Javna rasprava o Nacrtu zakona o pravima deteta i Zaštitniku prava deteta

  • 20190617_111933
  • 20190617_112015
image_pdfimage_print

Nova sesija Javne rasprave o Nacrtu zakona o pravima deteta i Zaštitniku prava deteta održana je u Skupštini Grada Niša.

 Javnu raspravu otvorili su Zoran Antić državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Tijana Đorđević Ilić gradska većnica.

 Ovom događaju prisustvovali su predstavnici organa lokalne samouprave, zaposleni u školskim upravama i osnovnim i srednjim školama, predstavnici civilnog društva i zainteresovani roditelji.

U radnom delu Javne rasprave posebni savetnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dragan Vulević, predstavio je sam Nacrt. Tom prilikom, naveo je i komentarisao delove Nacrta, koji se, pored osnovnih odredbi i nabrajanja osnovnih prava deteta, odnose na: građanska i politička prava, pravo deteta na zaštitu od nasilja, dete u porodičnoj sredini i alternativnoj nezi, zdravlje i zdravstvenu zaštitu, socijalnu sigurnost i zaštitu, pravo na obrazovanje, slobodno vreme i kulturne aktivnosti, prava posebnih grupa dece i mere zaštite, institut Zaštitnika prava deteta, postupanje pred Zaštitnikom prva deteta.

Svi, koji nisu stigli da učestvuju u javnoj raspravi, svoje priloge i sugestije mogu da upute pisanim putem preko Internet prezentacije Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u toku juna 2019. godine do kada traje Javna rasprava.

Možda Vas zanima i sledeće...