Memorandum o saradnji JKP „Medijana“ i Narodnog univerziteta u Nišu

 

 

U holu Gradske kuće,  potpisan je Memorandum o saradnji između JKP „Medijana“ i Narodnog univerziteta u Nišu, dveju uspešnih institucija, čiji je osnivač Grad Niš.

Predmet sporazuma je međusobna saradnja potpisnika u oblasti razmene iskustava, informacija, kao i zajedničkog učestvovanja u projektima u interesu obe strane sporazuma.

Potpisnici su se sporazumeli da će po principu reciprociteta:

Blagovremeno učiniti javnim i međusobno dostupnim informacije o svojim planovima, programima, projektima i aktivnostima u oblasti stručnog osposobljavanja

Organizovati obuke stručnog osposobljavanja za zaposlene  u JKP Medijana  iz različitih oblasti rada, a prema iskazanim potrebama i mogućnostima;

Sarađivati u planiranju, kreiranju i sprovođenju projekata od obostranog interesa za potpisnice sporazuma.
Prijem za glumca Gojka Mitića

 

 

U Gradskoj kući upriličen je prijem za Gojka Mitića čuvenog glumca nemačkih vestern filmova koji je tokom šezdesetih i sedamdesetih bio velika zvezda evropskog filma.

Mitić je u Nišu specijalni gost filmskih susreta,a u vip salonu razgovarao je sa zamenikim gradonačelnika prof.dr Milošem Banđurom i većnicom Jelenom Mitrovskom.

Gojko je karijeru započeo u istočnoj Nemačkoj gde je tumačeći uloge slavnih indijanskih poglavica stekao veliku slavu. Uvršten je i među 300 pozanatih ličnosti koje su obeležile istoriju 20 veka u Nemačkoj.

Rođen u Stajkovcu kod Leskovca ,Gojko Mitić je karijeru glumca počeo slučajno tako što je na snimanju nemačkog vesterna u Srbiji izabran za dublera.

I danas se bavi filmom ,glumio je nedavno u filmu Balkanska međa ,dok u Berlinu ima svoje pozorište na otvorenom gde se tokom izvođenja predstava okupi i do 8 hiljada gledalaca.
Sastanak sa predstavnicima UNDP-a i UNHCR-a u Srbiji

 

U Gradskoj kući u Nišu gradonačelnik Niša Darko Bulatović razgovarao je sa predstavnicima UNDP-a i UNHCR-a u Srbiji o pomoći koje ove organizacije mogu da pruže gradu u realizaciji projekata od posebnog značaja za nacionalne manjine.
Sastanku su prisutvovali i predstavnici Romske zajednice u Nišu kao i resorna većnica Tijana Đorđević Ilić i pomoćnik gradonačelnika Goran Milosavljević.
Gradonačelnik Bulatović je  istakao otvorenost Grada Niša za sve projekte kojima bi se učinio kvalitetnijim  život manjinski zajednica i da je do sada sa stranim nevladinimorganizacijama ostvarivana odlična saradnja.
Posebno je podvučena podrška koju Vlada Republike Srbije pruža gradu poslednjih nekoliko godina uz konstataciju da je Niš postao veliko gradilište ,ali i plodno tle za implementaciju dobrih ideja  iz najrazličitijih oblasti.
Stalna predstavnica UNDP-a  u Srbiji Fransin Pikap zahvalila se na prijemu i posebno istakla veliko iskustvo koje UNDP ima u realizaciji projekata .Ona je posebno apostrofirala laboratoriju za ubrzavanje projekata ,jedinstven način u pružanju pomoći kod realizacije različitih  projekata ,koji postoji u 60 zemalja u svetu.
Inače, strateški plan UNDP -afokusiran je na ključne oblasti, kao što su smanjenje siromaštva, demokratsko upravljanje, izgradnja mira, klimatske promene i rizik od katastrofa i ekonomske nejednakosti. UNDP pruža podršku vladama da integrišu ciljeve održivog razvoja u njihove nacionalne razvojne planove i politike.
Postizanje ciljeva održivog razvoja podrazumeva partnerstvo vlada, privatnog sektora, civilnog društva i građana kako bi se budućim generacijama obezbedilo bolje životno okruženje.
Šef Agencije UN za izbeglice (UNHCR) u Srbiji Hans Fridrih Šoder izrazio je zadovoljstvo napretkom u oblasti zbrinjavanja izbeglica kroz već postojeće programe  i najavio  nastavak podrške Vladi Srbije,civilnom sektoru i lokalnim samoupravama  u rešavanju ključnih problema izbeglih lica.
KRENULI RADOVI U VOJVODE MIŠIĆA, JADRANSKOJ, NIŠAVSKOJ……

 

 

Ovih dana otpočeli su radovi na rehabilitaciji kolovoza i uređenju trotoarskih površina u tri niške ulice. Radi se kolovoz u ulici Vojvode Mišića od raskrsnice sa ulicom 9. brigade do Dušanove. Na toj deonici, pored zamene asfaltnog sloja na kolovozu biće zamenjeni ivičnjaci i uređena parking mesta, dok će trotoari sa obeju strana biti popločani behaton pločama. U narednoj fazi, sledi rekonstrukcija i drugog dela iste saobraćajnice od raskrsnice kod Crvenog pevca do kružnog toka na Bulevaru Nemanjića. U tom delu ulica će biti proširena za još jednu kolovoznu traku, a planirana je i izgradnja trotoara kod Vatrogasnog doma, koji trenutno nedostaje.

Počelo se sa radovima i u Jadranskoj ulici kod auto pijace i Nišavskoj ulici, a u narednih nekoliko dana mašine i radnici ući će i u susedne, ulice Kralja Milutina i Voje Rinčića. U svim tim ulicama rehabilituje se kolovoz, a na mestima gde nedostaje biće izgrađeni i trotoari.

”Cilj nam je da uredimo čitavu Jagodin Malu i učinimo je mnogo lepšom, ali i bezbednijom za kretanje pešaka”, rekao je Gradonačelnik Darko Bulatović obilazeći gradilišta.  On je dodao da će sledeća na redu biti Pantelejska ulica kojoj je neophodna rekonstrukcija u delu od raskrsnice sa ulicom Kosovke devojke do semafora kod bivšeg Niteksa.
POČELI 54. FILMSKI SUSRETI

Tradicionalnim svečanim prijemom u Gradskoj kući, defileom crvenim tepihom do Tvrđave, a potom i svečanom predajom ključeva Grada glumcima otpočeo je 54. Festival glumačkih ostvarenja domaćeg filma – Filmski susreti u Nišu.

Predajući ključeve Niša predsednici ovogodišnjeg žirija Neli Mihajlović na Letnjoj pozornici u Niškoj tvrđavi, gradonačelnik Darko Bulatović poručio je da u ovom slučaju narodna izreka ”svakog gosta 3 dana dosta” ne važi.

”Nišlijama je  malo i sedam dana kada su u pitanju srpski glumci. I 54 godine su malo, koliko traje ovaj festival i nadam se da će  trajati  zauvek”, poručio je Gradonačelnik.

U okviru svečanosti Otvaranja filmskih susreta glumici Gorici Popović  uručena je i nagrada za životno delo Pavle Vujisić, a plaketu i sliku, portret proslavljenog velikana  srpskog i jugoslovenskog glumišta dobitnici je uručio  umetnički direktor Filmskih susreta i predsednik Udruženja glumaca Srbije Vladan Živković.

Nakon ceremonije otvaranja i tradicionalnog vatrometa, prikazana su i prva dva filma iz programa ovogodišnjeg festivala. To su ”Delirijum Tremens” reditelja Gorana Markovića i film ”Reži”  Koste Đorđevića.

U takmičarskom programu festivala je ukupno 12 filmova  koji će i konkurisati za 8 glumačkih nagrada. Svečano zatvaranje festivala i dodela nagrada je 30. avgusta, kada će revijalno biti prikazani pilot epizoda druge sezone Senki nad Balkanom i dokumentarni filmovi ”Kude je taj Niš” i ”Poslednji Ju filmski romantik”.
NASTAVLJEN TREND RASTA NIŠKOG AERODROMA

 

 

Na konferenciji za novinare održanoj u Gradskoj kući u Nišu istaknuta je uloga i značaj Aerodroma Niš u svetu avijacije , ali i značaj Grada Niša kao regionalnog centra Srbije.

Gradonačelnik Darko Bulatović, kao i direktor JP Aerodromi Srbije Mihajlo Zdravković i aerodroma Konstantin Veliki Dušan Knežević naglasili su da pozitivni trendovi rasta broja avio linija, putnika i robe prevezene u kargo saobraćaju potvrđuju da je odluka o saradnji sa Vladom Srbije i resornim ministarstvom i državnim institucijama bila opravdana i ispravna.

”Kritike da želimo da zatvorimo niški Aerodrom i da oteramo lou kost kompanije jednostavno su se pokazale kao politikanske i potpuno netačne. Dolazak nacionalnog avio prevoznika koji je otvorio 12 novih linija, ne samo da nije i neće oterati druge avio kompanije iz Niša, već je izazvao potpuno suprotan efekat. Putnika je sve više, a i linija, što dokazuje i Rajan Er koji će 8. novembra početi da leti iz Niša i za Maltu”, rekao je Bulatović.

Direktor Aerodroma Srbije Mihajlo Zdravković kaže da se poslednjih meseci jasno pokazuje da su postojeći kapaciteti aerodroma u svakom smislu prevaziđeni i da se brzo mora povećati broj zaposlenih, kao tehnički kapacitet za prihvat aviona na čemu se već intenzivno radi. Pored toga, on je najavio i rekonstrukciju i značajno proširenje pristanišne zgrade, kako bi se putnicima omogućio veći komfort i mnogo bolji uslovi boravka na aerodromu.

Da je uvođenjem nove avio linije iz Niša do Malte potvrđen trend razvoja aviosaobraćaja, istakao je i direktor Konstantina Velikog Dušan Knežević koji je naglasio da je samo u julu više od 35 000 putnika prošlo kroz niški aerodrom i da će, sudeći po sadašnjim pokazateljima, u avgustu taj broj biti oko 50 000.

On je dodao da, pored 12 avio linija Er Srbije i nove linije Rajan Era do Malte, i Viz Er pojačava dinamiku letova sa 2 na 4 ka Malmeu od aprila naredne godine.

”Pored dolaska novih aviokompanija nove letove uvode i aviokompanije sa kojima imamo dugogodišnju saradnju što dokazuje da razvoj avio saobraćaja u ovoj vazdušnoj luci ima pozitivni trend rasta, i da će projekcija od oko 420 000 putnika na godišnjem nivou u 2018. godini biti i ostvarena”, rekao je direktor Knežević.
Grad Niš sa 210 Evropskih Gradova U BORBI PROTIV KLIMATSKIH PROMENA

 

Grad Niš se pridružio grupi 210 gradova širom Evrope, koji predstavljaju 62 miliona građana, čiji gradonačelnici i čelnici zahtevaju da Evropski savet i države članice intenziviraju posveđenost EU borbi protiv klimatskih promena, da pokažu liderstvo na globalnom nivou i ambicioznim pristupom predvode brz napredak u primeni Klimatskog sporazuma iz Pariza (Paris Agreement). Otvoreno pismo, koje su potpisali čelnici gradova iz 21 države – članice EU i 7 susednih zemalja, objavljeno je uoči konferencije „Budućnost Evrope“ koja je održana u Sibiu, Rumunija (https://energy-cities.eu/policy/cities-call-for-a-more-sustainable-and-equitable-european-future/).

Njihovi zahtevi uključuju: razvijanje pravedne i inkluzivne evropske dugoročne klimatske strategije koja će pojačati otpornost na klimatske promene i obezbediti da se nivoi emisije štetnih gasova više nego prepolove do 2030. godine u odnosu na maksimalno dostignute vrednosti do 2020. godine i dostignu nultu neto emisiju  do 2050. godine; unapređenje klimatskih i energetskih ciljeva EU do 2030. godine i ciljeva utvrđenih na nacionalnom nivou kako bi se obezbedila brza, pravedna i na klimatske promene otporna energetska tranzicija u skladu sa gore navedenim ciljevima; usklađivanje narednog dugoročnog budžeta EU sa ovom strategijom, elimisanje subvencija za fosilna goriva i pozicioniranje klimatskih aktivnosti kao prioritetnih u svim programima finansiranja; obavezivanje svih zemalja – članica EU da uspostave obavezujuće nulte neto ciljeve smanjenja emisije i ostale gore navedene ciljeve.

„Kao Gradonačelnik Niša izuzetno sam ponosan da svoje ime dodam ovom pismu koje potpisuju gradonačelnici iz cele Evrope“, rekao je Darko Bulatović, Gradonačelnik Niša. „Naši građani imaju iste brige kao i građani cele Evrope, za svoju decu i za njihovu budućnost. Grad Niš je spreman da predvodi svojim primerom energetsku tranziciju ka ugljeničko neutralnoj budućnosti, ali potrebna nam je podrška naše vlade i sa svih nivoa EU da bismo osigurali dostizanje ovih ambicioznih, ali neophodnih ciljeva. “
PRIJEM ZA AMBASADORA ŠVEDSKE

 

Gradonačelnik Darko Bulatović razgovarao je u Gradskoj kući sa Ambasadorom Kraljevine Švedske u Srbiji NJ.E. Janom Lundinom o unapređenju saradnje i daljem razvoju bilateralnih odnosa.
Kako je ocenjeno u srdačnom i prijateljskom razgovoru, dosadašnja saradnja je bila odlična, posebno u domenu kulture i zaštite životne sredine, što se naročito odnosi na projekat izgradnje Postrojenja za preradu otpadnih voda, koje sa skoro 50 miliona Evra finansira Evropska Unija, a realizuje švedska državna agencija SIDA.
Gradonačelnik Bulatović i ambasador Lundin, istakli su i važnost održavanja 3 avio linije iz Niša ka gradovima u Švedskoj, i to prestonici Štokholmu i Malmeu, a odnedavno i Geteborgu. To će, kako je rekao Ambasador Lundin, biti od velike koristi pre svega za brojnu srpsku dijasporu u ovoj skandinavskoj zemlji, ali i za turiste iz Švedske koji žele da upoznaju i ovaj deo Evrope, a zahvaljujući bogatom nasleđu ovog dela Srbije, ali i brojnim atraktivnim događajima i festivalima, poput upravo završenog Nišville-a, njih će biti sigurno sve više.
Obostrano je ocenjeno i da unapređenje vazdušnog, ali i svih ostalih vidova saobraćaja, značajno povećava kapacitete Niša i ovog dela Srbije u privlačenju novih investitora iz ove prijateljske zemlje, što će, kako je dogovoreno, biti u fokusu buduće saradnje Niša i ambasade Kraljevine Švedske.
PET I PO MILIONA DINARA ZA PROJEKTE ZA MLADE

 

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana mladih – 12. avgusta, u Gradskoj kući u Nišu svečano su uručeni Ugovoria o finansiranju i sufinansiranju projekata za mlade u 2019. godini, koji se finansiraju po Javnom konkursu koji sprovodi Grad Niš, odnosno Sekretarijat za omladinu i sport.
Predstavnicima 18 nevladinih organizacija I udruženja ćiji su projekti, po oceni nezavisne stručne komisije, ocenjeni kao najbolji, Ugovore su uručili Gradonačelnik Niša Darko Bulatović I Branislav Kačar, član Gradskog veća resorno zadužen za omladinu i sport
Gradonačelnik je poručio da će briga za mlade I njihovu budućnost uvek biti u fokusu ove gradske vlasti.
‘’Ulaganje u budućnost, u mlade, u njihovo obrazovanje, nauku, sportske aktivnosti, je medju našim prioritetima. Upravo zato I gradimo Naučno-tehnološki park, novu Lamelu Elektronskog fakulteta, završavamo davno započeti Studentski dom, ulažemo u opremanje I rekonstrukciju zgrada osnovnih I srednjih škola. Upravo zato I objavljujemo ovakve konkurse, I opredeljujemo značajna sredstva za mlade I njihove projekte. I to ćemo činiti I ubuduće’’, rekao je gradonačelnik Bulatović.
Inače, ove godine odobreno je finansiranje 18 projekata za mlade u ukupnom iznosu od 5.500.000 dinara koji se finansiraju sa pozicije Sekretarijata za omladinu i sport. Javni Konkurs za finansiranje i sufinansiranje projekata za mlade u 2019. godini raspisan je za projekte iz tematskih oblasti u skladu sa ciljevima navedenim u Strategiji za brigu o mladima Grada Niša 2015-2020 i Lokalnom akcionom planu za mlade Grada Niša 2015-2020. Prioritetne oblasti Konkursa su bile kultura i kvalitet provođenja slobodnog vremena i zapošljavanje.
Čestitka Gradonačelnika Niša povodom Kurban Bajrama

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović čestitao je Kurban bajram svim vernicima islamske veroispovesti.
“Svim građanima islamske veroispovesti upućujem najsrdačnije čestitke povodom velikog praznika. Kurban bajrama. Neka Vas ovaj praznik podseti na značaj solidarnosti, tolerancije i razumevanja, a u domove unese mir, zdravlje i radost, kao i slogu i poštovanje sa porodicom, komšijama i prijateljima.
I ne zaboravite da je čovek čoveku najveći dar od boga”, poručio je gradonačelnik Niša uz tradicionalni pozdrav :
“Bajram šerif mubarek olsun! ”