NIŠ PRESTONICA DUHOVNE MUZIKE

 

Pred prepunom salom Svetosavskog doma počeo je Šesti međunarodni festival horske duhovne muzike “Muzički edikt”. Prve festivalske večeri predstavio se  hor domaćin, Niška crkvena pevačka družina „Branko“, kao i gosti iz Bugarske i Kalifornije, ali i Beograda i Pančeva.

                             Festival je otvorio gradonačelnik Niša, Darko Bulatović, poželevši gostima dobrodošlicu, a publici se na ostvaranju festivala obratio i vladika niški gospodin Arsenije. Među gostima koji su došli da pozdrave jedan ovako uzvišen muzički festival koji čoveka približava gospodu kroz muziku bili su i Dragana Sotirovski, načelnica Nišavskog upravnog okruga, ali i uvaženi gosti iz američke amabasade i konzul Republike Buagarske u Nišu.

                          “Osvrćući se unatrag možemo  videti da je čovekova potreba da se Bogu obraća u himnama stara  koliko i molitva. Skladnim ređanjem reči i melodičnim pojanjem i muzikom čovečanstvo je tražilo svoj put ka Gospodu od trena u kome je čovek osetio potrebu da se moli. Hvala gospodnja ispisana perom Davidovim bezbrojno puta opominje Izrailj da  pesmama veliča Boga. Pojte gospodu koji živi na Sionu, kazujte narodu dela njegova, reči su samopojca koji opominje  i zapoveda pevajte  Gospodu a dela njegova obznanjujete”, istakao je valadika niški Arsenije.

                Festival je zvanično otvorio gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

               “Evo nas po šesti put, rekao bih više, jače, drugačije, kvalitenije, sadržajnije na najvišem umetničkom i svakom  drugom nivou, na Muzičkom ediktu, ponosu našeg grada. Svima hvala na svemu što radite  i doprinosite da kulturni život našeg grada bude na onom nivou, da to bude na ponos građana Niša”, kazao je Bulatović i dodao:

            Na Šestom međunarodnom festivalu horske duhovne muzike “Muzički edikt” učestvuje 19 horova iz 11 zemalja sa tri kontinenta, a ovog puta gosti su došlo i iz Severne i Južne Amerike. Ovih dana u Nišu  će pevati oko 500 pevača. Posebnost ovog festivala  je  što će svako veče jedinstveno po nečem.

            Prve festivalske večeri nastupali su Niška crkvena pevačka drružina “Branko” pod dirigentskim vođstvom Sare Cincarević, potom Pančevačko crkveno pevačko društvo, diregent Vera Carina, i Hor Hrama Svetog Save u Beogradu, diregent Katarina Stanković. Nakon horova iz Srbije nastupili su Hor sofijskig dečaka iz Sofije, Bugarska kojim diriguje Adriana Blagoeva i  “Men in Blaque” iz Kalifornije, SAD,  kojim diriguje Džozef Hutzi.

              Šesti međunarodni festival horske duhovne muzike održava se u organizaciji Eparhije niška i Niške crvkeno-pevačke družine „Branko“, pod pokroviteljstvom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog G. G. Irineja,uz blagoslov Njegovog Preosveštenstva Episkopa niškog G. G. Arsenija.

              Horovi nastupaju u Sabornom hramu Svete Trojice, Svetosavskom domu i na platou ispred Svetosavskog doma u Nišu.