1

5.Форум напредних технологија

У Официрском дому отворен је 5.Форум напредних технологија у организацији Канцеларије за локални економски развој и пројекте у партнерству са Привредном комором Србије – Регионалном привредном комором Нишавског, Пиротског и Топличког управног округа,  Електронским и Машинским факултетом Универзитета у Нишу, Националном службом за запошљавање – Филијала Ниш и Кластером напредних технологија НиКАТ.

На свечаности отварања говорио је градоначелник Ниша Дарко Булатовић који је између осталог рекао “верујем да ћемо и овом организацијом Форума, којом ћемо обухватити бројна дешавања у сфери напредних технологија,  сви заједно начинити корак више ка развоју нашег града, региона и земље у целини”.

Форум напредних технологија биће подељен у три тематска дела, који ће бити организовани у октобру и новембру 2019. године и у марту 2020. године.

У првом делу форума, од 22-25. октобра, биће одржани Специјализовани Сајам запошљавања и професионалне  оријентације и Сајам образовања,  у Официрском дому у Нишу   и   Научна конференција ТЕЛСИКС 2019, на Електронском факултету Универзитета у Нишу. Бизнис форум  са темом економије и напредних технологија   и панел  о  будућности паметних градова,  окупиће стручњаке у  Регионалној привредној комори Нишавског, Пиротског и Топличког управног округа, у оквиру другог дела Форума, 28. новембра.

У оквиру отварања и презентације Научно технолошког парка биће организована изложба  фирми и образовних институција, традиционална изложба производа некадашњег гиганта ЕИ у новом музејском простору,  као и додала награда  за рад у области напредних технологија,  у новом простору  Научно технолошког парка.




„Задовољство грађана квалитетом живота у локалнoj заједници и услугама локалних самоуправа“

 

 

Програм „Свис ПРО“ у сарадњи са организацијом ЦеСИД организовао је данас представљање налаза истраживања јавног мњења под називом „Задовољство грађана квалитетом живота у локалној заједници и услугама локалних самоуправа“.

Присутнима су представљена истраживања о томе какви су ставови грађана о квалитету живота у локалној заједници, како гледају на рад локалних органа власти, администрације и службеника, колико поверења имају у локалне институције.

У име Града Ниша присутне је поздравила помоћница градоначелника Марина Костић.Град Ниш последњих неколико година ради доста тога на унапређењу квалитета живота у локалној заједници и то посебно у смислу повећања ажурности када се ради о  услугама које пружа локална самоуправа.

Истраживање је спроведено у 50 градова и општина у региону Шумадије и западне Србије и региону Јужне и источне Србије, на репрезентативном узорку од 11.387 пунолетних грађана. На скупу су представљени и подаци специфични за Нишавски, Пиротски, Расински и Зајечарски округ.




Караван игре у Нишу

 

 

Национална фондација за уметничку игру и Београдски фестивал игре, уз подршку Фондације Арт Ментор из Луцерна и Министарства државне управе и локалне самоуправе Републике Србије, наставили су ове године реализацију пројекта Караван игре. Овог пута програмом је обухваћено 10 градова у Србији, а Ниш је био један од домаћина.

На великој сцени Дома Војске, поклоници балетске уметности могли су да уживају у  балетском гала концерту са популарним варијацијама класичног репертоара у извођењу младих играча, ученика српских и италијанских балестских школа и првака Балета Народног позоришта из Београда, Ане Павловић и Јована Веселиновића.Гала концерту присуствовао је и заменик градоначелника Ниша проф.др Милош Банђур ,као и велики број заљубљеника у уметност и ученика нишких школа.

Програм Каравана игре обухвата изложбе, филмски програм, презентације, представе и гала концерте у извођењу првака и солиста балета, али и ученика балетских школа из Београда и Рима. Караван игре доноси курсеве балета и савремене игре за све генерације, који се завршавају отвореним презентацијама.




Пријем за учеснике конференције “Симтерм”

 

У Градској кући организован је  пријем који је  увод у конференцију термичара и енергетичара Србије “СИМТЕРМ”, коју организује Машински факултет уз подршку Друштва Термичара Србије, Града Ниша, општине “Црвени Крст” и других.

Стручњаке из ове области који учествују на конференцији примио је градоначелник Дарко Булатовић.

Током разговора било је речи о енергетици, о одрживом развоју и мерама које Град Ниш, све више спроводи не би ли Ниш постао еколошки град.

Професори и стручњаци из области енергетике су углавном први пут у нашем граду и то по позиву Машинског факултета, Универзитета у Нишу као главног организатора скупа.

Делегацију је предводила проф.др Мирјана Лаковић Пауновић, председница организационог одбора ове научне конференције