim rezultatima, ali i posetitile su tri porodice iz grupe povratnika po readmisiji. Posetu Nišu je završila obilaskom prvog Romskog kulturnog centra na Balkanu koji je otvoren u maju ove godine.

“Puno se radi na integraciji Roma kroz dokumenta, ali je jako važno da saznamo kakva je situacija na terenu. Moj generalni utisak nakon današnjeg dana je da ima još mnogo problema i potreba, ali ću otići sa utiskom da ovde postoje ljudi koji imaju volje i spremnosti i u političkoj sferi i u donatorskoj zajednici, da pomognu kao i da postoji stvarni potencijal u romskoj zajednici među ljudima sa kojima smo se danas sreli”, kazala je koordinatorka za romske politike Evropske komisije Marta Garsija Fidalgo.

Marta Garsija Fidalgo je, pre dolaska u Romski kulturni centr, posetila jednu povratničku romsku porodicu sa petoro divne dece.

“Shvatili smo da bi bez ikakve pomoći bilo, zaista, teško da ova porodica napravi bilo kakvu budućnost za sebe. Međutim, vidimo da ovde postoji dobra volja i opština i nevladinih organizacija i Evropske komisije da pomognu ovim porodicama. Uz tu podršku one će u budućnosti moći da napreduju”.

Koordinatorka za romske politike Evropske komisije Marta Garsija Fidalgo je dodala da oni puno rade u vezi položaja manjina, a naročito u vezi sa romskom manjinom. Žele da integracija Roma postane važan deo političkog programa.

“U političkoj sferi možemo da napravimo vezu između integracije Roma i pridruživanja EU zato što želimo da i oni političari koji nisu mnogo zainteresovani za pitanje Roma, ali jesu za pridruživanju EU, shvate da je integracija Roma jedan od uslova za to, ali prava integracija, na terenu”, istakla je Fidalgo.