1

Састанак са представницима УНДП-а и УНХЦР-а у Србији

 

У Градској кући у Нишу градоначелник Ниша Дарко Булатовић разговарао је са представницима УНДП-а и УНХЦР-а у Србији о помоћи које ове организације могу да пруже граду у реализацији пројеката од посебног значаја за националне мањине.
Састанку су присутвовали и представници Ромске заједнице у Нишу као и ресорна већница Тијана Ђорђевић Илић и помоћник градоначелника Горан Милосављевић.
Градоначелник Булатовић је  истакао отвореност Града Ниша за све пројекте којима би се учинио квалитетнијим  живот мањински заједница и да је до сада са страним невладиниморганизацијама остваривана одлична сарадња.
Посебно је подвучена подршка коју Влада Републике Србије пружа граду последњих неколико година уз констатацију да је Ниш постао велико градилиште ,али и плодно тле за имплементацију добрих идеја  из најразличитијих области.
Стална представница УНДП-а  у Србији Франсин Пикап захвалила се на пријему и посебно истакла велико искуство које УНДП има у реализацији пројеката .Она је посебно апострофирала лабораторију за убрзавање пројеката ,јединствен начин у пружању помоћи код реализације различитих  пројеката ,који постоји у 60 земаља у свету.
Иначе, стратешки план УНДП -афокусиран је на кључне области, као што су смањење сиромаштва, демократско управљање, изградња мира, климатске промене и ризик од катастрофа и економске неједнакости. УНДП пружа подршку владама да интегришу циљеве одрживог развоја у њихове националне развојне планове и политике.
Постизање циљева одрживог развоја подразумева партнерство влада, приватног сектора, цивилног друштва и грађана како би се будућим генерацијама обезбедило боље животно окружење.
Шеф Агенције УН за избеглице (УНХЦР) у Србији Ханс Фридрих Шодер изразио је задовољство напретком у области збрињавања избеглица кроз већ постојеће програме  и најавио  наставак подршке Влади Србије,цивилном сектору и локалним самоуправама  у решавању кључних проблема избеглих лица.