1

ПОЧЕЛИ 54. ФИЛМСКИ СУСРЕТИ

Традиционалним свечаним пријемом у Градској кући, дефилеом црвеним тепихом до Тврђаве, а потом и свечаном предајом кључева Града глумцима отпочео је 54. Фестивал глумачких остварења домаћег филма – Филмски сусрети у Нишу.

Предајући кључеве Ниша председници овогодишњег жирија Нели Михајловић на Летњој позорници у Нишкој тврђави, градоначелник Дарко Булатовић поручио је да у овом случају народна изрека ”сваког госта 3 дана доста” не важи.

”Нишлијама је  мало и седам дана када су у питању српски глумци. И 54 године су мало, колико траје овај фестивал и надам се да ће  трајати  заувек”, поручио је Градоначелник.

У оквиру свечаности Отварања филмских сусрета глумици Горици Поповић  уручена је и награда за животно дело Павле Вујисић, а плакету и слику, портрет прослављеног великана  српског и југословенског глумишта добитници је уручио  уметнички директор Филмских сусрета и председник Удружења глумаца Србије Владан Живковић.

Након церемоније отварања и традиционалног ватромета, приказана су и прва два филма из програма овогодишњег фестивала. То су ”Делиријум Тременс” редитеља Горана Марковића и филм ”Режи”  Косте Ђорђевића.

У такмичарском програму фестивала је укупно 12 филмова  који ће и конкурисати за 8 глумачких награда. Свечано затварање фестивала и додела награда је 30. августа, када ће ревијално бити приказани пилот епизода друге сезоне Сенки над Балканом и документарни филмови ”Куде је тај Ниш” и ”Последњи Ју филмски романтик”.