1

ГРАД НИШ ОБЕЛЕЖАВА ЕВРОПСКУ НЕДЕЉУ ЛОКАЛНЕ ДЕМОКРАТИЈЕ

 

 

“Европска недеља локалне демократије” (ЕНЛД) је годишњи европски догађај у координацији Kонгреса локалних и регионалних власти. Локалне власти из свих 47 држава чланица Савета Европе и њихова удружења организују јавне догађаје како би промовисали и подстакли демократско учешће на локалном нивоу. Главна тема ЕНЛД за 2019-2020. годину је “Локална демократија: изградња поверења, Ко-дизајнирање локалне демократије са грађанима, Практиковање отворене управе”. Градови и општине биће у могућности да организују активности током целе године, са нагласком на главни догађај који се одвија у периоду од 14. до 20. октобра 2019. године.

И Град Ниш ове године обележaва ЕНЛД активностима уз помоћ којих ће боље разумети потребе грађана, нарочито младих, и моћи, заједно са њима, да развије прецизније одговоре који се тичу свих грађана, а нарочито млађе генерације, чиме ће се повећати свест о значају учешћа у демократским процесима локалне заједнице. Са свешћу о улози и одговорности градоначелника и органа Града, грађани ће бити у могућности да боље разумеју рад органа локалне самоуправе и узму учешће.

Прва активност која ће бити реализована у оквиру ЕНЛД је презентација рада Савета за младе Скупштине Града Ниша и трибина на тему како млади могу да учествују у раду локалне самоуправе. Ова презентација усмерена је на представљање начина на који млади могу да приступе Савету за младе и укључе се у решавање питања младих. Савет за младе је механизам који омогућава младим људима да преузму активну улогу у доношењу одлука, као и умрежавање и међусекторску сарадњу институција које се баве младима. Након презентације биће одржана расправа у којој ће чланови Савета за младе покушати да пруже информације и одговоре на питања присутних.

Служба за послове градоначелника организује посету Ученичког парламента и ученика старијих разреда Основне школе “Његош” Градској кући и разговор са градоначелником. Ученици ове школе имаће прилику да се упознају са радом извршне власти Града Ниша, да виде које послове градоначелник обавља, на који начин доноси одлуке, али и да му поставе конкретна питања. Градоначелник ће ђацима пружити  информације шта локална управа ради за децу, како се решавају проблеми деце и младих и како се спроводе нове активности.

Након тога организује се Сајам организација цивилног друштва које се баве омладинском политиком и презентацију омладинских пројеката. На овом Сајму омадинске организације моћи ће да представе своје активности младима и начине сарадње са локалним властима, као и да привуку младе да учествују у њиховим пројектима. Локална самоуправа подржава младе подржавајући рад омладинских удружења.

Канцеларија за локални економски развој и пројекте (КЛЕРП) у оквиру ЕНЛД организује  презентацију пројекта „Отворени подаци, отворене могућности“ и интерактивну радионицу. КЛЕРП ће представити концепт Отворених података, примере добре праксе у Србији и широм света, као и примере поновне употребе тих скупова података у циљу стварања додате вредности и бољих и транспарентнијих услуга које се пружају грађанима. Шира јавност ће такође имати прилику да има увид у отворене податке Града Ниша, као резултат пројекта „Податке отвори, на мапи се створи“ у склопу националног пројекта у организацији УНДП „Отворени подаци, отворене могућности“. На крају, кроз интерактивну радионицу ће бити сагледана могућа употреба отворених података, уз учешће локалних компанија, стартапова и студената, са којима би се дошло до брзих и конкретних предлога за решавање проблема на територији Града Ниша.