1

ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О ПОСЛОВНО ТЕХНИЧКОЈ САРАДЊИ ИЗМЕЂУ ГРАДА НИША И “BANCA INTESA AD BEOGRAD”

 

У оквиру Програма локалног економског развоја Града Ниша за 2019. годину, који реализује Канцеларија за локални економски развој и пројекте Града Ниша, упућен је јавни позив банкама заинтересованим за краткорочно кредитирање привредних субјеката са територије Града Ниша, уз учешће Града кроз субвенционисање камате на кредите за:

  • трошкове набавке машина и опреме,
  • осавремењивање процеса производње,
  • стабилизацију производње,
  • инвестирање у нова савремена средства за рад и производњу,
  • изградњу, реконструкцију и адаптацију пословног простора.

Комисија за доделу финансијских средстава у оквиру реализације овог програма, према критеријумима из јавног позива, изабрала је најповољнију понуду, коју је поднела “Banca Intesa” са којом је данас у Градској кући у Нишу потписан Споразум о пословној сарадњи. Споразум су потписали, у име Града, Градоначелник Дарко Булатовић и у име банке, регионални директор за пословање са физичким лицима и малим бизнисoм у Регионалном центру Ниш Виолета Марјановић.

„Већ трећу годину заредом “Banca Intesa”  у сарадњи са Градом Нишом помаже развој локалне привреде кроз повољно финансирање предузетника, микро, малих и средњих предузећа. Споразум који смо данас потписали обезбедиће додатну финансијску потпору за унапређење пословања привредника у Нишу, које смо у склопу реализације програма локалног економског развоја током претходне две године подржали са око 340 милиона динара кредита са субвенционисаном каматном стопом,”изјавила је Виолета Марјановић, регионални директор “Banca Intesa”  за пословање са физичким лицима и малим бизнисом у Регионалном центру Ниш.

„За Град Ниш је јако важно да се овакви програми реализују како бисмо подстакли даљи развој предузетништва и домаће привреде уопште и тиме допринели смањивању стопе незапослености у нашем граду. Локалној самоуправи су за реализацију ових планова потребни поуздани партнери и стога сам задовољан што ћемо овај програм реализовати у сарадњи са Bancom Intesa, која је и у претходне две године показала да је истински добар и  поуздан партнер. Град Ниш издваја 9 000 000,00 динара за субвенцију камата на кредите који ће бити додељени привредним субјектима. Очекујем да ће бити више заинтересованих за овакву врсту помоћи у односу на прошлу годину, када је кредите добило 159 привредних субјеката“, рекао је приликом потписивања Споразума о сарадњи Градоначелник Дарко Булатовић.

 Минимални износ кредита за који ће се субвенционисати камата је 100 000,00 динара, а максимални 1 500 000,00 динара. Град Ниш субвенционисаће камату до утрошка средстава, са роком отплате од 12 месеци. Сврха субвенционисања дела кредита је допринос привредном расту кроз лакши приступ приватног сектора кредитним средствима, која се одобравају по повољнијим условима.
Отворен 10. Сајам аутомобила у Нишу

 

У организацији Цитy Маркетинг Центра, а под покровитељством Града Ниша, у Хали “Чаир”  свечано је отворен јубиларни X Сајам аутомобила у Нишу. „Ауто Мото Фест” Свечаности отварња присуствовао је и градоначелник Дарко Булатовић.

Ову највећу привредну туристичку манифестацију у Нишу, коју сваке године посети око 30.000 људи са југа Србије, отворио је Младен Алвировић, уредник и водитељ деценијама најгледаније емисије о аутомобилизму као и ревије „САТ”.

Водећи светски произвођачи возила, делова и ауто опреме на две хиљаде квадрата, понудиће оно најбоље што имају. Ове године више излагача биће на паркету нишке дворане, а у понуди ће бити и нови занимљиви двоточкаши који ће први пут бити изложени у Нишу. Оно што ће свакако обележити овај сајам су свакако и електрични аутомобили, који ће се по први пут наћи пред публиком овог дела Србије. Дистрибутери најављују чак 5 српских премијера и велики број нишких новитета.