“Lokalizacija ciljeva održivog razvoja – ostvarenje Agende 2030”

 

U Gradskoj kući u Nišu održana je Konferencija pod nazivom „Lokalizacija ciljeva održivog razvoja – ostvarenje Agende 2030“, koju organizuje Kabinet ministarke bez portfelja zadužene za demografiju i populacionu politiku prof. dr Slavice Đukić Dejanović, u saradnji sa Nemačkom razvojnom saradnjom i Stalnom konferencijom gradova i opština – Savezom gradova i opština Srbije.

U uvodnom delu konferencije u ime Grada Niša prisutne su pozdravili načelnica Nišavskog okruga Dragana Sotirovski i predsednik Skupštne Grada Niša mr Rade Rajković.

O kokretnoj lokalizaciji ciljeva održivog razvoja u svojoj prezentaciji govorila je ministarka bez portfelja prof.dr Slavica Đukić-Dejanović.

Ova aktivnost za cilj ima doprinos podizanju svesti o Agendi 2030 i lokalizaciji ciljeva održivog razvoja , a kroz povezivanje sa lokalnim strategijama i drugim planskim dokumentima.

Poseban značaj ima praćenje indikatora održivog razvoja na nivou jedinica lokalne samouprave i saradnja između lokalnih samouprava i nevladinih organizacija na ostvarivanju ciljeva održivog razvoja.

Ciljevi održivog razvoja predstavljaju univerzalni poziv na delovanje radi iskorenjivanja siromaštva, zaštite životne sredine i obezbeđivanja mira i prosperiteta za sve, a zasnivaju se na uspehu milenijumskih ciljeva razvoja. 

 Održivi razvoj se zasniva na sadejstvu ekonomskog, socijalnog i ekološkog aspekta, te je ostvarenje svih 17 ciljeva održivog razvoja uzajamno povezano i na lokalnom nivou podrazumeva partnerstvo lokalnih samouprava, civilnog i privatnog sektora, kao i građana.

 
Međunarodna konferencija o ekonomskoj saradnji Rusije i država Balkana

 

 

Danas je u Regionalnoj privrednoj komori u Nišu održana Međunarodna konferencija “Mogućnosti za širenje ekonomske saradnje između Rusije i zemalja Balkanskog polustrva u okviru trenutne političke situacije” u organizaciji  Balkansko- Ruskog ekonomskog foruma.

Na ovoj konferenciji svoja mišljenja izložiće 28.eksperata u oblasti međunarodne saradnje i ekonomije,a prisutni su i Aleksej Vladimirovič Kurinjij poslanik Državne dume Ruske federacije kao i Dimitrij Stadnik,predstavnik trgovinskog predstavništva Rusije u Srbiji.

U ime Grada Niša prisutne je pozdravio zamenik gradonačelnika prof.dr Miloš Banđur,koji je istakao važnost ovakvih skupova i značaja unapređenja ekonomske saradnje sa Rusijom.Prema njegovim rečima privredna razmena Rusije i Srbije premašuje 3 milijarde dolara,što govori o važnosti  daljeg razvoja ovog ekonomskog segmenta.

Ovaj skup podržao je fond “Gorčakova”Ministarstva spoljnih poslova Rusije kao i Grad Niš i RRA Jug.