1

Град Ниш са 210 Европских Градова У БОРБИ ПРОТИВ КЛИМАТСКИХ ПРОМЕНА

 

Град Ниш се придружио групи 210 градова широм Европе, који представљају 62 милиона грађана, чији градоначелници и челници захтевају да Европски савет и државе чланице интензивирају посвеђеност ЕУ борби против климатских промена, да покажу лидерство на глобалном нивоу и амбициозним приступом предводе брз напредак у примени Климатског споразума из Париза (Paris Agreement). Отворено писмо, које су потписали челници градова из 21 државе – чланице ЕУ и 7 суседних земаља, објављено је уочи конференције „Будућност Европе“ која је одржана у Сибиу, Румунија (https://energy-cities.eu/policy/cities-call-for-a-more-sustainable-and-equitable-european-future/).

Њихови захтеви укључују: развијање праведне и инклузивне европске дугорочне климатске стратегије која ће појачати отпорност на климатске промене и обезбедити да се нивои емисије штетних гасова више него преполове до 2030. године у односу на максимално достигнуте вредности до 2020. године и достигну нулту нето емисију  до 2050. године; унапређење климатских и енергетских циљева ЕУ до 2030. године и циљева утврђених на националном нивоу како би се обезбедила брза, праведна и на климатске промене отпорна енергетска транзиција у складу са горе наведеним циљевима; усклађивање наредног дугорочног буџета ЕУ са овом стратегијом, елимисање субвенција за фосилна горива и позиционирање климатских активности као приоритетних у свим програмима финансирања; обавезивање свих земаља – чланица ЕУ да успоставе обавезујуће нулте нето циљеве смањења емисије и остале горе наведене циљеве.

„Као Градоначелник Ниша изузетно сам поносан да своје име додам овом писму које потписују градоначелници из целе Европе“, рекао је Дарко Булатовић, Градоначелник Ниша. „Наши грађани имају исте бриге као и грађани целе Европе, за своју децу и за њихову будућност. Град Ниш је спреман да предводи својим примером енергетску транзицију ка угљеничко неутралној будућности, али потребна нам је подршка наше владе и са свих нивоа ЕУ да бисмо осигурали достизање ових амбициозних, али неопходних циљева. “