1

ГРАД НИШ ДОБИТНИК НАГРАДЕ „Open Data Publisher Award“

 

Град Ниш добитник је награде „Open Data Publisher Award“. Граду је ова награда припала као шампиону у отварању података као и за изузетна постигнућа у области њихобог објављивања.

Представницима града награду је уручио др Михајло Јовановић, директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Владе Републике Србије на међународном фестивалу паметних градова „Smart City Festival 2019“ одржаном 15. октобра у Бел Експо Центру у Београду.

Град Ниш промовисан је као пример добре праксе у региону који би требало да прате и други градови и општине, будући да је ово процес који је један од основних предуслова за креирање паметних градова.

Овогодишњи фестивала тематски је био усмерен на паметно доношење одлука и употребу информационих технологија као и јавно доступних база података у процесу стратешког промишљања, планирања и одлучивања а све у циљу промоције хуманог, иновативног и одрживог урбаног развоја као континуираног процеса, који пружа огромне користи грађанима, предузећима и локалним заједницама.

Као највећи регионални скуп посвећен урбаној трансформацији, посетило га је више од  500 учесника са четири континента, 20 различитих држава и 100 градова са више од 30 светски признатих говорника и представника власти из Немачке, Данске, Финске, Аустрије, из земаља региона и Србије као и представници бизниса, инвеститори, предузетници, али и и сви они за које је одрживи урбани развој континуирани процес од велике користи грађанима, предузећима и локалним заједницама.

Фестивал је одржан у организацији Фондације Фридрих Нојман, Привредне Kоморе Србије, Сталне конференција градова и општина, Града Београда, Владе Савезне Републике Немачке и организације Палго Смарт, уз подршку Канцеларије за информационе технологије и електронску управу, Министарства државне управе и локалне самоуправе, Канцеларије програма Уједињених нација за развој и других.