1

Отворени подаци Града Ниша

 

 

Град Ниш је од марта ове године кроз пројекат „Податке отвори, на мапи се створи“ који Канцеларија за локални економски развој и пројекте реализује у сарадњи са организацијом „Палго Смарт“, приступио пројекту „Отворени подаци – отворене могућности“. Реч је о пројекту који на националном нивоу спроводе Програм Уједињених нација за развој и Канцеларија за информационе технологије и електронску управу, уз подршку Фонда за добру управу Уједињеног краљевства (ГГФ) и Светске банке.

Учешћем у овом пројекту, Град Ниш даје допринос испуњењу стратешког опредељења Владе Републике Србије у складу са Стратегијом развоја електронске управе у Републици Србији за период 2015-2018. и Акционим планом за спровођење међународне иницијативе „Партнерство за отворену управу у Републици Србији“. На конференцији за новинаре, одржаној данас у Градској кући у Нишу, представљени су резултати Града Ниша у досадашњим пројектним активностима.

Иако Град Ниш овим пројектом прави тек прве кораке у објављивању података у отвореном формату, на овом пројекту су остварени изузетни резултати, због којих је Град Ниш постао прва јединица локалне самоуправе у Републици Србији која је отворила сетове података целокупне Градске Управе, свих организационих јединица на нивоу секретаријата, укупно 17 секретаријата као и 12 јавних и јавно-комуналних предузећа. Ангажовањем радне групе формиране од представника свих секретаријата и јавних предузећа, отворено је 34 сета са више од 100 сетова и подсетова података и они су доступни за преглед, преузимање и поновно коришћење на Националном порталу отворених података (https://data.gov.rs).

Од великог броја података објављених у отвореном облику, као посебно значајни јавности могу се издвојити подаци о јавном превозу, које грађани већ неко време могу користити путем Гугл Транзит сервиса, затим подаци о образовању, основним и средњим школама, о пољопривредном земљишту, енергетским подацима градске топлане, квалитету вода, паркинг зонама и паркиралиштима, пијачном барометру, просторним и урбанистичким плановима, комуналној полицији, пословном простору у власништву Града, грађевинским и употребним дозволама, озакоњењу као и буџет Града Ниша за 2019. годину. Сви сетови података су објављени уз пуно поштовање правила у вези са заштитом података о личности, што је у Републици Србији уређено Законом о заштити података о личности као и са правним оквиром који важи на територији Европске уније кроз Општу уредбу о заштити података (General Data Protection Regulation, GDPR).

По завршетку активности из овог пројекта, Град Ниш ће наставити рад на даљем отварању података из сопствене надлежности, њиховом одржавању и оптимизацији њихове употребе кроз чланство у националној радној групи за отворене податке, заједно са другим државним институцијама, организацијама техничке заједнице и цивилног друштва, академским институцијама и експертима који се баве отвореним подацима.

У ширем контексту, Град Ниш препознаје огроман потенцијал који отворени подаци имају за креирање нових могућности за развој привреде и запошљавање, као и нових вредности кроз нове информације, анализе и услуге. С обзиром да је у Нишу од новембра 2018. године активно више од 150 предузећа које се баве напредним технологијама и да је њихов број у порасту, отворени подаци ће бити од посебног интереса и значаја за нове генерације предузетника, стартапова и нових компанија из Центра за иновативно предузетништво младих, за будуће станаре Научно-технолошког парка који почиње са радом следеће године као и за тимове који раде из других заједничких радних простора у граду. Отворени подаци су и предуслов и кључна компонента будућег концепта Града Ниша као паметног града, који ће омогућити бољи квалитет живота грађанима, од транспорта и образовања до управљања водоснабдевањем, отпадом и енергијом.

На крају, овим пројектом Град Ниш наставља и своје стратешко опредељење да се позиционира као град напредних технологија, у коме су њени грађани препознати као актери и носиоци техничких и технолошких промена у свету.