1

“Локализација циљева одрживог развоја – остварење Агенде 2030”

 

У Градској кући у Нишу одржана је Конференција под називом „Локализација циљева одрживог развоја – остварење Агенде 2030“, коју организује Кабинет министарке без портфеља задужене за демографију и популациону политику проф. др Славице Ђукић Дејановић, у сарадњи са Немачком развојном сарадњом и Сталном конференцијом градова и општина – Савезом градова и општина Србије.

У уводном делу конференције у име Града Ниша присутне су поздравили начeлница Нишавског округа Драгана Сотировски и председник Скупштне Града Ниша мр Раде Рајковић.

О кокретној локализацији циљева одрживог развоја у својој презентацији говорила је министарка без портфеља проф.др Славица Ђукић-Дејановић.

Ова активност за циљ има допринос подизању свести о Агенди 2030 и локализацији циљева одрживог развоја , а кроз повезивање са локалним стратегијама и другим планским документима.

Посебан значај има праћење индикатора одрживог развоја на нивоу јединица локалне самоуправе и сарадња између локалних самоуправа и невладиних организација на остваривању циљева одрживог развоја.

Циљеви одрживог развоја представљају универзални позив на деловање ради искорењивања сиромаштва, заштите животне средине и обезбеђивања мира и просперитета за све, а заснивају се на успеху миленијумских циљева развоја. 

 Одрживи развој се заснива на садејству економског, социјалног и еколошког аспекта, те је остварење свих 17 циљева одрживог развоја узајамно повезано и на локалном нивоу подразумева партнерство локалних самоуправа, цивилног и приватног сектора, као и грађана.