UČENICI OSNOVNE ŠKOLE “NJEGOŠ” POSETILI GRADONAČELNIKA

U okviru “Evropske nedelje lokalne demokratije”(ENLD), koju organizuje Služba za poslove gradonačelnika, učenički parlament i učenici starijih razreda Osnovne škole “Njegoš” posetili su Gradsku kuću i tom prilikom razgovarali sa gradonačelnikom Niša Darkom Bulatovićem.

Učenici su imali priliku da se upoznaju sa radom izvršne vlasti Grada Niša, da lično od gradonačelnika čuju koje poslove on obavlja, na koji način donosi odluke, ali i da mu postave konkretna pitanja.

Đake je najviše interesovalo šta je to što gradonačelnik može da uradi za građane, za škole, ali i kako može da doprinese lepšem i kvalitetnijem životu u gradu Nišu.

Takođe, učenici OŠ “Njegoš” su imali i predloge konkretnih aktivnosti za gradonačelnika, kao što su izgradnja novih bazena, otvaranje zoološkog vrta, širenje kapaciteta Stadiona “Čair”, ali i povećanje plata zaposlenih, bolje opremanje škola i obezbeđivanje digitalnih udžbenika za sve učenike.

ENLD je godišnji evropski događaj u koordinaciji Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti. Lokalne vlasti iz svih 47 država članica Saveta Evrope i njihova udruženja organizuju javne događaje kako bi promovisali i podstakli demokratsko učešće na lokalnom nivou.
GRAD NIŠ DOBITNIK NAGRADE „Open Data Publisher Award“

 

Grad Niš dobitnik je nagrade „Open Data Publisher Award“. Gradu je ova nagrada pripala kao šampionu u otvaranju podataka kao i za izuzetna postignuća u oblasti njihobog objavljivanja.

Predstavnicima grada nagradu je uručio dr Mihajlo Jovanović, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije na međunarodnom festivalu pametnih gradova „Smart City Festival 2019“ održanom 15. oktobra u Bel Ekspo Centru u Beogradu.

Grad Niš promovisan je kao primer dobre prakse u regionu koji bi trebalo da prate i drugi gradovi i opštine, budući da je ovo proces koji je jedan od osnovnih preduslova za kreiranje pametnih gradova.

Ovogodišnji festivala tematski je bio usmeren na pametno donošenje odluka i upotrebu informacionih tehnologija kao i javno dostupnih baza podataka u procesu strateškog promišljanja, planiranja i odlučivanja a sve u cilju promocije humanog, inovativnog i održivog urbanog razvoja kao kontinuiranog procesa, koji pruža ogromne koristi građanima, preduzećima i lokalnim zajednicama.

Kao najveći regionalni skup posvećen urbanoj transformaciji, posetilo ga je više od  500 učesnika sa četiri kontinenta, 20 različitih država i 100 gradova sa više od 30 svetski priznatih govornika i predstavnika vlasti iz Nemačke, Danske, Finske, Austrije, iz zemalja regiona i Srbije kao i predstavnici biznisa, investitori, preduzetnici, ali i i svi oni za koje je održivi urbani razvoj kontinuirani proces od velike koristi građanima, preduzećima i lokalnim zajednicama.

Festival je održan u organizaciji Fondacije Fridrih Nojman, Privredne Komore Srbije, Stalne konferencija gradova i opština, Grada Beograda, Vlade Savezne Republike Nemačke i organizacije Palgo Smart, uz podršku Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Kancelarije programa Ujedinjenih nacija za razvoj i drugih.