1

ГРАД НИШ КАНДИДАТ ЗА НАГРАДУ „EMERGING EUROPE“ НА ОВОГОДИШЊЕМ СКУПУ ЛИДЕРА ЕВРОПЕ У ЛОНДОНУ, У КАТЕГОРИЈИ ПРОМОЦИЈА FDI СТРАТЕГИЈЕ ГОДИНЕ

Град Ниш номинован је за награду „Emerging Europe“, на овогодишњем скупу лидера Европе у Лондону у категорији промоција стратегија привлачења директних страних инвестиција године. Ниш се за ово престижно признање надмеће са градовима Дебрецин у Мађарској, Галати у Румунији, Вилнус и Клаипеда у Литванији и градовима Краков, Лођ, Познањ, Вроцлав и Сосновик у Пољској. У овој категорији оцењивана је креативност, ефективност и успех стратегија градских одељења, у овом случају Канцеларије за локални економски развој и пројекте Града Ниша, на пољу привлачења директних страних инвестиција.

Ово је још једна потврда да тим професионалаца који ради на привлачењу директних страних инвестиција свој посао обавља на најбољи могући начин, уз свесрдну подршку градског руководства, али и да се тај тимски и посвећен рад препознаје, не само у Србији већ и у Европи.

Подсећања ради, Град Ниш,  прошле године добио је признање Наледа, а  на листи престижног магазина Financial Times заузео је високо 7. место у истој овој категорији.

Жири који ће донети одлуку о наградама сачињен је од представника светских лидера из категорија које су номиноване за доделу награда „Emerging Europe“.

Свечана церемонија проглашења победника одржаће се данас у Лондону, у седишту Европске банке за обнову и развој.




БАВАРСКИ ПРИВРЕДНИЦИ У ПОСЕТИ НИШУ

 

У  организацији Баварског државног министарства за привреду  Немачко-српске привредне коморе, у Нишу  борави  делагација баварских привредника. Реч је о представницима 10 компанија из различитих области, а са њима су и представници Баварског министарства Мартин Гросман и Урсула Хајнцел, који у Срији бораве са циљем да се упознају са потенцијалима за сарадњу Србије са овом немачком Покрајином, која спада у ред најбогатијих и најразвијенијих региона Европе.

То је и била главна тема разговора гостију из Баварске са  градоначелником Дарком Булатовићем и његовим помоћником Милошем Милошевићем, начелником КЛЕРП Миланом Ранђеловићем и челницима Привредне коморе Александром Милићевићем и Удружења привредника Наиссус Драганом Милоевићем који су им представили све потенцијале и предности овог дела наше земље.

Градоначелник Булатовић је истакао да се, захваљујући подршци Владе  и Председника Вучића, Ниш развија брже од свих осталих делова Србије, и да чињеница да је индустријски, технолошки, транспортни, научно-образовни, па и културни и спортски центар овог дела наше земље чини привлачним партнером за сарадњу.

”Само податак да  чак седам авио линија  Ниш директно повезује са Немачком пружа  неслућене могућности за повећање обима сарадње, како у привреди, тако и у туризму, култури, високом образовању и свим другим важним сегментима живота”, рекао је Булатовић.

Шеф баварске делегације Мартин Гросман истакао је да је импресиониран оним што је видео и чуо у Нишу и околини, где већ има неколико великих немачких компанија, и да ће ова посета сигурно резултирати даљим повезивањем и упознавањем будућих партнера јер, како је рекао, први корак увек мора бити упознавање и стицање поверења, што ће, сигуран је, довести и до повећања трговинске, привредне, и сваке друге сарадње Баварске са Југом Србије.