1

ГРАДОНАЧЕЛНИK РАЗГОВАРАО СА АKТИВИСТИМА НKД

 

Градоначелник Дарко Булатовић разговарао је вечерас са активистима НKД који су данас обишли седам моравских села и изнели проблеме са којима су их мештани упознали током обиласка, а везани су за комуналну инфраструктуру, превоз и услове живота у тим селима.
“Kао што чиним и свакога дана, и вечерас сам разговарао са грађанима. Обавестио сам их да смо упознати са већином тих проблема и да је поступак решавања у току.
Подсетио сам на велика улагања Града управо на сеоском подручју и на обимне планове за стварање бољих услова за живот наших суграђана на том подручју. Нагласио сам да тренутно реконструишемо чак 16 км путева кроз села у општини Палилула и да такав план имамо за наредну годину и за моравска села у општини Ц. Kрст.
Проблеме у јавном превозу решиће нови тендер које уважио општепознате примедбе грађана и који ће фебруара ступити на снагу, а заједно са Државом у наредних пет година неће бити села без водовода и канализације. Разговараћемо и убудуће и трудити се да живот у нишким селима учинимо бољим”, рекао је Градоначелник Булатовић након сусрета са активистима НKД и групе Kобра.




Е-парламент по мери Скупштине Града Ниша

 

Председник Скупштине града Ниша мр Раде Рајковић и градоначелник Ниша Дарко Булатовић  састали су се у Скупштини Града Ниша са сталном представницом УНДП Франсин Пикап и представницом Швајцарске канцеларије за сарадњу Сашом Милер, у оквиру спровођења пројекта увођења система Е-парламента.

Скупштина Града Ниша прва је у Србији која ће користити верзију софтвера  прилагођену раду нишких парламентараца. Е-парламент гарантује транспарентност, ефикасност и одговорност рада парламента. Овај софтвер обезбеђује емитовање видео и аудио записа и омогућава једноставну претрагу документације о раду парламента, како би она била лакше доступна грађанима и медијима. Осим тога, захваљујући електронском гласању које спречава злоупотребе, одржавање седница постаје ефикасније.

Уз помоћ Владе Швајцарске, тим УНДП-а пружио је правну подршку у прилагођавању софтвера Пословнику о раду Скупштине града, а нишки одборници добили су 78 таблета, вредних 11 000 долара. Укупна вредност донације је око 150 000 долара. Процењено је да ће Град Ниш на овај начин уштедети преко 2 милиона динара на годишњем нивоу, колико износи уштеда у штампању скупштинског материјала.

Такође, нестајањем потребе да се документација са заседања штампа и доставља сваком посланику појединачно, остварују се значајне уштеде. Процењено је да ће Град Нис, на овај начин уштедети 2-4 милиона динара, за годину дана.

Уз помоћ Владе Швајцарске, тим УНДП-а пружио је правну подршку у прилагођавању Пословника о раду Скупштине Града Ниша употреби е-парламента, а нишки посланици добиће и 78 таблета, вредних 11 000 долара. Укупна вредност донације, која укључује и прилагођени софтвер процењена је на 150 000 долара.