1

“Поспешивање запошљивости младих Рома”

 

У Градској кући у Нишу градоначелник Дарко Булатовић потписао је меморандум о сарадњи са представницима Фонда за образовање Рома о реализацији пројекта поспешивања запошљавања припадника ове националне мањине.

 

Ромима из Ниша пружа се могућност да се едукују и стичу стручну праксу из области животних вештина кроз пројекат “Поспешивање запошљивости младих Рома”, друга фаза.Пројекат реализује Фонд за образовање Рома, а у Србији подржава Немачка развојна банка.

 

На овај начин се поспешује њихово запошљавање, а пројекат финансира немачка влада  и обухвата 150 припадника Ромске националне мањине из 76 локалних самоуправа. Они ће уз едукације моћи да обављају  праксу код једног од 53 послодавца.

 

Млади Роми из Ниша могу конкурисати за једно од 150 места колико их обухвата друга фаза овог програма у целој Србији.

 

Едукација је за полазнике бесплатна, укључујући и путне трошкове и смешта. Одвија се у Београду.

 

До сада је у првој фази овог програма учествовало 780 младића и девојака ромске националности, а од којих је њих 186 добило могућност обављања стручне праксе, која би требало да буде њихов „пут до посла“. Реализована су 182 плаћена стажирања.

 

Пројекат траје до краја новембра 2021. године.

 

У Нишу, према последњем попису, живи 6996 припадника Ромске националне мањине, док је по незваничним подацима тај број далеко већи.