1

ПРИЈЕМ ЗА АМБАСАДОРА ШВЕДСКЕ

 

Градоначелник Дарко Булатовић разговарао је у Градској кући са Амбасадором Краљевине Шведске у Србији Њ.Е. Јаном Лундином о унапређењу сарадње и даљем развоју билатералних односа.
Како је оцењено у срдачном и пријатељском разговору, досадашња сарадња је била одлична, посебно у домену културе и заштите животне средине, што се нарочито односи на пројекат изградње Постројења за прераду отпадних вода, које са скоро 50 милиона Евра финансира Европска Унија, а реализује шведска државна агенција СИДА.
Градоначелник Булатовић и амбасадор Лундин, истакли су и важност одржавања 3 авио линије из Ниша ка градовима у Шведској, и то престоници Штокхолму и Малмеу, а однедавно и Гетеборгу. То ће, како је рекао Амбасадор Лундин, бити од велике користи пре свега за бројну српску дијаспору у овој скандинавској земљи, али и за туристе из Шведске који желе да упознају и овај део Европе, а захваљујући богатом наслеђу овог дела Србије, али и бројним атрактивним догађајима и фестивалима, попут управо завршеног Нишвилле-а, њих ће бити сигурно све више.
Обострано је оцењено и да унапређење ваздушног, али и свих осталих видова саобраћаја, значајно повећава капацитете Ниша и овог дела Србије у привлачењу нових инвеститора из ове пријатељске земље, што ће, како је договорено, бити у фокусу будуће сарадње Ниша и амбасаде Краљевине Шведске.




ПЕТ И ПО МИЛИОНА ДИНАРА ЗА ПРОЈЕКТЕ ЗА МЛАДЕ

 

Поводом обележавања Међународног дана младих – 12. августа, у Градској кући у Нишу свечано су уручени Уговориа о финансирању и суфинансирању пројеката за младе у 2019. години, који се финансирају по Јавном конкурсу који спроводи Град Ниш, односно Секретаријат за омладину и спорт.
Представницима 18 невладиних организација И удружења ћији су пројекти, по оцени независне стручне комисије, оцењени као најбољи, Уговоре су уручили Градоначелник Ниша Дарко Булатовић И Бранислав Качар, члан Градског већа ресорно задужен за омладину и спорт
Градоначелник је поручио да ће брига за младе И њихову будућност увек бити у фокусу ове градске власти.
‘’Улагање у будућност, у младе, у њихово образовање, науку, спортске активности, је медју нашим приоритетима. Управо зато И градимо Научно-технолошки парк, нову Ламелу Електронског факултета, завршавамо давно започети Студентски дом, улажемо у опремање И реконструкцију зграда основних И средњих школа. Управо зато И објављујемо овакве конкурсе, И опредељујемо значајна средства за младе И њихове пројекте. И то ћемо чинити И убудуће’’, рекао је градоначелник Булатовић.
Иначе, ове године одобрено је финансирање 18 пројеката за младе у укупном износу од 5.500.000 динара који се финансирају са позиције Секретаријата за омладину и спорт. Јавни Конкурс за финансирање и суфинансирање пројеката за младе у 2019. години расписан је за пројекте из тематских области у складу са циљевима наведеним у Стратегији за бригу о младима Града Ниша 2015-2020 и Локалном акционом плану за младе Града Ниша 2015-2020. Приоритетне области Конкурса су биле култура и квалитет провођења слободног времена и запошљавање.