ZAVRŠEN 6. MEĐUNARODNI FESTIVAL HORSKE DUHOVNE MUZIKE

 

            Zajedničkim nastupom Moskovskog sinodalnog hora, Hora i orkestra Radio televizije Srbije, Hora „Coro normalista“ iz Meksika i Niške crkveno-pevačke družine „Branko“ koji su izveli Stabat mater, mitropolita Ilariona Alfejeva završen je Šesti međunarodni festival horske duhovne muzike „Muzički edikt“, bijenalna manifestacija koja se već 12 godina održava u Nišu.

Na svečanom zatvaranju festivala, zajednički je nastupilo 200 izvođača, uz vođstvo maestra Bojana Suđića, a njihovi glasovi koji su se stopili u jedinstven božanski glas ostavili su publiku bez reči.

Svečanom zatvaranju  prisustvovao je i Patrijarh srpskiGospodin Irinej, Episkop niški Arsenije, ambasador Meksika, ataše za kulturu ambasade Ruske Federacije u Beogradu, kao i gradonačelnik Niša Darko Bulatović i načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski, sa saradnicima.

Četvrto festivalsko veče koje je održano na prepunom platou ispred Svetosavskog doma otvorio je Hor „Coro normalista“ iz Meksika kojim je dirigovao Horhe Altieri Hernandez. Nakon njih, nastupio je Hor Radio televizije Srbije  pod diregentskim rukovodstvom maestra Bojana Suđića, da bi se na kraju večeri publici predstavili i gosti iz Rusije, Moskovski sinodalni hor i dirigent Aleksej A.Puzakov.

Na ovogodišnjem “Muzičkom ediktu” učestvovalo je ukupno 19 horova sa oko 500 pevača iz 11 zemalja sa tri kontinenta, a ovog puta gosti su došli i iz Severne i Južne Amerike.

„Cilj samog festivala je promocija Niša, kao rodnog grada cara Konstantina, značajnog mesta na hrišćanskoj karti sveta. Poseban značaj ovogodišnjem festivalu daje, obeležavanje osam vekova od sticanja autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve“, kazala je  Sara Cincarević, dirigent Niške crkveno-pevačke družine „Branko“.

„U sećanje na Milanski edikt i na najpoznatijeg „Nišliju“, napravili smo jedan umetnički akt, festival Muzički edikt, koji je na tragu pravnog akta. Grad i celokupna srpska javnost moći će da vide, da se ljudi na najrazličitiji način mole bogu, uvek koristeći jedan isti jezik, a to je jezik muzike”, izjavila je Sara Cincarević.

Organizator festivala je Eparhija niška i Niška crvkeno-pevačka družina „Branko“, pod pokroviteljstvom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog G. G. Irineja i Grada Niša,uz blagoslov Njegovog Preosveštenstva Episkopa niškog G. G. Arsenija. Festival su podržali još i Ministarstvo za kulturu i informisanje i Ministarstvo Pravde, Kancelarija za saradnju sa crkvom.
Koncert Nemanje Radulovića u Nišu

U Gradskoj kući u Nišu novinarima je danas najavljen  koncert Nemanje Radulovića, svetski poznatog violiniste iz Niša, koji će ponovo nastupiti  u svom  rodnom gradu. Sa orkestrom ”Dabl Sens” održaće veliki koncert na Letnjoj pozornici 25. juna u 21 sat.

“Za sve one koji budu želeli da čuju ovog virtuoza na violini, ulaz je besplatan,a to je poklon Grada Niša svim građanima”,rekla je većnica resorno zadužena za kulturu Jelena Mitrovski.

Na koncertu će biti izvedena dela Baha, Vivaldija, Čajkovskog, Hačaturijana, Šostakoviča i Rimski-Korsakova.

Koncert se realizuje pod pokrovitelstvom grada Niša, a u organizaciji Studentskog kulturnog centra Niš i Niškog kulturnog centra.

Direktor Nkc-a Srđan Savić pozvao je Nišlije da na vreme dođu u tvrđavu,jer ukoliko zbog velikog interesovanja ,kapacitet letnje pozornice bude u potpunosti ispunjen iz bezbedonosnih razloga ,biće zatvorene kapije.

Direktorka “Skc”Dragana Petković ,najavila je veliki muzički spektakl,koji će u tehničkom smislu, delom realizovati i Studentski kulturni centar.

Peti i šesti red partera biće rezervisan za učesnike velike vežbe spasilačkih jedinica,koje će sledeće nedelje imati pokaznu vežbu u Nišu,kao i za nagrađivane studente i učenike.

Za ponedeljak je najavljena nova konferencija kada će se obratiti Nemanja Radulović i gradonačelnik Niša.