BEZGOTOVINSKO PLAĆANJE OD SADA I U NIŠU


Gradska uprava grada Niša obaveštava građane da će, počev od 02.09.2019. godine, moći da plaćaju platnim karticama banaka preko POS terminala sve vrste taksi i naknada, i to kako republičke tako i lokalne takse.
Preko POS terminala mogu se plaćati i porezi: porez na imovinu pravnih lica i porez na imovinu fizičkih lica.
Plaćanje platnim karticama banaka na POS terminalima se može obaviti na mestima gde se usluge vrše, bez odlaska do banaka i bespotrebnih čekanja u redovima na šalterima.
POS terminali biće raspoređeni na sledećim lokacijama:
• U gradskom uslužnom centru u ulici Nikole Pašića br. 24. na šalterima matične službe, lokalne poreske administracije i izdavanju dozvola
• U prostorijama Sekretarijata za lokalnu poresku administraciju u tržnom centru „Kalča“, potkrovlje, lamela B
• U prostorijama centra za izdavanje građevinskih dozvola u ulici Nikole Pašića br. 22.
• U uslužnim centrima gradskih opština:
 Medijana, Pariske komune bb
 Pantelej, Gutenbergova 4.
 Palilula, Branka Radičevića 1.
 Crveni Krst, Bul. 12. februar 89.
 Matične knjige za područje KIM, Bul. 12. februar 89.
Obavestenje-gradjana-POS-terminali.pdf
55. Likovna kolonija u Sićevu

 

 

Likovna kolonija Sićevo 2019 svečano je otvorena po 55 put  ispred zgrade Kolonije u Sićevu.

Koloniju je zvanično otvorila gradska većnica Jelena Mitrovski koja je naglasila da je ova umetnička manifestacija od velikog značaja za Grad Niš i da godinama unazad okuplja značajne umetnike iz Srbije i sveta.

Osnivač kolonije je čuvena srpska slikarka Nadežda Petrović, koja je davne 1905. godine u Sićevu okupila kolege sa studija u Minhenu: Jakopiča, Grohara, Vesela,  Vučetića i Meštrovića. Tako je sa kolegama iz Hrvatske i Slovenije formirala Prvu jugoslovensku umetničku koloniju.

Niški umetnici obnovili su ideju o koloniji 1964. godine, otkada se u Sićevu održava u kontinuitetu.

Ove godine kolonija će okupiti 11 učesnika iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Nemačke, Bugarske i Crne gore. Svoje radove izložiće: Vukašin Stanković i Vladica Ristić (Niš), Nikola Vukosavljević, Aleksandar Cvetković i Milica Rakić (Beograd,) Pavle Popović (Kraljevo), Milena Tošić (Vranje), Mihaela Ivanova (Bugarska), Boris Eremić (Bosna i Hercegovina), Biljana Keković (Crna Gora), Đusepe Gonela (Nemačka).