SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Planiranje i izgradnja, uređenje i održavanje putne i komunalne infrastrukture na svojoj teritoriji spada u primarne nadležnosti i zadatke svih lokalnih samouprava u Srbiji, pa samim tim i Grada Niša.

Povodom sve brojnijih novinarskih pitanja koja stižu iz pojedinih medija i insinuacija i zluradih komenatara u delu javnosti izazvanih obimom i dinamikom infrastrukturnih radova u Nišu, podsećamo javnost i građane Grada Niša da je Gradonačelnik Niša Darko Bulatović sve ove radove već mnogo puta najavio i bezbroj puta ponovio da je potrebno najpre stabilizovati javne finansije i usvojiti jasna pravila u planiranju i realizaciji izgradnje komunalne infrastrukture.

Desetine kilometara ulica i puteva koje se grade ili uređuju u Nišu nisu ni na kakav način povezane sa bilo kojim izborima ili političkim kampanjama, već isključivo sa količinom novca u Budžetu Grada i politikom stavljanja tačke na sve loše stvari koje su rađene decenijama do sada.

Podsećamo da je Grad Niš od 2016-te godine vratio više od 3 milijarde dinara nasleđenih dugova i sprečio da se dugovanja dalje uvećavaju. To je bio plan i deo politike izvršavanja svih preuzetih obaveza u zakonski predviđenim rokovima, što, na žalost, nije bila praksa u ranijem periodu.

Naglašavamo, prethodnih godina Grad Niš trošio je samo onoliko koliko je imao, a planovi su pravljeni u skladu sa mogućnostima, ne zadužujući se, pritom, ni za jedan jedini dinar.

Sada su stvoreni uslovi da ima više prihoda iz realnih izvora, i investiramo ih u rešavanje decenijskih problema građana, dinamikom koja je uobičajena svuda u svetu i biće takva, ako ne i obimnija narednih godina.

Dužni smo da istaknemo i veliku pomoć i podršku Vlade i Predsednika Republike Srbije, uz napomenu da Grad u svakom trenutku ima dovoljan broj kvalitetnih projekata koji se mogu kandidovati za dobijanje sredstava iz državnog budžeta, i po tome Niš takođe prednjači.

Pres služba Gradonačelnika Niša
Objavljivanje javnog poziva za dodelu podsticajnih sredstava u okviru realizacije Programa lokalnog ekonomskog razvoja Grada Niša za 2019.godinu

 

 

Danas je zvanično u Gradskoj kući objavljen Javni poziv  za dodelu podsticajnih sredstava u oblasti lokalnog ekonomskog razvoja.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović najavio je novi ciklus u okviru kojeg će Grad pomoći određenim sredstvima privredne subjekte koji podstiču lokalni ekonomski razvoj.

U okviru ovogodišnjeg programa biće dodeljeno ukupno 30 miliona dinara podsticajnih sredstava mikro, malim i srednjim preduzećima i privrednicima iz Grada Niša.

Cilj realizacije mera podrške privredi usmeren je ka podsticanju konkurentnosti niške privrede, povećanju zaposlenosti unapređenjem poslovanja i privlačenju investicija.

O konkretnim merama programa i načinu njihove realizacije govorio je Milan Ranđelović načelnik KLERP-a.


 Korisnici podsticajnih sredstava mogu biti mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnici, koji nisu u teškoćama i registrovani su na teritoriji Grada Niša.  Po posebnim kriterijumima, sredstva se dodeljuju i privrednim subjektima koji koriste usluge Start up centra i svih coworking prostora sa teritorije Grada Niša
Tradicionalni „ Dan bez automobila ” u Nišu

 

U Nišu je obeležena Evropska nedelja mobilnosti ,tradicionalnim programom na Trgu kralja Milana. Ova evropska inicijativa podstiče gradove na uvođenje mera održivog transporta i poziva ljude da promene ponašanje u saobraćaju – opredeljujući se za alternativne vidove prevoza umesto automobila.

Grad Niš je, kao i prethodnih godina, uzeo aktivno učešće u međunarodnoj kampanji čiji je moto ove godine „Pešačite sa nama“.

U okviru  manifestacije „Dan bez automobila“ na Trgu Kralja Milana svoje veštine predstavili su  sportisti i deca predškolskog i školskog uzrasta.

Organizovana je i  rekreativna biciklistička vožnja od Trga Kralja Milana, ulicama Stefana Prvovenčanog, 7. juli i Bulevar Nemanjića do Doma zdravlja, ulicom Vojvode Mišića do raskrsnice Crveni pevac i ulicom Vožda Karađorađa nazad do Trga Kralja Milana.

Evropska nedelja mobilnosti je manifestacija kojom se promovišu alternativni vidovi saobraćaja u odnosu na motorizovani saobraćaj koji koristi fosilna goriva. Cilj Evropske nedelje mobilnosti je da se promotivnim manifestacijama i sprovođenjem makar jedne trajne mere održive urbane mobilnosti učini napor da se smanji korišćenje putničkih automobila i poboljšaju uslovi za javni saobraćaj, kretanje biciklista i pešaka.