1

АМБРОЗИЈЕ У НИШУ НЕМА, АЛИ ЈЕ ОПРЕЗ ПРЕПОРУЧЉИВ

 

 

Јавно комунално предузеће Медијана почело је велику акцију сређивања и кошења простора широм града, који нису у редовном Програму рада Медијане, али су важни за грађане, попут простора између Тржног центра Рода и Габровачке реке.

Директор ЈКП Медијана Драгослав Павловић каже да је у овом тренутку најважније да амброзије, као биљке са алергенима опасним по здравље људи, на просторима урбаног дела Ниша нема, и да нема ни  информација да је било где  у граду уочено њено присуство.

Павловић позива грађане да, уколико посумњају да се на неком простору има биљака које личе на амброзију, позову ЈКП Медијана и пријаве своју сумњу.

”Екипе сектора зеленило одмах ће обићи пријављену локацију и у случају да има сумњивих биљака, уклониће их”, рекао је Павловић и нагласио да је сарадња грађана и комуналних предузећа у оваквим ситуацијама од велике  важности.

”Ми имамо ограничене капацитете, али након што смо у претходном периоду покосили и уредили 99 одсто јавних површина и међублоковских простора који су у нашем Програму рада, сада имамо могућности да, у случају потребе, интервенишемо и на другим локацијама које нису у склопу наших редовних активности. Главни циљ ове акције је смањење количине алергена у ваздуху који могу да угрозе здравље наших суграђана”, рекао је Павловић.

Бројеви телефона на које грађани могу пријавити постојање амброзије су 0800 018 002 и 018 250 125, а проблем се може и путем мобилне апликације Еко Ловац.